Vaginalna suvoća. „S tim treba živeti.“ „Ćuti i trpi.” Stav ili nedovoljna obaveštenost? Istorija ili realnost?

Zdrava vaginalna flora smanjuje rizik od genitalnih infekcija

Kod žena, vaginalna flora je prirodna odbrana od genitalnih infekcija tokom života, a njeno zdravlje odražava stepen čistoće vaginalnog sekreta kroz grupe. Zdravu vaginalnu floru čine „dobri” mikroorganizmi koji naseljavaju vaginu i predstavljaju svojevrstan odbrambeni štit od naseljavanja “loših” mikroorganizama koji mogu uzrokovati razne genitalne infekcije. Vaginalna sredina je blago kisela i to pomaže da područje bude zdravo, sprečavajući infekcije. Narušavanjem zdravlja vaginalne flore nastaju mnoge neprijatne smetnje o kojima treba razgovarati. Obzirom na to da se u zrelom dobu javlja i suvoća vagine, ove smetnje postaju još izraženije, a rizik od urogenitalnih infekcija je još veći, zato nastavljamo još detaljnije sa pričom na ovu temu u daljem tekstu.

Ćelije grlića materice normalno luče tečnost koja oblaže vaginalnu sluznicu. Ovo je zaštitni mehanizam, koji je odgovoran za čistoću i zdravlje vagine. Kada dođe do smanjene sekrecije, nastaje suvoća vagine (suvoća vaginalne sluznice) koja sa sobom nosi niz neprijatnih simptoma. Tokom perioda menopauze, suvoća intimnog područja – kako unutar (u vagini) tako i izvan (na vulvi) – uzrokovana je smanjenjem proizvodnje ženskih polnih hormona (posebno estrogena). Unutar vagine se proizvodi manje vaginalnog sekreta, a koža postaje tanja i sklonija povredama. Ovo su potpuno normalne promene, ali one mogu dovesti do značajnih nelagodnosti.

Oko 50% žena u menopauzi ima probleme sa suvoćom vagine, međutim suvu vaginalnu sluznicu takođe srećemo kod čak 17% žena pre menopauze. Nelagodnost koja se ogleda u suvoći vagine, poznata je i mlađim ženama, nakon određenih intervencija (operacija materice ili jajnika), tokom dojenja, uzimanja tableta ili čak nakon stresnih situacija.

Simptomi

Žene sa suvom vaginalnom sluznicom žale se na:

 • Peckanje – gubitak elasticiteta,
 • Iritaciju – osetljivost vaginalnog područja,
 • Bolne seksualne odnose,
 • Krvarenje tokom odnosa,
 • Neprijatnost i nelagodnost tokom fizičke aktivnosti,
 • Česte urinarne infekcije i učestalo mokrenje.

Prepoznavanje simptoma je ključno. Neki od pokazatelja suvoće vaginalne sluznice mogu biti vaginalni svrab, osećaj peckanja ili žarenja vagine, preosetljivost, osećaj zatezanja, kao i bol prilikom seksualnog odnosa. Simptom nosi važnu poruku, a u slučaju suvoće vagine, simptome ne treba ignorisati, već pronaći uzrok i potražiti pomoć.

Uzroci 

Uzroci suvoće (slabije vlažnosti) vagine mogu biti psihološki i fiziološki faktori koji utiču na sekreciju tečnosti u vaginalnom području.

Psihološki faktori uključuju stres, anksioznost ili depresiju zbog kojih nastaje suvoća vagine.

Najčešći fiziološki faktor je smanjena proizvodnja estrogena, ženskog hormona koji održava sluznicu vagine vlažnom i elastičnom. Ženski polni hormoni osnova su polne funkcije žene. Ovi hormoni uslovljavaju rast i razvoj polnih organa, sekundarnih polnih osobina, kao i reprodukciju. Polni hormoni se pretežno luče u jajnicima. Vremenom, opadajući nivo estrogena može ostaviti tragove na mozgu, koži, mišićima i emocijama. Problemi sa bešikom i suvoćom vagine takođe su uobičajena smetnja tokom ovog perioda.

Nameće se pitanje, zbog čega se smanjuju nivoi estrogena? Zapravo postoje različiti razlozi zbog čega nivo estrogena opada i smanjuje se:

 • Menopauza
 • Tokom perimenopauze
 • Za vreme dojenja
 • Nakon porođaja
 • Imunološki poremećaji
 • Nakon uklanjanja jajnika
 • Tokom hemioterapije
 • Konzumiranje cigareta
 • Upotreba lekova koji snižavaju nivoe estrogena (tamoksifen, antihistaminici, lekovi za astmu)

