Predrasude o ženskim “slabostima” i na koje sve načine magnezijum “jača” ženstvenost

Tokom života, žena prolazi kroz životna razdoblja, koja je formiraju kao ličnost i ostavljaju lični trag koji njenom životu daje boju. Ali, oni utiču i na njene uloge kao sestre, drugarice, majke, bake, saradnice, menadžera, ili jednostavno žene sa svim svojim vrlinama i manama.

Predrasude, koje se vezuju za periode adolescencije, mladosti, zrelog životnog doba ili starosti, dovode se u vezu sa psiho-fizičkim stanjem žene, kao glavnim obeležjem svakog perioda njenog života. Na ženi je da se suoči sa svim promenama koje joj se dešavaju, a da ono što drugi vide kao slabost uzme u svoju korist i osnaži svoju ženstvenost.

U periodu buđenja adolescencije i aktiviranja hormona, mladim devojkama se pripisuju impulsivnost, zbog tegoba PMS-a, nervoza, osetljivost i razdražljivost. Sva lepota poletnosti i velike mladalačke ženske energije, kao i aspiracija za novim iskustvima “pada” u drugi plan. Pojava trudnice u društvu, obično deluje raznežujuće, ali često se pomisli i da su hirovite, depresivne i “teške”, jer hormoni utiču na promene raspoloženja. Međutim, lepota stvaranja novog života, osećajnost i telesna žrtva koju žena podnosi, u ovom procesu, su od neprocenjive vrednosti. U zrelim godinama, kada iskusna, zrela i ostvarena žena postaje nečiji uzor, lider i pouzdan partner, situacija nije ništa lakša. Promene raspoloženja, talasi vrućine, nervoza, nesanica, bolovi u kostima i zglobovima, lupanje srca, sve ono što menopauza nosi sa sobom, ženi može da napravi problem ili da se oseti inferiornom.

U svakoj životnoj fazi i situaciji, koje prate život jedne žene, važna je njena samosvest, ali i pomoć koju može dobiti iz okruženja, kako bi svoju ženstvenost uvek posmatrala kao trajnu prednost, a ne manu.

Jedan od vrlo važnih saveznika žene, bilo da je reč o fizičkom ili psihičkom stanju, je svakako magnezijum.

Magnezijum je esencijalni mineral. To znači da učestvuje u preko 300 metaboličkih procesa neophodnih za održavanje optimalnog zdravlja našeg organizma. Takođe, on je četvrti najzastupljeniji mineral u našem telu koji je odgovoran za preko 600 biloških procesa koji se odvijaju u našem organizmu svakog dana. Samo neki od procesa u našem telu za koje je magnezijum odgovoran su: sinteza proteina, proizvodnja i skladištenje ćelijske energije, očuvanje ćelijskog sastava elektrolita, rast i reprodukcija ćelija, sinteza DNK i RNK i stabilizacija mitohondrijskih membrana, metabolizam kostiju, regulaciju lučenja paratiroidnog hormona (PTH), prenos signala nerava, srčanu ekscitabilnost, neuromišićnu transdukciju, mišićnu kontrakciju, vazomotorni tonus i regulaciju krvnog pritiska. U našim ćelijama magnezijum čini 99%, od kojih se 85% nalazi u ćelijama kostiju, a samo 1% se nalazi van ćelija našeg organizma. Ovaj mineral se u 70% slučajeva u našem telu nalazi u svojoj slobodnoj formi što je od velikog značaja za brojne fiziološke procese. Apsorpcija magnezijuma odvija se uglavnom u ileumu i debelom crevu i određena je statusom magnezijuma: što je niži nivo magnezijuma, to se mineral više apsorbuje. Gastrointestinalni trakt, kosti i bubrezi su glavni regulatori ravnoteže magnezijuma. Međutim, uprkos prisustvu ovog složenog sistema, brojna fiziološka i patološka stanja mogu dovesti do nedostatka magnezijuma u ​​opštoj populaciji.

