Alergija ili intolerancija (osetljivost) na gluten, koja je razlika?

Mnogi od nas se raduju oktobru jer počinje sezona slava, izvrsne hrane na prebogatoj trpezi kojoj je teško odoleti. Razna testa, kiflice, pite slatke i slane…

Ko bi uopšte odoleo takvoj ponudi?

Loša vest je da je sve veći broj ljudi alergičan ili osetljiv na gluten. Gluten je prirodni protein složene strukture, koji se nalazi u pšeničnom zrnu i zrnevlju srodnih žitarica. Čine ga dva proteina – glijadin i glutenin. Smatra se da je glijadin krivac za glutensku preosetljivost.

Žitarice koje sadrže gluten su: pšenica, raž, spelta, ječam, kamut (slatka pšenica), tritikale. Hrana koja sadrži gluten je i brašno, pšenični skrob, prezle, testenina, pahuljice, sva peciva – od kolačića do slanih pereca. Gluten se takođe može naći u raznim namirnicama u kojima ga ne očekujemo, pošto se dodaje u industrijske proizvode kao aditiv u procesu proizvodnje.

Način skladištenja je jako bitan jer je kontaminacija namirnica, koje inače ne sadrže gluten moguća i vazduhom ili nemarnošću prilikom pripreme ostalih namirnica u kuhinji. Zato bezglutenske proizvode treba čuvati u odvojenim ormarićima, bez prisustva „glutenskih“ namirnica, a pripremu bezglutenskih obroka sprovoditi čistim priborom i posuđem i odvojeno od pripreme obroka za koji se koriste namirnice koje sadrže gluten.

Da li je gluten štetan za sve ljude?

Ukoliko ne postoji razlog (celijakija ili loš genetski status crevne flore) nije neophodno redukovati gluten iz ishrane. 

Bezglutenski proizvodi često sadrže zamene za brašno poput pirinča, kukuruza, kukuruznog skroba i krompira. Ovakvi dodaci imaju visok glikemijski indeks, pa mogu praviti problem pacijentima sa dijabetesom, insulinskom rezistencijom i onima koji žele da redukuju telesnu masu.

Kao i gluten, ni bezglutenski proizvodi nisu zdravi za svakoga. U žitaricama imamo veliku količinu vlakana, koja će obezbediti hranu za naše dobre bakterije u crevnoj flori, a sa druge strane, sprečiti apsorpciju masti, uticati na održavanje idealne telesne mase i na regulaciju lipidnog statusa.

Kako prepoznati simptome alergije ili osetljivosti na gluten?

Neki od prvih simptoma da hrana počinje da bude opterećenje su nadutost, gasovi, dijareja, gubitak telesne mase, osip, crvenilo, „guščija koža“, malaksalost, konstantan umor i niži krvni pritisak, samo su neki od pokazatelja da telo reaguje na neki od sastojaka iz namirnica, vrlo verovatno gluten.

Celijakija je najteži oblik intolerancije na gluten. Ona predstavlja autoimunu bolest koja pogađa oko 1% populacije i može dovesti do oštećenja digestivnog sistema. Međutim, 0,5–13% ljudi može imati i necelijačnu osetljivost na gluten, blaži oblik intolerancije na gluten koji takođe izaziva neprijatnost. 

Oba oblika intolerancije na gluten mogu izazvati široko rasprostranjene simptome, od kojih mnogi nemaju nikakve veze sa probavom.

Ukoliko je to celijakija, onda je to autoimuni odgovor organizma koji može dovesti do oštećenja digestivnog trakta ukoliko se ne leči adekvatno. Kod genetski predisponiranih osoba, imuni sistem, reagujući na uneti gluten, dovodi do oštećenja sluznice tankog creva. Pored oštećanja sluznice tankog creva, neadekvatno aktiviran imuni sistem može oštetiti i bilo koji drugi organ.

Necelijačna osetljivost na gluten, izaziva simptome slične celijakiji nakon konzumacije glutena, ali ne potiče od autoimune reakcije i ne uzrokuje oštećenje creva.

Kako utvrditi alergiju na gluten?

Jako je bitno razlikovati celijakiju tj. alergiju na gluten, kada se naš imuni sistem aktivira izazivajući burne reakcije u vrlo kratkom roku u odnosu na trenutak kada je namirnica uneta u organizam, i intoleranciju na gluten kada se naš imuni sistem ne aktivira, reakcija organizma je sporija, a tegobe drugačije. Alergija je proces posredovan IgE antitelima protiv proteina hrane i prikazuje se kao brza uzročno-posledična reakcija, dok je intolerancija tiha reakcija koja može eventualno napraviti neke digestivne promene, može da bude promenljiva i stečena kao posledica preteranog unosa.

Zapažamo da su simptomi intolerancije na gluten iz određenih namirnica blaži, ali traju duže i uglavnom se pripisuju nekim drugim stanjima. Iz tog razloga intolerancija na gluten vrlo često ne bude na vreme ispravno dijagnostikovana.

