NAJPOZNATIJI VITAMIN IMUNITETA

Sigurno najslavniji od svih vitamina, nezamenljivi saveznik u borbi protiv virusa i bakterija, sadržan čak i u starom bakinom savetu da pijemo čaj sa limunom tokom prehlade. Vitamin C poznat je i kao „vitamin imuniteta“, i to sa razlogom. Na koje sve načine jača naš odbrambeni sistem, koji su njegovi drugi značajniji benefiti i kako da ga unesemo u optimalnim količinama?

Nedavna metastudija koja je objedinila zaključke preko stotine studija tokom perioda od deset godina pokazala je koliko raznoliko, sveobuhvatno i pozitivno vitamin C deluje na nas. Vitamin C učestvuje u više od 300 bioloških procesa u organizmu, od jačanja kardio-vaskularnog sistema do benefita po vid i nervni sistem. Od silnih funkcija, možda najznačajniju ulogu u tri procesa: u borbi protiv slobodnih radikala, u stvaranju kolagena i u regulisanju imunoloških reakcija. Hajde da se kratko osvrnemo na sva tri.

Tri ključne funkcije vitamina C

Kao snažan antioksidans vitamin C je odličan u prevenciji bolesti, jer suzbija štetno dejstvo slobodnih radikala i toksičnih materija, čime održava vitalnost i odlaže degenerativne procese starenja. Stoga se preporučuje da ga se setimo ne samo kad smo prehlađeni ili kad nam je imuni sistem kompromitovan, već da ga unosimo kao deo brige o sebi i prevencije ozbiljnijih bolesti.

Druga važna uloga tiče se sinteze kolagena, neophodnog za zdravlje kože i sluzokože. Ovi benefiti vide se i u sve češće prisutnim kozmetičkim linijama baziranim na vitaminu C. Važno je znati da ako naša nega zaobilazi unošenje vitamina C, bez optimalne količine ovog vitamina, hijaluronska kiselina ili druga sredstva biće slabijeg efekta. Osim proizvodnje kolagena, vitamin C je za kožu važan još i kao antioksidativni faktor odbrane od štetnih UV zraka.

Konačno, treća i možda najvažnija uloga vitamina C jeste u direktnoj odbrani od virusa i bakterija. Upravo u toj funkciji ogleda se širok spektar načina na koji deluje da bolest spreči, a nas o jača. Najpre, njegova antioksidativna priroda smanjiće upalu. Potom će vitamin C pojačati aktivnost fagocita – imunih ćelija zaslužnih za eliminisanje štetnih elemenata. Na sve to, on će podstaći i lučenje limfocita i povećati broj antitela koja direktno napadaju neprijatelja. U brojnim studijama njegove efikasnosti protiv virusa, jasno je da on ne može smanjiti šansu da „zakačite“ virus, ali vam itekako može pomoći da ga brže prevaziđete i da simptomi i tegobe budu daleko slabije. Nedavna istraživanja na životinjama i studija slučaja na ljudima pokazuju indikacije da vitamin C može ublažiti čak i upalu pluća kod teških respiratornih bolesti izazvanih virusom svinjskog gripa (H1N1) ili drugim virusima.

Kako prepoznati nedostatak?

Nedostatak vitamina C teško je razlučiti od običnog osećaja premora. Simptomi su pospanost, razdražljivost, kao i bol u zglobovima i mišićima. Ukoliko taj nedostatak potraje, dovodi do bolesti zvane skorbut, u čijoj osnovi je poremećaj u sintezi kolagena i koju prati krvarenje desni, slabost, pojava modrica. Skorbut je bio česta bolest među mornarima i vojnicima koji dugo nisu imali pristup svežem voću i povrću. Oboleli od skorbuta, zbog važne imunološke uloge koju vitamin C ima, bili su naročito osetljivi čak i na najmanje napade virusa i bakterija.

Kako uneti dovoljno vitamina C?

Naše telo ne proizvodi i ne skladišti vitamin C, stoga ga moramo unositi redovno kroz hranu i suplemente. Najveće količine nalaze se u paprikama, brokoliju i egzotičnom voću kao što su papaja, kivi i citrusi (pomorandža, limun, grejpfrut). Ipak, kao što je to često slučaj sa vitaminima i mineralima, njegova koncentracija u voću i povrću može opasti u zavisnosti od svežine, načina transporta, skladištenja i pripreme. Budući da je nestabilan i da ponekad da bismo uneli 500mg vitamina C, moramo uneti kilogram citrusa, ne čudi što se mnogi ljudi opredeljuju za suplemente. Mogućnost predoziranja ne treba da zabrinjava, s obzirom na to da se višak izlučuje, no ipak pobrinite se da to ne bude više od 2000mg dnevno kako biste izbegli želudačne tegobe i dijareju.

Osim što je sjajan sam po sebi, vitamin C često podstiče apsorpciju i iskoristljivost drugih vitamina i minerala. U paru sa gvožđem, čini ovaj mineral daleko efikasnijim i ubrzava oporavak od anemije. U kombinaciji sa cinkom, daje imunitetu jači zamah i stara se da organizam što pre prevaziđe ili spremnije dočeka napad virusa i bakterija.

Brinite o svom imunom sistemu da bi on brinuo o vama.

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26898166/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25710018/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28224112/

Podeli ovaj članak