ZA ili PROTIV HPV vakcinacije?

Srbija je jedna u nizu zemalja sa lošim skorom oboljevanja od ovog virusa i smrtnosti žena od karcinoma grlića materice. Svakoga dana u Srbiji umre jedna, a oboli četiri žene od ove opake bolesti. Međutim, ukoliko se redovnim pregledima, najčešće jednom godišnje koji podrazumeva PA bris, u nekim slučajevima HPV bris, otkriju premaligne promene ili bolesti, važno je znati da je izlečivost 99 % uz pomoć OP procedura koje su u Srbiji na svetskom nivou.

Koliko je opasan ovaj virus?

PANDEMIJA – toliko puta smo u poslednje vreme čuli ovu reč, ali moramo je opet aktivirati kada se govori o štetnom uticaju HPV virusa po naše zdravlje. Kad kažemo pandemija – to znači da je ovim virusom u svakom trenutku zaraženo oko 80% populacije na planeti. Za sada je identifikovano oko 200 sojeva istog, koji ima prijemčivost na različite sisteme organa u ljudskom telu. Važno je znati da virus može da postoji u organizmu, ali ne mora nužno izazvati nikakve štetne efekte niti oboljevanje tkiva ili organa, ali postoje sojevi koji imaju tzv. ONKOGENI POTENCIJAL, koji se odnosi na sposobnost virusa da izazove MALIGNE transformacije određene ćelije, njeno nekontrolisano umnožavanje i rast, napadajući tako okolna tkiva i organe. Ovo je zabrinjavajuća činjenica u vezi HPV virusa i karcinoma određenih regija – npr. donjeg genitalnog trakta, tj. grlića vagine vulve, početnih delova analne regije i rektuma (završnih delova debelog creva) kao i tzv. orofaringealne regije – usne duplje jezika, krajnika, ždrela, grkljana, kao i genitalnog trakta muškarca.

Kako se prenosi HPV virus?

HPV virus se prenosi u 90 % slučajeva polnim putem, mada kao sveprisutna tj. ubikvitarna klica može da se nađe i na zajedničkim površinama, u vodi, naročito bazena, toaletnim površinama ili sličnim nehigijenskim životnim uslovima. Zbog svega ovoga, unazad nekoliko decenija razvijena je vakcina protiv određenih sojeva HPV-a, najpre samo 2 onokgena a zatim i savremenija 9 valentna koja se široko koristi u svetu i u nekim zemljama potpada pod obaveznu imunizaciju.

Da li je vakcinacija poželjna opcija?

Da li ste znali da se vakcina primenjuje od 2006. godine u svetu, a kod nas sporadično, sve do skoro, od kada je počela kampanja promocije imunizacije, koja se obavlja o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje? Vakcinacija se vrši 9 valentnom vakcinom koja štiti od onkogeno najopasnijih virusa kao i manje onkogenih, ali značajnih u sprečavanju manje opasnih HPV infekcija, kao što su kondilomi, odnosno virusne bradavice genitalnog trakta kao i ostalih regija koje napada virus. Poželjno je da vakcinacija obuhvati mladu populaciju tj. devojčice i dečake od 9 do 19 godina, pod verovatnoćom da još uvek nisu stupili u seksualne odnose. Optimalni uzrast je od 12 do 14 godina. Iako je vakcina efikasna i u kasnijem uzrastu, čak i kod osoba koje su imale neke od već ispoljenih manifestacija HPV infekcije kao što su kondilomi. Vakcina deluje tako što sprečava ulazak virusa u ćeliju i njegovo razorno dejstvo, transformaciju ćelije u opasnu, premalignu i malignu. Trajanje imuniteta ostvarenog vakcinom je oko 10 do 15 godine, u proseku 12 god od ostvarene potpune imunizacije.

