Ginekološki problemi tokom različitih životnih razdoblja jedne žene

Život žene može se podeliti u nekoliko važnih razdoblja. To su: detinjstvo, pubertet, doba pune polne zrelosti, klimakterijum i senijum. Svako životno doba žene ima svoj poseban značaj. U svakom od ovih životnih doba, organi žene, pa i polni organi, imaju određenu funkciju i podložni su različitim bolestima.

Od puberteta do klimakterijuma, svako životno razdoblje žene vrlo je složeno, pa je potrebno posvetiti posebnu pažnju svakom segmentu razvoja, karakteristikama, funkcijama i nastalim promenama celokupnog organizma, posebno polnih organa, a koje mogu biti u vezi sa potencijalnim bolestima i degenerativnim promenama.   

Žene tokom procesa starenja prolaze mnogostruke promene – telesne, socijalne, ekonomske i emocionalne.

Već u embrionalnom periodu pod dejstvom naslednih faktora formira se pol i započinje diferencijacija u cilju stvaranja polnog identiteta. Žene žive duže od muškaraca i u populaciji starijih one preovladavaju. U Srbiji, žene prosečno žive pet do sedam godina duže od muškaraca.

Pubertet – doba značajnih promena i prva menstruacija

Pubertet je doba telesnog, duševnog i polnog sazrevanja jedne osobe. Vreme pojave puberteta zavisi od mnogih okolnosti, kao što su: geografsko podneblje, rasa, način života i ishrana, sredina u kojoj se osoba razvija, obrazovanje i slično.

Pubertet se kod devojčica, u našoj populaciji, javlja između 12. i  17. godine. Ukoliko se ovi znaci jave pre 12. godine, govorimo o ranom, a ukoliko se jave nakon 17. godine, reč je o kasnom pubertetu. Ovo je vreme značajnih promena na psihološkom, fiziološkom i seksualnom planu svake mlade osobe. Na početku i u toku puberteta, pod dejstvom pojačanog lučenja hormona prednjeg režnja hipofize i ovarijalnih hormona nastaju značajne promene praćene ubrzanim rastom i telesnim razvojem devojčice. Potkožno masno tkivo razvija se naročito na pojedinim delovima tela, posebno na ramenima, dojkama i kukovima, te se figura devojčice zaobljuje. Na stidnom brežuljku i pod pazuhom javlja se dlakavost. Glas devojčice se menja i postaje dublji. Devojčica oseća potrebu za sanjarenjem i sa razmišljanjima o suprotnom polu, traži njihovo društvo i blizinu. Devojčica ima češće promene raspoloženja, dolazi do izvesnih promena u njenom afektivnom stanju, što ima uticaj na njenu aktivnost i zdravstveno stanje. Poznato je da su devojčice, ali i dečaci, u doba puberteta podložniji izvesnim oboljenjima, posebno tuberkulozi. Polni organi mlade žene, spoljašnji i unutrašnji, se uvećavaju i dobijaju oblik i dimenzije polnog organa odrasle žene, razvija se potkožno tkivo, velike stidne usne i stidni brežuljak. Vaginalni sekret postaje kiseliji, dobija vrednost pH 4,55. U jajnicima nastaje sazrevanje prvobitnih folikula praćeno ovulacijom i lučenjem estrogenih hormona.

Upravo u ovom razdoblju dolazi do pojave prve menstruacije (menarha). Menstruacija je redovno mesečno krvarenje iz materice koje se javlja kod žena i traje od pojave puberteta pa sve do menopauze. Interval između menstruacija varira od 21 do 35 dana, ali kod najvećeg broja žena iznosi 28 dana. Krvarenje obično traje od 3-5 dana, u zavisnosti od slučaja i može biti praćeno slabijim ili jačim bolovima. Trajanje menstruacije kod jedne žene je prilično konstantno, za određen period njenog života. Tokom menstrualnog krvarenja, svaka žena prosečno izgubi 50-100 ml krvi. Samo značajnija odstupanja u ritmu pojave menstruacije, ali i u obilnosti ili oskudnosti mogu se smatrati nenormalnim. Danas se smatra da je menstrualna krv tečna, ne zbog njene osobine nezgrušavanja, već zato što podleže fibrinolitičkim fermentima koji rastvaraju već zgrušene koagulume. U nastajanju menstruacije, glavnu ulogu imaju hormonski odnosi između estradiola i progesterona, ali i odnosi između hormonskih zbivanja u prednjem režnju hipofize i jajnicima. U ovom procesu vrlo je važno učešće endometrijuma i njegovih krvnih sudova, ali i enzimskih faktora. Da zaključimo, osnovne momente u nastajanju menstruacije treba tražiti na relaciji: moždana kora, međumozak, prednji režanj hipofize, jajnici i endometrijum, žlezde sa unutrašnjim lučenjem (tiroidna žlezda, nadbubrežne žlezde i pankreas).