Posebno kod žena postoje različita fiziopatološka stanja koja mogu povećati potrebe za magnezijumom. Ovaj mineral se u zdravlju jedne žene koristi kako za prevenciju bolesti i održavanje blagostanja, tako i za lečenje. Uloga ovog minerala u očuvanju zdravlja žene je primetna u svim razdobljima života i kod raznih tegoba, koje se neretko smatraju ženskim ,,slabostima”.

Studija unosa magnezijuma kod odraslih u SAD pokazala je da žene imaju manji unos magnezijuma u ​​ishrani od muškaraca. Mnoge žene imaju nedostatak magnezijuma zbog načina ishrane koji nije dovoljno obogaćen magnezijumom, ali i zbog prečišćavanja vode. Tim procesom izvlači se magnezijum iz vode za piće. Pored toga, unos magnezijuma se smanjuje sa godinama. Mnoge hronične i akutne bolesti mogu izazvati gubitak magnezijuma. Nedostatak magnezijuma može pogoršati hronični inflamatorni stres i doprineti stanjima kao što su ateroskleroza, dijabetes i osteoporoza.

Razlozi za svakodnevno korišćenje magnezijuma u podršci zdravlju žene

1. Genitalno zdravlje žene i trudnoća

Smatra se da je magnezijum od ključnog značaja kada je reč o problemima sa genitalnim zdravljem jedne žene. Veliki je uticaj magnezijuma na reproduktivni sistem jedne žene. Naime, reč je o tome da se nivo magnezijuma u organizmu žene menja tokom menstrualnog ciklusa. Pored toga, nivo magnezijuma se vezuje i za nivo kalcijuma koji takođe utiče na neke od problema.

Brojne studije bavile su se uticajem magnezijuma na simptome PMS-a. Sve su dolazile do istog zaključka, a to je da ovaj mineral može da značajno umanjiti tegobe PMS-a, nervozu, blago oticanje, grčeve, pa i mučnine, glavobolje ali i migrene.  Reč je o tome da se daleko manja količina magnezijuma nalazi u eritrocitima i leukocitima tokom menstruacije. Naučnici to dovode u vezu sa uticajem ženskih reproduktivnih hormona na slobodni magnezijum i kalcijum. Pad nivoa magnezijuma počinje već sa ovulacijom, a nivo totalnog magnezijuma je upravo u takozvanoj lutealnoj fazi siklusa kada je nivo ženskog hormona progesterona najveći. Dakle, tegobe PMS-a se mogu kontrolisati, umanjiti, ali i preduprediti redovnim unosom dnevno preporučene doze magnezijuma (oko 300 mg) tokom PMS-a,  čime se delovati na mišićni, ali i nervni sistem. Pa će se tegobe koje PMS prouzrokuje značajno smanjiti, što predstavlja svojevsni doprinos magnezijuma u olakšavanju prolaska žene kroz ovaj “neprijatan” deo meseca.

Tokom trudnoće, zbog hormonalnih promena, ali i rasta deteta i posteljice, ženina potreba za magnezijumom je povećana. Jedan od najčešćih saveta ginekologa za žene u toku trudnoće jeste upravo da se unosi dopunska suplementacija magnezijumom jer pospešuje rast materice, kao i zdrav razvoj bebinih kostiju i organa. Primena magnezijuma tokom trudnoće može uticati i na smanjenje grčeva i kontrakcija, upravo zbog uloge u relaksaciji mišića.  Osim važne uloge magnezijuma za normalno funkcionisanje mišićnog sloja materice, bitan je i u funkcionisanju crevne peristaltike. Nivo ženskih hormona je u trudnoći vrlo visok, a pokreti creva usporeni. Tu na scenu stupa magnezijum koji može ubrzati pokrete na prirodan način. Tokom trudnoće ženama se preporučuje da budu umereno aktivne i rade vežbe koje su prilagođene njihovom stanju. Na taj način, žena sebi može da olakša sam porođaj, a i osećaće se bolje. Pri izradi ovih vežbi magnezijum predstavlja sjajan oslonac i podršku trudnicama.