Dok sa intolerancijom ima problema oko 35% populacije, sa alergijama je to tek 2%. Takva alergijska stanja, prvenstveno na gluten, mogu da se odrede analizom transglutaminskih antitela iz krvi (IgA, IgG) i antiglijadinskim antitelima. Ukoliko postoji sumnja na glutensku enteropatiju (celijakiju) tj. alergiju na gluten, do konačnog postavljanja dijagnoze dolazi se uzimanjem uzorka tankog creva biopsijom.

Simptomi intolerancije na gluten

1. Nadimanje

Predstavlja osećaj naduvenosti stomaka ili prisustvo gasova nakon jela. Iako ova tegoba može imati i druga objašnjenja, takođe, može biti znak netolerancije na gluten. U stvari, osećaj nadutosti jedna je od najčešćih žalbi ljudi koji su osetljivi ili ne podnose gluten. 

2. Proliv, zatvor i smrdljivi feces

Povremeno dobijanje dijareje i konstipacije je normalno, ali to može biti razlog za zabrinutost ako postane redovna pojava. Više od 50% osoba osetljivih na gluten redovno ima dijareju, dok oko 25% ima zatvor. Osobe sa celijakijom mogu da dožive bled i smrdljiv izmet zbog loše apsorpcije hranljivih sastojaka. Česta dijareja može da izazove neke značajne zdravstvene probleme, kao što su gubitak elektrolita, dehidraciju i umor.

3. Bol u stomaku

Bolovi u trbuhu su vrlo česti i mogu imati brojna objašnjenja. Međutim, to je ujedno i najčešći simptom netolerancije na gluten. Do 83% osoba sa intolerancijom na gluten doživljava bolove u trbuhu i nelagodu nakon što pojedu hranu koja sadrži gluten. 

4. Glavobolja

Migrene su često stanje, jer ih 10–12% zapadne populacije redovno doživljava. Zanimljivo je da su studije pokazale da su osobe sa intolerancijom na gluten možda sklonije migreni od ostalih. Ako neko ima redovne glavobolje ili migrene bez ikakvog očiglednog razloga, treba uzeti u obzir i mogućnost da se glavobolja razvija zbog redovne konzumacije hrane koja sadrži gluten, a što obično izgubimo iz vida.

5. Osećaj umora i anemija

Osećaj umora je vrlo čest i obično nije povezan ni sa jednom bolešću. Međutim, pojedinci koji ne podnose gluten su vrlo skloni umoru, posebno nakon što jedu hranu koja sadrži gluten. Studije su pokazale da 60–82% osoba sa intolerancijom na gluten često oseća umor. Pored toga, netolerancija na gluten, može izazvati anemiju sa nedostatkom gvožđa, što će zauzvrat prouzrokovati veći umor i nedostatak energije. 

Anemija sa nedostatkom gvožđa je najčešće stanje nedostatka hranljivih sastojaka kod ljudi i to na svetskom nivou. Nedostatak gvožđa uzrokuje simptome kao što su mala količina krvi, umor, otežano disanje, vrtoglavica, glavobolja, bleda koža i slabost. Kod celijakije, apsorpcija hranljivih sastojaka u tankom crevu je oštećena, što rezultira smanjenom količinom gvožđa koje se apsorbuje iz hrane. Nedavna istraživanja sugerišu da deficit gvožđa može biti značajan i kod dece i kod odraslih sa celijakijom. 

6. Problemi sa kožom

Mehurići na koži nazvani dermatitis herpetiformis su kožna manifestacija celijakije. Svi koji imaju ovu bolest, osetljivi su na gluten, ali manje od 10% pacijenata ima digestivne simptome koji ukazuju na celijakiju. Izbacivanjem glutena iz ishrane mogu se postići poboljšanja i kod nekih drugih kožnih bolesti, kao što su psorijaza, alopecia areata i hronična urtikarija.

7. Depresija i anksioznost

Depresija pogađa oko 6% odraslih osoba svake godine. Simptomi mogu biti vrlo onesposobljavajući i uključuju osećaje beznađa i tuge. Stiče se utisak da su ljudi sa probavnim problemima skloniji anksioznosti i depresiji u poređenju sa zdravim osobama. Ovo je naročito često među ljudima koji imaju celijakiju. Anksioznost može pogoditi 3–30% ljudi širom sveta. Simptomi uključuju osećaje zabrinutosti, nervoze, nelagode i uznemirenosti. Čini se da su osobe sa intolerancijom na gluten sklonije anksioznosti i paničnim poremećajima od zdravih osoba. 

8. Neobjašnjiv gubitak težine

Neočekivana promena težine često je razlog za zabrinutost. Iako može proisteći iz različitih razloga, neobjašnjivi gubitak težine je uobičajeni neželjeni efekat nedijagnostikovane celijakije. Gubitak kilograma se može objasniti različitim digestivnim simptomima koji prate ovaj poremećaj, zajedno sa lošom apsorpcijom hranljivih sastojaka.