Menstrualni ciklus se deli na folikularnu fazu, to je razdoblje sazrevanja jajne ćelije i luteinsku fazu nakon ovulacije. Prva faza je varijabilna i različitog trajanja, u zavisnosti od dužine menstrualnog ciklusa, dok druga faza ima fiksno trajanje od obično 14 dana. Vreme ovulacije je najlakše odrediti retrogradno, odnosno praćenjem trajanja nekoliko ciklusa.

Prvi ginekološki pregled, devojčice bi trebalo da obave na početku adolescencije, jer tada, između ostalog, lekar može da isključi nepravilnosti u razvoju reproduktivnog sistema.

Ako devojčica nema tegobe, poželjno je da je roditelji dovedu na prvi ginekološki pregled na početku adolescencije. To je prilika da joj se objasni kako da održava higijenu genitalija, šta se dešava u pubertetu, kako da vodi kalendar menstruacija, kao i da joj se ukaže na značaj pravilne ishrane, fizičke aktivnosti i pravilnog ritma spavanja na rast, razvoj, opšte i reproduktivno zdravlje. Važno je i da tada ginekolog isključi anomalije u razvoju reproduktivnog sistema koje mogu da dovedu do zastoja u oticanju menstrualne krvi, druge promene reproduktivnog sistema, i obavi savetovanje o vakcinaciji protiv humanog papilloma virusa (HPV), koju je optimalno sprovesti u uzrastu od 9 do 13 godina.

Doba pune polne zrelosti žene – generativno doba od puberteta pa do klimakterijuma  

Generativno doba žene – doba polne zrelosti i polne aktivnosti, traje od puberteta do klimakterijuma. U ovom razdoblju života, žena postaje potpuno sposobna za oplođenje, trudnoću i porođaj. Ona je dostigla maksimalan telesni razvoj i postigla psihičku zrelost i ravnotežu, reproduktivna sposobnost je na vrhuncu, zavisno od prisustva ovulacije i menstrualnih ciklusa koji su posledica koordinirane funkcije reproduktivnih hormona. Polne žlezde – jajnici su u punoj aktivnosti, menstrualni ciklusi su redovni.

Menstruacije kod zdrave žene izostaju samo za vreme trudnoce i laktacije. Tokom života žena može da ima 400 do 450 ovulacija. U jajnicima, osim sazrevanja jajnih ćelija, redovno se u toku ovarijalnog ciklusa luče ovarijalni hormoni – estrogen i progesteron. Između funkcije prednjeg režnja hipofize, jajnika, drugih endokrinih žlezda i materice uspostavljena je potpuna korelacija koja obezbeđuje redovno odvijanje menstrualnih ciklusa.


Mali je broj žena kod kojih menstruacija protiče bez ikakvih smetnji. Kod mnogih žena ona je praćena izraženim bolovima u donjem delu trbuha i krstima, i to se stanje naziva dismenoreja.

Česte pojave i stanja koje prate ovo razdoblje su kontracepcija, planiranje trudnoće, vaginitis, polno prenosive infekcije, endometrioza, sindrom policističnih jajnika (PCOS), hormonska neravnoteža, neredovne ili propuštene menstruacije, urinarne infekcije.

U tridesetim godinama, žene najčešće planiraju trudnoću, te se tu može javiti najviše prepreka koje ne bi trebalo da budu veliki problem za prevazilaženje. Ukoliko žena u ovoj dobi koristi kontracepciju, ona bi potencijalno mogla dovesti do vaginalne suvoće čak i u vreme ovulacije. Nedovoljna vlažnost vaginalne sluzokože može izazvati specifičan bol pri seksualnom odnosu, kada u činu žena ne uživa, već joj to izaziva neprijatnost i nelagodu. To treba prepoznati kao znak da se potraži pomoć i takav problem otkloni korišćenjem odgovarajućeg preparata. Jedan od načina za prevenciju neželjenih promena, poput vaginalne suvoće, može biti primena našeg preparata Oestrofact®HL. Oestrofact®HL vagitorije se koriste za vlaženje, kao i održavanje optimalne PH vrednosti vaginalne sluzokože. To je naročito značajno kako žena ne bi imala bolne odnose sa svojim partnerom, pogotovo u procesu pokušaja začeća.