Pokazalo se da ovaj mineral smanjuje rizik od razvoja najčešćeg uzroka morbiditeta i mortaliteta majki i fetusa – preeklampsije. Preeklampsiju karakteriše pojačan metabolizam i stanje upale u posteljici i krvnim sudovima sa endotelnom i vaskularnom disfunkcijom koja može dovesti do prevremenog porođaja. Utvrđeno je da nedostatak magnezijuma igra ulogu u regulaciji krvnog pritiska, a samim tim i razvoju preeklampsije. Hipertenziju izazvanu trudnoćom karakteriše povišen krvni pritisak i povećana neuromišićna razdražljivost, a ovi simptomi se takođe pripisuju nedostatku magnezijuma kod trudnica.

Zbog hormonskih promena kroz koje žensko telo prolazi tokom menopauze, smatra se da magnezijum utiče na menopauzu. Utvrđeno je da postoji obrnuta veza između koncentracije estrogena i zastupljenosti ovog minerala u ženskom organizmu u ovom životnom dobu žene. U periodu ulaska u menopauzupada nivo estrogena, kao i tokom nje, zbog toga su promene u organizmu mnogobrojne i žena ih teško prati. Međutim, one se mogu ublažiti adekvatnom terapijom – hormonska terapija ili terapija suplementima na bazi fitoestrogena koji se mogu naći u crvenoj detelini, poput našeg preparata Oestrofact® E a uz dopunu magnezijuma. Usled pada nivoa estrogena, žene moraju da obrate pažnju i da brinu o svom srcu i krvnim sudovima. Isto tako, u menopauzi se javlja opasnost od pojave metaboličkog sindroma i gojaznosti u predelu struka. Nedostatak ovog ključnog hormona takođe je uzrok pojačane nervoze i nesanice, slabljenja strukture kostiju i pojave osteoporoze. Sve to može da utiče na ženino viđenje same sebe. Za više informacija pročitajte naš tekst Primena fitoestrogena i balans ženskih hormona. Nova istraživanja sugerišu da postoji veza između valunga u menopauzi i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Upravo ovo istraživanje je utvrdilo da uzimanje suplemenata magnezijuma sa pauzama smanjuje frekvenciju valunga i to za 41,1%. 

2. Zdravlje kostiju i krvnih sudova

Ravnoteža magnezijuma je važna za zdravlje kostiju, srca i krvnih sudova. Ovaj mineral pomaže pri prevenciji osteoporoze, ali i ateroskleroze. Naime, čak 60% magnezijuma u našem organizmu se nalazi u kostima. On pomaže organizmu da apsorbuje i razgrađuje kalcijum i fosfor. Na taj način, on čuva naše kosti učestvujući u njihovoj mineralizaciji. Takođe, zbog toga što vezuje kalcijum, magnezijum utiče i na sprečavanje taloženja kalcijuma na zidove krvnih sudova. Nedostatak magnezijuma može uticati na kosti na mnogo načina, uključujući mobilizaciju magnezijuma iz kostiju, usporavanje kalcifikacije matriksa i smanjenje razvoja kostiju i smanjenje čvrstoće kostiju.

Kod dijetetskih suplemenata, žene u postmenopauzi često uzimaju suplemente sa kalcijumom kao prevenciju za stanje osteoporoze. Međutim, one tada ne uzimaju i dodatke ishrani koje sadrže magnezijum iako bi trebalo. Iako kalcijum ima pozitivno utiče na zdravlje kostiju kod žena u postmenopauzi, nizak unos magnezijuma može biti faktor rizika za razvoj osteoporoze.

3. Prevencija hipertenzije i regulacija insulina

Osim tokom trudnoće, pojava hipertenzije kod žena raste i nakon perioda menopauze. Hipertenzija je glavni faktor rizika za kardiovaskularne bolesti kod žena u ovoj fazi života. Međutim, ono što se smatra glavnim uzrokom hipertenzije kod žena jeste kombinovani nedostatak magnezijuma i vitamina D.  Suplementi magnezijuma imaju blagotvorne efekte na krvni pritisak bez obzira na status telesne težine. Zbog toga je potrebno koristiti ih kao prevenciju ove pojave.

