5 NAČINA DA BRINEŠ O SEBI SVAKOG DANA

Šta stvarno znači brinuti se o sebi? Nasuprot onome što Instagram pokazuje, to nije spa dan, ekskluzivni joga kamp ili nedeljni detoks ceđenim sokovima. U osnovi brige o sebi jeste osluškivanje svojih potreba i signala i rešenost da svom telu damo ono za čim čezne. Ne samo na rođendan ili tokom dve nedelje letnjeg odmora. Svakog dana!

Kako da brigu o sebi pomaknemo sa mrtve tačke? Kako da je ne doživljavamo kao puku frazu, već da pronađemo svakodnevne, održive načine da je praktikujemo i tako očuvamo svoje zdravlje? Pošto nikad nećemo imati više vremena nego sad i pošto život verovatno nikad neće biti sporiji i jednostavniji, predstavljamo vam pet navika koje mogu naći svoje mesto čak i u najzgusnutijim rasporedima.

1. POĐI U ŠETNJU

Svaki korak znači. Čak i ako ne odvojimo vreme za redovan trening, teško je naći dobar izgovor zbog kog ne bismo mogli da uvrstimo barem pola sata šetnje na putu ka poslu ili u povratku kući. Idealan cilj, kažu doktori, jeste oko 10.000 koraka dnevno, to jest oko 7 kilometara ili sat i po šetnje. Ako ti taj zadatak deluje dosadno, probaj da svaki put promeniš lokaciju i tako istražiš različite delove grada. Ako se osećaš kao da gubiš vreme, skini podkast, neko audio predavanje ili knjigu da slušaš usput. A ako si tip ličnosti koji crpi dodatnu motivaciju iz brojki, postoje mnoge aplikacije koje će ti brojati korake i tako te  podstaći u dnevnom cilju.

2. PONESI RUČAK

Već i ptice na grani znaju da su raznovrsna ishrana i unos svih makro- i mikro-nutrijenata ključni da naše telo dobije sve što mu je potrebno za normalno funkcionisanje. Međutim, jedno je to znati a sasvim drugo to i upražnjavati. Studije su pokazale da je upravo ručak na poslu obrok na kom najčešće pokleknemo i unesemo brzu hranu. Zato je najbolje poneti ga od kuće. Čak i brzinski obrok koji može biti gotov dok se ujutru spremaš za posao – poput barenog povrća, ispečenog parčeta mesa ili kuvanih jaja  – biće bolji od svakog parčeta pice.

3. UNESI DODATNE VITAMINE I MINERALE

Suplementi su odličan način da svakog dana svom telu daš  sve neophodne vitamine i minerale. Najčešći dodaci su vitamin D3, koji nam skoro svima nedostaje, potom cink, selen, vitamin C i magnezijum, zbog toga što jačaju imuni sistem a sezona virusa je iza ugla, kao i gvožđe, budući da je ovaj mineral upravo najčešće u deficitu. Svakako proveri krvnu sliku i otkrij gde ti je potrebna dodatna podrška i zaštita.

4. NIKUD BEZ FLAŠICE VODE

Svi znamo hiljadu puta ponovljen savet da treba da unosimo dosta vode, pa opet često nam se dan izmakne a mi smo popili svega dve ili tri čaše. Jedan način da preduprediš da se to desi jeste da uvek imaš vodu sa sobom. Predlažemo da nabaviš zgodnu flašicu za višekratnu upotrebu, tako da uvek možeš da je dopuniš i ujedno koristiš kao podsetnik za hidrataciju. Dokazano više vode unosimo kada tu vodu imamo pred očima.

5. LEZI PRE 23h

Da, ovaj stari savet baka i deka je zapravo naučno potkrepljen. Stručno, kada pričamo o usklađivanju navika sa satom, govorimo o cirkardijalnom ritmu – unutrašnjem biološkom ritmu usklađivanja dnevnih i noćnih funkcija u ljudskom organizmu. Ovaj ritam je ključan za regulisanje krvnog pritiska, temperature, moždanih funkcija, hormona i mnogih drugih procesa u organizmu, a otkriće molekularnih mehanizama njegovog funkcionisanja nagrađeno je Nobelovom nagradom 2017. Osim što je važno uskladiti se sa Suncem i Mesecom, šanse da ćeš spavati preporučenih sedam ili osam sati drastično su veće ukoliko legneš pre ponoći.

Ovo su samo neke od malih zdravih navika koje mogu na duže staze poboljšati kvalitet tvog zdravlja. Deluju sićušno, ali na malim stvarima se briga o sebi i poznaje.

Podeli ovaj članak