Klimakterijum – Menopauza

Klimakterijum je prelazno doba žene, odnosno vreme između generativnog perioda i senijuma. Ovaj životni period karakteriše gašenje ovarijalne funkcije žene i njene generativne sposobnosti. U našim uslovima, klimakterijum se najčešće javlja između 45. i 50. godina života. U pojedinim slučajevima znaci klimakterijuma mogu da se jave znatno ranije ili čak veoma rano, a poznati su i ređi slučajevi kod kojih ovo životno doba počinje tek posle 50. godine.
Mnogi lekari često klimakterijum nazivaju i menopauzom, što je pogrešno, jer je menopauza u stvari samo deo jednog mnogo šireg perioda koji počinje nekoliko godina pre prestanka periodičnih krvarenja i traje izvesno vreme po prestanku menstruacije. Zapravo, menopauza je samo jedan od simptoma klimakterijuma. I to je jedan od simptoma koji se javlja među prvima.

Klimakterijum se obično deli na doba perimenopauze i postmenopauze. Površina jajnika, glatka u doba puberteta, sazrevanjem i oslobađanjem jajnih ćelija iz De Grafovih folikula postaje naborana i posuta mnogobrojnim ožiljcima. Sa starošću žene, jajnici postaju sve refrakterniji na podsticaje iz hipofize te je za njihovu funkciju potrebna sve veća količina gonadotropina. Usled starenja, a svakako i iz drugih još nedovoljno poznatih razloga, jajnici, neposredno pred nastajanje klimakterijuma postaju nesposobni da odgovore na hormonske podsticaje iz hipofize. Prevremeni prestanak ovarijalne funkcije se u poslednje vreme povezuje sa pušenjem, ali isto tako može biti izazvan različitim lekovima, zračenjem i operacijom.


U periodu perimenopauze javlja se povišen nivo folikulostimulišući hormona (FSH) i snižen nivo estradiola, a folikularna faza menstrualnog ciklusa se skraćuje. U ovom periodu još uvek postoji menstrualno krvarenje koje je propraćeno visokom koncentracijom folikulostimulišeg hormona (FSH) i luteinizirajućeg (LH) hormona.

U doba klimakterijuma dolazi do brojnih kliničkih poremećaja i simptoma:

Pojedini simptomi mogu biti veoma izraženi i uporni tako da u znatnoj meri remete zdravstveno stanje žene izazivajući ozbiljne tegobe koje iziskuju lekarsku pomoć. U takvoj situaciji kao terapijska mera koristi se supstituciona hormonska terapija. Apsolutne kontraindikacije za supstitucionu hormonsku terapiju su: aktuelni karcinom bilo kog organa, posebno karcinom dojke i karcinom endometrijuma. Relativne kontraindikacije su hiperplazija endometrijuma, lejomiomi materice, infarkt miokarda, displazija dojki, pušenje, gojaznost, bolesti jetre, porfirija, hipertenzija, diabetes melitus, cerebrovaskularna oboljenja i tromboembolijske bolesti. Terapija može biti čisto estrogenskim preparatima, čisto progesteronskim, kombinovanim, ali i fitoterapija. Zbog mogućih kontraindikacija pre primene hormona neophodan je detaljan pregled i ispitivanje pacijentkinje od strane lekara, nikako se ne preporučuje uzimanje hormonske terapije na svoju ruku.

Još jedan od vidova terapije može biti terapija biljnim fitoestrogenima (iz crvene deteline ili soje), odnosno biljnih supstanci sličnih ženskim polnim hormonima, koje pozitivno deluju na sve tegobe prouzrokovane nedostatkom estrogena u menopauzi. Kod terapije biljnim fitoestrogenima ne postoje rizici kao kod hormonske terapije, ali je potrebno voditi računa da biljka, ne bude genetski modifikovana (što može biti česta pojava u slučaju soje npr.). Te u vezi sa time, preporučujemo naš preparat Oestrofact®E. Ovaj preparat pomaže kod talasa vrućine i pojačanog znojenja, nemira i nervoze, povoljno deluje na čvrstinu kostiju, povećava elastičnost i čvrstinu krvnih sudova i kapilara, normalizuje krvni pritisak.

U periodu postmenopauze, ovarijumi više ne luče estradiol već se njihova funkcija svodi na lučenje progesterona i androgena. U ovom periodu izvesna količina estrogena postoji u cirkulaciji zahvaljujući perifernoj konverziji u masnom tkivu. Veću količinu polnih steroida kod postmenopauzalnih žena obezbeđuje i kora nadbubrežnih žlezda.