Isto tako suplementi koji sadrže magnezijum, mogu da utiču na kontrolu dijabetesa, koji može nastati kod žena u menopauzi. Ukoliko je žena u preddijabetes fazi, suplementi mogu poboljšati šećer u krvi, regulisati nivoe insulina i  sprečiti dijabetes tipa 2. Oni ljudi koji su primali 300 mg magnezijum hlorida dnevno, imali su poboljšanje u glukozi već nakon 16 nedelja.

Sindrom policističnih jajnika predstavlja stanje koje je rezultat problema sa endokrinim žlezdama. Ovo stanje obično se dovodi u vezu sa insulinskom rezistencijom, kardiovaskularnim problemima, dijabetesom i hipertenzijom. Ovaj ginekološki problem uključuje klinički ili biohemijski hiperandrogenizam, oligoanovulaciju i morfologiju policističnih jajnika, što značajno utiče na plodnost. Pored toga, ovo stanje povećava rizik od razvoja metaboličkog sindroma, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Međutim, pokazalo se da žene sa policističnim jajnicima imaju nedostatak magnezijuma u organizmu. Zbog toga je ključno da žene sa ovim problemom u svoju ishranu uključe i farmaceutske proizvode koji sadrže magnezijum. Studije su dokazale da jedna kesica magnezijuma od 400 mg dva puta na dan pomaže ženama sa ovim ginekološkim problemom.

4. Regulacija stresa i kvalitet sna

Ukoliko su besane noći vaša svakodnevica, odgovor možda leži u magnezijumu. Neurotransmiter gama-amino-maslačna kiselina (GABA) igra ulogu u pomoći telu da se opusti. GABA je neurotransmiter odgovoran za smirivanje nervne aktivnosti, a magnezijum igra važnu ulogu u stvaranju ovog neurotransmitera u mozgu. Nizak nivo magnezijuma može da dovede do niske proizvodnje GABA, a samim time i do nesanice.

Magnezijum opušta nervni sistem i podstiče miran san. Kada je magnezijum u ravnoteži, onda može da poboljša naš odgovor i na akutni i na hronični stres.

Magnezijum utiče i na oslobađanje noradrenalina i adrenalina. Ovi hormoni koji se oslobađaju kada smo pod stresom ili kada smo u strahu. Dakle, ovaj mineral će umanjiti sklonost ka stresu.

5. Migrene i migrenozni napadi

Najjači dokaz o efikasnosti magnezijuma je upravo njegov uticaj na žene koje imaju ili su imale auru sa migrenom. Veruje se da magnezijum može sprečiti talas moždanih signala, nazvan kortikalna depresija širenja, koja proizvodi vizuelne i senzorne promene koje su uobičajeni oblici aure. Drugi mehanizmi delovanja magnezijuma uključuju poboljšanu funkciju trombocita i smanjeno otpuštanje ili blokiranje hemikalija koje prenose bol u mozgu, kao što su supstanca P i glutamat. Magnezijum takođe može sprečiti sužavanje krvnih sudova mozga uzrokovano neurotransmiterom serotoninom.

Da zaključimo, savremena medicina je potvrdila značaj magnezijuma kod glavobolja i migrena, kako u preventivi svakodnevnim unošenjem, tako i u kombinaciji sa analgetikom ili lekom protiv migrene. Kod osoba koje boluju od migrene savetuje se da svakog dana uzimaju dodatke ishrani koji sadrže 300 mg magnezijuma. Čak se preporučuje da se u trenucima kada se pojave svi simptomi pre migrene uzimaju suplementi sa 900 mg magnezijuma. Dragocenost ovog minerala se naročito primećuje kada su ovi problemi u pitanju jer onemogućavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Magnezijum je takođe proučavan kao  rešenje za akutno, teško lečive migrene. Utvrđeno je da je magnezijum sulfat koji se daje intravenozno najefikasniji kod osoba sa istorijom migrene sa aurom.

Zbog odličnog sigurnosnog profila magnezijuma, svaki pacijent koji ima česte migrene i razmišlja o preventivnoj strategiji za smanjenje učestalosti ili ozbiljnosti glavobolje, mogao bi razmotriti ovu opciju i razgovarati o tome sa svojim lekarom.

