Neka uvećanja treba kontrolisati

Iako smo okruženi neizvešnošću, jedna stvar je sigurna – vreme ne možemo zaustaviti. Samim tim naše telo neminovno stari i prolazi kroz različite promene, a na nama je da našem telu olakšamo ovaj proces. Ženska populacija suočava sa promenama izazvanim smanjenim lučenjem ženskih polnih hormona. Ali, ni muškarci nisu imuni na uticaj koji godine imaju na njihovo telo. Problem sa kojim se oni najčešće suočavaju jeste uvećanje prostate.

Šta je uvećanje prostate?

Prvi znaci i simptomi benigne hiperplazije prostate javljaju se u četrdesetim godinama života, sa karakterističnim porastom učestalosti u starijoj životnoj dobi. Čak jedna polovina muške populacija susreće se sa ovim problemom oko šeste decenije života, a 9 od 10 muškaraca u životnoj dobi preko 85 godina imaće ovaj problem. Prostata je unutrašnji genitalni organ muškarca, oblika i veličine kestena, zbog čega je često nazivana kestenjača. Svojim anatomskim položajem zauzima raskrsnicu dva puta – urinarnog i genitalnog. Nalazi se ispod mokraćne bešike, ispred rektuma i obavija početni deo mokraćnog kanala. Prostata učestvuje u stvaranju semene tečnosti, koja olakšava kretanje spermatozoida, stvara povoljnu kiselost i u sebi sadrži brojne nutritivne i energetske materije važne za život i kretanje spermatozoida. Pored toga, prostatični sekret predstavlja prirodni mehanizam borbe protiv infekcije. Benigna hiperplazija prostate (BHP) predstavlja prekomeran dobroćudni rast pojedinih ćelijskih elemenata prostate I posledičnog povećanja zapremine. Prostata raste lagano do puberteta, kada se naglo povećava, dostižući svoju normalnu veličinu i oblik. Tu veličinu zadržava do četrdesetih godina života, kada se ponovno počinje povećavati zbog umnožavanja ćelija što se označava kao dobroćudno uvećanje prostate ili benigna hiperplazija prostate (BHP). Uvećana prostata vrši pritisak na mokraćnu cev, pražnjenje bešike je otežano što zahteva jaču kontrakciju mišića ćelije bešike. Bešika se više ne može potpuno isprazniti i tada se javlja većina simptoma. Najčešće se javljaju tegobe u smislu čekanja na otpočinjanje mlaza, naročito kod prvog jutarnjeg mokrenja, naprezanja pri mokrenju, slabijeg mlaza mokraće, tanakog mlaza, prekidanja mlaza mokraće tokom mokrenja, potpune nemogućnosti mokrenja, ucestalog noćnog mokrenja, jakih, nezadrživih nagona na morenje, učestalijeg dnevnog mokrenja, curenja ili kapanja urina i sl. Ovi simptomi se nazivaju „simptomima donjeg urinarnog trakta” (Lower Urinary Tract Sympto) – LUTS.

Zašto je bitno obratiti pažnju na ovaj problem?

Kada se bešika ne isprazni do kraja i dolazi do zadržavanja urina, pojava čestih urinarnih infekcija je samo deo problema. Može doći do pojave kamenja i peska u bubrezima, krvi u urinu, kao i do akutne retencije urina. Skraćenica „LUTS” je u poslednje vreme postala toliko odomaćena u medicinskoj literaturi na svim jezicima, i obuhvata složenu etiologiju tegoba povezanih sa aktom mokrenja, punjenjem i pražnjenjem bešike.

Ali i zbog…

Uvećana prostata i otežano punjenje i pražnjenje bešike utiču na celokupni kvalitet života jednog muškarca. Uvećana prostata ometa nas tokom uobičajnih dnevnih aktivnosti, jer se tokom vremena simptomi kao što su često mokrenje tokom noći prenose i na celokupan dan. Samim tim, dolazi do poremećaja sna. Ponekad čak može i uticati na način na koji obavljamo svoj posao, jer smo primorani da odsustvujemo sa njega. Čak može dovesti i do smanjenja produktivnosti, seksualne disfunkcije i anksioznosti.

Jednostavno rešenje – UtiBHP

UtiBHP je u potpunosti prirodan proizvod na bazi polena raži, sitosterola iz bora i selena koji kontinuiranom upotrebom smanjuje uvećanje prostate, ali i poboljšava kvalitet života i smanjuje učestalost simptoma LUTS. Ovaj inovativan proizvod je naučno potvrđen način za poboljšanje kvaliteta života muškaraca sa uvećanom prostatom. Ovaj izvor beta-sitosterola i esencijalnih aminokiselina ima antiproliferativni efekat na ćelije prostate, inhibira 5alfa-reduktazu što dovodi do smanjenja koncentracije DHT u prostati. Upravo on je odgovoran za inhibiciju uvećanja prostate. Takođe, supstance iz proizvoda blokiraju hiperstimulaciju alfa-adrenergičkih receptora u prostati. Još jedan jako važan sastojak ovog farmaceutskog proizvoda koji smo pomenuli jeste selen. Selen doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i normalnoj spermatogenezi (EFSA).  Zbog svog antioksidativnog svojstva ovaj mineral učestvuje u zaštiti ćelija i tkiva od štetnog uticaja slobodnih radikala što usporava starenje. On takođe podstiče spermatogenezu i pozitivno utiče na plodnost muškarca.

Nakon samo jednog meseca primene UtiBHP, dolazi do smanjenja inflamacije i sprečavanja uvećanja prostate. Međutim kontinuiranom upotrebom, već nakon tri meseca dolazi do poboljšanja simptoma LUTS, i to frekvencije, nokturije, urgencije, skladištenja i osećaja nepotpunog pražnjenja.

Briga o sebi je ključna ako želimo da našem telu pomognemo da se suoči sa procesom starenja. Kako bismo ostali zdravi i u punoj snazi čak i u zrelim godinama, bitno je pratiti sve simptome i ne dozvoliti ovakvim problemima na koje možemo da utičemo da nam smanje kvalitet života.

Podeli ovaj članak