Postmenopauza – Senilium, pojava urinarne inkontinencije, vaginalne suvoće i osteoporoze

Senijum obuhvata doba od klimakterijuma do kraja života. U to vreme se nastavlja psihička i fizička regresija organizma žene započeta pri kraju klimakterijuma. Ispoljava se atrofija unutrašnjih i spoljašnjih polnih organa. Jajnici postaju sklerotični, materica i jajovodi smanjuju svoju zapreminu, vagina se sužava, sluzokoža istanjuje kao pergament, zidovi su krti, a vulva se smežurava. U koštanom sistemu česta je pojava osteoporoze i atrofija kostiju, mišića i unutrašnjih organa, usled smanjenja mineralne gustine tj. gubitka kalcijuma. Nastavlja se psihička regresija sa pojavom slabljenja memorije, vida i sluha. U ovoj životnoj dobi, između 50. i 60. godine života se kod žena uglavnom javlja i problem zvan vaginalna suvoća, što može izazvati bol i nelagodu prilikom seksualnih odnosa kao i povećanu osetljivost na infekcije. U ovom dobu, preporučujemo pojačanu suplementaciju, poput vitamina D3, regulaciju ishrane i neki oblik vežbanja. Neretko se javlja i urinarna inkontinecija, tj. nevoljno oticanje urina. Simptomi inkontinencije podrazumevaju  povremeno blago umokravanje pri kašlju ili kijanju, nemogućnost zadržavanja urina do dolaska u toalet, pa čak i neizdrživi nagon za mokrenjem, praćen čestim značajnim umokravanjima.

Kako pomoći ženama u klimakterijumu i postmenopauzi?

Preporučujemo upotrebu preparata Oestrofact HL. Ovaj proizvod vlaži i regeneriše vaginalnu sluznicu i ublažava zapaljenja. Oestrofact HL vagitorije sadrže hijaluronsku i mlečnu kiselinu, koje pomažu ponovnom uspostavljanju vaginalne vlažnosti i održavanju optimalne pH vrednosti vaginalne sluzokože. Prava je pomoć u procesima epitelizacije i zarastanja sluzokože usled oštećenja ili intervencija. Mehanizam dejstva dve glavne komponente ovog preparata sastoji se u stvaranju zaštitne barijere i odgovarajućih uslova za aktiviranje prirodnih regenerativnih i zaštitnih mehanizama, kao i podsticaj rasta „dobrih“ bakterija (laktobacila), a istovremeno i sprečavanje razmnožavanja izazivača infekcija gornjeg genitalnog trakta.

Prirodno rešenje za urinarnu inkontinenciju u obliku dijetetskog suplementa je Utidry®. Ovo je prirodni preparat u čiji sastav ulaze ekstrakt semena tikve i izoflavoni iz semena soje standardizovanog kvaliteta. Upravo oni obezbeđuju podršku pravilnom funkcionisanju mokraćne bešike i donjeg urinarnog trakta.

Brojne žene u Srbiji i dalje nerado odlaze kod ginekologa iz različitih razloga, najpre jer nisu svesne značaja redovnih provera zdravlja, ili zbog obaveza ili od straha. Svoj model ponašanja prenose na naslednike, ne shvatajući koliko je važno da prvenstveno ženska deca steknu edukaciju o reproduktivnom i seksualnom zdravlju, koja će kod njih razviti pravilan odnos prema zdravlju uopšte i motivisati ih da redovno posećuju lekara.

Naša dužnost je da se pobrinemo da kreiramo najbolje preparate koji vam mogu pomoći, a vaša je da brinete o sebi u svakom razvojnom dobu, da se uz pomoć dostupnih informacija edukujete o načinima za unapređivanje ili usporavanje nekih od procesa u našem telu. Pored Oestrofact HL , i ostalih dostupnih medikamentata iz naše palete proizvoda, ne zaboravite da je ljubav univerzalni melem za sve. Brinite o sebi.   

Više o hormonima značajnim za zdravlje svake žene, možete pročitati u našem tekstu Hormoni u zdravlju žene od A do Š.

Značajni linkovi:
https://zdravlje.eu/medicina/akuserstvo/zivotna-dob-zene/
https://www.lekarinfo.com/trudnoca/zivotne-dobi-zene/
https://www.svetmedicine.com/bol/gin/8-zivotna-doba-zene
https://www.eklinika.rs/deca/42174-prvi-ginekoloski-pregled-tinejdzerki-ne-podrazumeva-gubitak-nevinosti-a-dilemu-razjasnjava-dr-katarina-sedlecki?fbclid=IwAR2ScluRMWIbATZtdVG4rp6Y8-tvuzdJ76rD72BpV2T8kp0n1QcjR8rNYp4

Podeli ovaj članak