6. Neuredna probava i grčevi u mišićima

Neuredna probava, tj. višednevna konstipacija, mogu biti, pored hroničnog stresa i unošenja prevelike količine kofeina i šećera, i rezultat nedostatka magnezijuma. Naime, magnezijum ima višestruku ulogu u našoj probavi, pomažući uvlačenju vode u creva, on pomaže održavanju stolice mekom. Takođe, pomaže u održavanju kontrakcija mišića creva.

Zbog važne uloge koju ima u podršci mišićima, nedostatak magnezijuma može dovesti i do bolnih grčeva u mišićima, i to najčešće u donjem delu nogu i stopalima. Mišići se stežu i opuštaju, a bez dovoljne količine magnezijuma, ove kontrakcije i opuštanja mogu da postanu teške i nekoordinirane. Više o njegovoj ulozi u regulaciji ovog problema smo pisali u tekstu Magnezijum – kralj mišićnog pokreta.

U težim slučajevima može da dođe do mnogo ozbiljnije hipomagnezijemije, kada je koncentracija magnezijuma u krvi ispod 1,6 miliekvivalenata (mEq) na litru krvi. Prvi znakovi toga su povraćanje, mučnina, pospanost i tremor.

Zaključujemo da je magnezijum mineral koji nam kroz sve periode života pruža podršku. Suplementacija magnezijumom se pokazala se kao odlično rešenje u lečenju PMS -a i menstrualnih migrena, valunga, tokom trudnoće, kao doprinos smanjenju umora i normalnom funkcionisanju nervnog i mišićnog sistema, u slučajevima nesanice i konstipacije, pa čak i u smanjenju rizika od raka dojke i jajnika. Takođe, mnoge studije ukazale su da nedostatak magnezijuma utiče na ginekološka stanja kao što su miomi, polipi materice i upalne bolesti karlice. Naš suplement Magnezijum 300 Direkt, magnezijum inovativne formulacije za jednostavnu primenu bez dodavanja tečnosti u obliku sasheta, je idealan zaza nadoknadu ovog minerala kod povećanih potreba, a pogotovo kao dnevna podrška zdravlju jedne odrasle žene.

Briga o sebi, odavno prevazilazi samo spoljašnji izgled. Daleko je važnije brinuti o svom fizičkom, ali i psihičkom stanju. Zato je veoma važno uložiti malo truda i činiti sve ono na čemu će nam naše telo biti zahvalno. Jedna od tih stvari, naročito kada je jedna žena u pitanju, jeste da vodimo računa da unosimo preporučenu dnevnu dozu magnezijuma jer je on glavni saveznik našeg blagostanja.

Naravno, uvek imajte na umu da sve promene i tegobe koje se javljaju u životu žene nisu odraz njene slabosti. One su samo pokazatelj da njena ženstvenost prolazi kroz faze i da se oplemenjuje, i to iskustvom, stavom, većom samospoznajom i hrabrošću koja krasi svaku ženu. Ali, vredi zapamtiti da će kesica magnezijuma u toku dana biti tu za nju da je dodatno podrži i ojača. Koji su to još suplementi mogu uticati na zdravlje žene, pročitajte u tekstu Vitamini i minerali za zdravlje žene, a više o uticaju svih hormona na ženski organizam, možete pročitati u našem tekstu Hormoni u zdravlju žene od A do Š.

Izvori:
https://medlineplus.gov/ency/article/002423.html
https://www.medicalnewstoday.com/articles/286839
https://www.news-medical.net/health/Magnesium-in-the-Diet-and-Body.aspx
https://www.ecoparent.ca/eco-wellness/health-benefits-magnesium-women
https://www.healthcentral.com/slideshow/6-reasons-women-need-magnesium
https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/magnesium/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352364621000079
https://www.researchgate.net/publication/301713450_Magnesium_in_Women’s_Health_and_Gynecology
https://www.healthline.com/health/diabetes/magnesium-and-diabetes#_noHeaderPrefixedContent

Podeli ovaj članak