HPV virus kod muškaraca

Zbog toga što je muški genitalni trakt veoma specifičan, kod muškaraca je vrlo teško detektovati HPV konvencionalnim metodama, ukoliko nemaju vidljive promene oni mogu biti prenosioci, nosioci ali i oboleli. Naročito je bitno da da muška populacija bude imunizovana u pred pubertetskom periodu, budući da su iz dostupnih studija kod odraslih muškaraca obolelih od karcinoma jezika usne duplje, krajnika i ždrela, pronađeni visokoonkogeni virusi, najčešće tip 18.

Korist i potencijalna briga o neželjenim dejstvima vakcine

Za sada se vakcina smatra bezbednom, što se tiče neželjenih pojava, to su uglavnom postvakcinalne reakcije kao i kod svih vakcina – crvenilo, bol na mestu davanja vakcine (deltoidni mišić ramena, kao i kod ostalih vakcina npr. BCG), temperatura, malaksalost, ponekad bolovi u mišićima. Što se tiče nekih težih sistemskih reakcija, opisani su slučajevi određenih auto imunih reakcija i oboljenja, ali s obzirom da se vakcina aktivno primenjuje u poslednjih 10-12 godina još uvek su i te pojave u fazi ispitivanja. U svakom slučaju, benefit od imunizacije je mnogo veći, nego od izbegavanja iste. Australija je aktivnom imunizacijom iskorenila pojavu HPV infekcija na samo 1%, a Kanada, skandinavske zemlje smanjile pojavu malignih oboljenja izazvanih HPV-om čak i za 80%. U ovom trenutku nije poznato da HPV vakcine izazivaju poremećaje plodnosti odnosno pojavu steriliteta. Vakcine su napravljene molekularnim inženjeringom, tj kopiranjem proteina omotača virusa, tako da apsolutno nemaju nikakve elemente živih virusnih partikula.

Efikasni načini za lečenje oboljenja izazvanih HPV virusom

Ukoliko osoba, koja ima evidentnu HPV infekciju, npr. virusne bradavice ili kondilome, ili joj se identifikuje prisustvo virusa uzimanjem i analizom brisa grlića ili ostalih tkiva i organa koje inficira virus, odmah se pristupa lečenju – tretmanu bradavica brojnim savremenim tehnikama kojima se virus i uništava, a ako ne postoje evidentne promene izazvane virusom, postoje mnogobrojna sredstva za čišćenje tkivnih površina od virusa. Sam imunitet organizma je takav da ako je jak, virus će izbaciti iz organizma u roku od godinu i po dana bez ikakvih dodatnih mera. U svrhu prevencije savetuju se sredstva za jačanje imuniteta, koja su takođe veoma delotvorna.

Koje su mere prevencije?

Sa redovnim sistematskim pregledima kod žena zvanim skrining, trebalo bi započeti u prvoj godini po stupanju osobe u seksualne aktivnosti. Ovi pregledi podrazumevaju ginekološki pregled, uzimanje PA brisa, UZ pregled jajnika i materice, po potrebi se dodatno uzima bris na HPV, ali još ne spada u rutinski skrining. Ukoliko kod vas postoje nedoumice o HPV vakcini i oboljenjima izazvanim HP virusom, bez ustručavanja se možete obratiti izabranom pedijatru ukoliko je u pitanju dete do 18 godina ili ginekologu, koji će na najbolji mogući način dati objašnjenje i predložiti tretman, uz OBAVEZNE GODIŠNJE SISTEMATSKE PREGLEDE. Brinimo o našem zdravlju i zdravlju naše dece na vreme.

 

Korišćen tekst Dr Anje Pikule, ginekologa
HPV virus i vakcina

https://pink.rs/drustvo/455844/hpv-stabilan-dnk-virus-o-kome-se-toliko-govori-je-izazivac-jedne-permanantne-pandemije-koja-postoji-oduvek
HPV virus i tinejdžeri
Ginekološki problemi tokom različitih životnih razdoblja jedne žene

Podeli ovaj članak