9. Autoimuni poremećaji

Celijakija je autoimuna bolest koja uzrokuje da imuni sistem napada probavni trakt nakon konzumacije hrane sa glutenom. Ova autoimuna bolest obolele osobe čini sklonijima razvoju i drugih autoimunih bolesti, poput autoimune bolesti štitne žlezde, Hašimoto tiroiditisa. Dalje, autoimunski poremećaji štitne žlezde mogu biti faktor rizika za razvoj emocionalnih i depresivnih poremećaja. Celijakija je takođe češća kod ljudi koji već imaju razvijene druge autoimmune bolesti, poput dijabetesa tipa 1, autoimunih bolesti jetre i zapaljenskih bolesti creva. 

10. Bolovi u zglobovima i mišićima

Brojni su razlozi zbog kojih ljudi doživljavaju bolove u zglobovima i mišićima. Postoji teorija da oni koji imaju celijakiju imaju genetski predodređenu preosetljivost nervnog sistema. Zbog toga mogu imati niži prag za aktiviranje senzornih neurona koji uzrokuju bol u mišićima i zglobovima. Štaviše, izlaganje glutenu može izazvati zapaljenje kod osoba osetljivih na gluten, što može rezultirati raširenim bolom, uključujući zglobove i mišiće .

11. Utrnulost nogu ili ruku

Još jedan iznenađujući simptom netolerancije na gluten je neuropatija, koja uključuje utrnulost ili peckanje u rukama i nogama. Ovo stanje je često kod osoba sa dijabetesom i nedostatkom vitamina B12. Takođe može biti uzrokovano toksičnošću i konzumacijom alkohola. Međutim, čini se da su osobe sa celijakijom i osetljivošću na gluten u većem riziku da dožive utrnulost ruku i nogu u poređenju sa zdravim kontrolnim grupama. Iako tačan uzrok nije poznat, neki su ovaj simptom povezali sa prisustvom određenih antitela povezanih sa netolerancijom na gluten.

12. Osećaj nesposobnosti jasnog razmišljanja

Ljudi su to opisali kao zaboravnost, poteškoće u razmišljanju i mentalni umor. Imati „maglovit um“ čest je simptom netolerancije za gluten, koji pogađa do 40% osoba koje ne podnose gluten. 

Jako je važno na vreme postaviti tačnu dijagnozu i uskladiti ishranu. Koji su faktori koji utiču na podložnost glutenskoj osetljivosti?

Genetika; Loše navike; Razne životne predispozicije; Fizička aktivnost.

Zato su zdrav život i dobre navike ključ svakog ozdravljenja.

Ukoliko pak povremeno uživate u konzumaciji testa, a nemate stanja koja zahtevaju izbegavanje glutena, dobra vest je da pomoć postoji.

Kako pomoći sebi i smanjiti osetljivost organizma na gluten?

1. Regulišite ishranu eliminacijom hrane koja sadrži glutena – Ukoliko ste se odlučili da uradite neki od genetskih testova, kojim ćete imati uvid u stanje svoje crevne flore, i ako je rezultat pokazao da bi trebalo ograničiti unos glutena, takvom ishranom ćete zasigurno uticati na jačanje crevnog zida, a samim tim i na jači imunitet, bolji mineralni sastav i veću energiju.

2. Uvrstite GastroRegular® Gluten koji pomaže kod osetljivosti organizma na gluten i njegovog otežanog varenja. Ovaj preparat u kapsulama sačinjen je od mešavine enzima i predstavlja pouzdanu pomoć, olakšavajući konzumaciju i varenje hrane bogate ovim proteinom. 

GastroRegular® Gluten sadrži proteolitičke enzime, endopeptidaze i egzopeptidaze, koji razgrađuju unutrašnje i spoljašnje peptidne veze u proteinima, uključujući gluten iz unete hrane. Peptidne veze prisutne u glutenu se na ovaj način razlažu do nivoa aminokiselina koje organizam lakše vari. Obezbedite svom organizmu bržu razgradnju glutena pod uticajem ovog preparata kao i ostalih proteina prisutnih u hrani, kao na primer u mleku, orasima, ribi, soji, što će sve ukupno doprineti boljem i lakšem funkcionisanju celokupnog organizma. Brini o sebi i reši se osećaja nadutosti, grčeva i nedovoljne ispražnjenosti creva uz pomoć ovog preparata.

Više o ovom problemu, možete pogledati na našem YouTube kanalu:

ali i pročitati u našim tekstovima:
https://pharmanova.rs/vesti/enzimi-za-lakse-varenje-proizvoda-od-testa/
https://pharmanova.rs/vesti/umorni-ste-od-izbegavanja-glutena/
https://pharmanova.rs/vesti/da-pecivo-ne-bude-bauk-smirite-se-svarice-se/

Izvori:
https://celijakija.rs/celijakija/
https://medik.rs/vesti/evo-14-glavnih-znakova-i-simptoma-intolerancije-na-gluten
https://www.stetoskop.info/pitali-ste-google/gluten-odgovara-dr-djordje-pejic
http://www.alergijaija.com/2020/05/11/sve-sto-treba-da-znate-o-alergijama-i-intoleranciji-na-hranu-kod-dece/
https://pharmanova.rs/proizvodi/gastroregular-gluten/

Podeli ovaj članak