Postoje i drugi fiziološki faktori koji dovode do suvoće vagine. To je najčešće način na koji održavate ličnu higijenu, kako tela, tako i svoje intimne regije. Osetljiva ravnoteža pH vrednosti u vagini lako se može poremetiti jakim mirisnim sapunima i gelovima za tuširanje. Manje je sigurno bolje kada je reč o vaginalnoj higijeni! Zatim prekomerna fizička aktivnost, koja iako je potrebna za održavanje zdrave težine i povećavanje energije, preterivanje sa njom ili prolazak kroz naporne vežbe, može poremetiti hormonalni balans, što može uzrokovati vaginalnu suvoću. Još neki faktori su svakako porođaj i dojenje. Naime, nivo estrogena i progesterona se povećava dok ste trudni, ali opada drastično nakon porođaja. Ove nagle promene nivoa hormona u vašem organizmu mogu uzrokovati postporođajnu suvoću vagine. Dojenje je odgovorno za dalje fluktuiranje hormona. Nivo vlage u vagini ipak bi trebalo da se vrati u normalu kada završite s dojenjem. Tu je takođe i nuspojava zbog uzimanja određenih lekova.  Kako antihistaminici, koji se obično koriste za lečenje alergija, utiču na proizvodnju histamina u organizmu, oni mogu da isuše sluzokožu, uključujući i onu u vagini. Neki antidepresivi takođe mogu imati ovaj efekt. Ukoliko osetite vaginalnu suvoću i sigurni ste da razlog nije hormonski, proverite moguće nuspojave lekova sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Suvoća vagine kao uzročnik bola i neprijatnosti tokom seksualnih odnosa

Nedovoljna vlažnost vaginalne sluzokože može izazvati specifičan bol pri seksualnom odnosu, kada u činu žena ne uživa, već joj to izaziva različite nivoe neprijatnosti i nelagode. To treba prepoznati kao signal da se potraži pomoć i takva nelagodnost otkloni korišćenjem odgovarajućeg preparata. Pogrešni stavovi i slaba informisanost često dovode žene u situacije da ćutke podnose ovo stanje, iako ga je moguće otkloniti na relativno lak način.

(U)Pomoć!!!

Ne brinite, rešenje postoji. Neki od načina na koje možete potencijalno sprečiti suvoću vagine su krajnje jednostavni i ne iziskuju mnogo vašeg vremena i napora. Ono što je važno jeste hidratacija! Ona je važna za ceo organizam, pa i za vaginalno područje. Unošenjem dovoljne količine vode obezbeđuje se hidriranost ćelija. Kao što smo već napomenuli u tekstu, nega intimnog područja je od krucijalnog značaja. Sredstva za pranje koja nisu namenjena intimnom delu imaju višu pH vrednost i mogu dovesti do iritacije i suvoće vagine. Koristite blage kupke, namenjene isključivo za negu intimnog dela, koje su odgovarajućeg sastava i niske pH vrednosti. Ono što vam takođe može pomoći jeste jačanje mišića karlice, odnosno Kegelove vežbe. To su vežbe koje jačaju mišiće karlice i time pružaju potporu svim karličnim organima. Takođe, one dovode do bolje cirkulacije i prokrvljenosti u intimnom području i neguju mišićni tonus vaginalnog zida.

Pored ovih potencijalnih rešenja, nudimo vam jedan poseban proizvod, koji je namenjen svim damama koje imaju problem sa suvoćom vagine. Oestrofact HL je jedinstveni proizvod na našem tržištu – vagitorije koje sadrže mlečnu i hijaluronsku kiselinu koja vezuje molekule vode i molekule proteina stvarajući proteoglikansku mrežu važnu za ishranu i hidrataciju atrofične vaginalne sluznice, povećavajući na taj način njen tonus i elastičnost. Hijaluronska kiselina omogućava ćelijama da zadrže vlagu u tkivu, što održava vlažnost i hidrataciju tkiva i sluzokože, čineći je zdravom i vlažnom. Ova supstanca jednostavno voli vodu koja nam pruža izvor vlage i umirujući efekat. Studije su takođe otkrile da je hijaluronska kiselina efikasna u ubrzavanju procesa zarastanja rana i održavanja optimalne pH vrednosti sredine.  

Pored pravog izbora sredstva namenjenog održavanju higijene intimne regije, brinite i o izboru pravog preparata za tretman vaginalne suvoće. Nemojte dozvoliti da upadnete u režim “ćuti i trpi”, jer sa problemom vaginalne suvoće se ne mora živeti, ovaj problem se može rešiti. Neka briga o sebi bude deo svakodnevnice o kojoj ćemo pričati.

Više o ovom problemu, pogledajte na našem YouTube kanalu:


ili pročitajte u našim tekstovima:
https://pharmanova.rs/vesti/vaginalna-suvoca/
https://pharmanova.rs/vesti/suvoca-u-intimnoj-regiji-i-kako-se-sa-njom-izboriti/

Izvori:
https://sr.wikipedia.org/wiki/Pregled_vaginalnog_sekreta
https://www.stetoskop.info/zdravlje-zena/seksualne-diskfunkcije-kod-zena-dispareunija

Podeli ovaj članak