Za prohodne i zdrave respiratorne puteve

Sastavni deo naših života oduvek su bili razni virusi i bakterije, sa kojima se naš organizam uspešno ili manje uspešno bori. U osnovi postoje tri tipa virusa gripa: A, B i C. Tip A je povezan sa epidemijskim i pandemijskim širenjem svetskih razmera, tip B sa regionalnim ili epidemijskim širenjem, a tip C je povezan sa sporadičnim oboljevanjem i malim lokalizovanim epidemijama. Danas nažalost živimo u svetu respiratorne pandemije virusa tipa A, koji opseda naše živote, otimajući naš organizam i čineći ga taocem sa nepoznatim ishodom otmice.. Klinički, ovaj scenario tipa A u slučaju Korona virusa se manifestuje teškim upalnim stanjima, pneumonijom, nedostatkom daha, upalom disajnih puteva, što nekada dovodi i do zastoja više organa.

Mukus i respiratorne infekcije

Respiratorna infekcija se klinički manifestuje kijavicom, bez opštih simptoma infekcije. Ona je najčešća od svih virusnih infekcija i veoma se brzo širi među ljudima, a posebno među decom.

Bolest se klinički manifestuje uglavnom lokalnim simptomima zapaljenja nazofaringealne sluznice – kijavicom, curenjem nosa. Sekret iz nosa je vodenast, a kasnije postaje sluzav. Ponekad se javljaju umor i slaba glavobolja praćena subfebrilnošću (povišenom temperaturom od 37℃ do 38℃ ). Bolest obično traje oko nedelju dana, sa dobrom prognozom, ukoliko se ne komplikuje ozbiljnijim procesom i mogućom bakterijskom infekcijom. Simptomi se postupno smiruju.

Interakcija između respiratornih patogena i njihovih domaćina je složena za razumevanje. Prva zona borbe nastaje kada patogeni naiđu na sloj sluzi koji pokriva respiratorni trakt. Sloj sluzi, odnosno mukus predstavlja osnovnu prvu barijeru domaćina za inhalirane patogene koja može sprečiti invaziju patogena i kasniju infekciju. Respiratorna sluz ima brojne funkcije i interakcije, kako sa domaćinom tako i sa patogenima.

Značaj respiratorne sluzi

Klasična uloga respiratorne sluzi je da održava hidrataciju respiratornog trakta i da deluje kao zaštitna barijera protiv spoljašnje sredine hvatanjem čestica, uključujući patogene. Sekrecija koja se javlja prilikom respiratornih infekcija ima jako veliki broj funkcija koje uključuju i regulaciju imunološkog odgovora, kao i diferencijaciju i proliferaciju ćelija i održavanje barijerne funkcije epitela. Zaključak naučnih istraživanja je da ovaj sloj sluzi može odrediti infektivnost i potencijalnu prenosivost respiratornih patogena uključujući viruse gripa, kao i patogenu kolonizaciju pluća bakterijskim patogenima. Respiratorna sluz takođe sadrži brojne druge supstance koje luče epitelne ćelije sa inhibitornom aktivnošću na inhalacione patogene. Ove supstance se mogu blisko povezati sa mucinima, što sugeriše da mucini deluju kao „skela“ za predstavljanje i organizovanje ovih proteina. Ove supstance uključuju lizozim, laktoferin, proteaze, inhibitore proteaze kao što su inhibitor leukoproteaze i antihimotripsin, azot oksid i vodonik peroksid. Zarobljena mukusna materija se iz disajnih putem iskašljava ili njeno izbacivanje olakšava primenom prirodnih preparata. Kao pomoć kod stanja u čijoj se osnovi nalazi zapaljenje, u savremenoj medicini se sve više primenjuje enzim serapeptidaza koji ima visoko izraženu enzimsku aktivnost uključujući snažno antiinflamatorno, antiedematozno, mukolitičko i fibrinolitičko dejstvo.

Koji je to prirodni preparat?

Hysera® kapsule sa snagom ovog proteolitičkog enzima pomoći će vam u izbacivanju mukusa zajedno sa nepoželjnim česticama koje su naselile vaš organizam. Kapsule se koriste kod različitih povreda i edema, u stomatologiji i oralnoj hirurgiji, kod zapaljenja sluzokože usta i desni praćenih otocima ili slučaju koštano zglobnih, mišićnih i reproduktivnih intervencija koje zahtevaju primenu ovog preparata. Veliki značaj Hysera® kapsule imaju i za naš respiratorni trakt, pomažući kod stanja zapušenog nosa i slivanja sluzi niz ždrelo. Kapsule su najbolja pomoć u razređivanju nakupljene sluzi i olakšavanju iskašljavanja, kao i pri smanjenju otoka sluzokože.

Hysera® kapsule i antibiotska terapija

U slučaju primene antibiotika tokom lečenja respiratornih infekcija, enzim serapeptidaza modulira ekspresijsku adheziju kod nekih bakterijskih vrsta i tako povećava efikasnost antibiotika koji se koristi u terapiji. Primenom Hysera® preparata olakšaćete svoj oporavak i učiniti lečenje prepisanim antibiotskim lekom delotvornijim.

Briga o sebi u vreme respiratorne virusne pandemije

Hranite se zdravo i što prirodnije sa dosta svežeg povrća i voća koji će vam obezbediti neophodne vitamine. Pijte dosta tečnosti u vidu toplih napitaka, čajeva, limunada… Udišite što više svež vazduh i redovno provetravajte prostorije za život. Ne zanemarite ni fizičku aktivnost koja je vrlo važna, jer pomaže organizmu da stvori bolju prirodnu odbranu i aktivira veći broj odbrambenih ćelija organizma. Znamo sigurno da vam teško pada nemogućnost da posetite drage osobe ili da primite posete u slučaju gripa, ali imajte na umu da je tako najbolje po svačije zdravlje. Brinite o sebi i drugima i u teškim trenucima.

 

Korisni linkovi:
https://www.stetoskop.info/bolesti-uha-grla-i-nosa-otorinolaringologija/grip
https://www.zdravlje.org.rs/index.php/aktuelne-vesti/863-akutne-respiratorne-infekcije
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4752725/
http://www.izjzkg.rs/centri/centar-za-promociju-zdravlja/181-najee-respiratorne-infekcije

Podeli ovaj članak