Alergijska kijavica i pustoš koju stvara

Da li ste znali da kijanje izaziva oslobađanje endorfina, hormona koji pokreću centar za zadovoljstvo u mozgu, dajući nam tako kratak efekat „dobrog osećaja“? Ali šta raditi kada kijanje ne prestaje, kada nos nastavi da curi, oči suze, a grlo blago otiče? Kako se izboriti sa lošim osećajem koje alergijsko kijanje donosi – jedini pravi odgovor je snažnan imunitet.

Kijanje je mehanizam koji telo koristi da pročisti nos. Kada strane materije kao što su prljavština, polen, dim ili prašina uđu u nozdrve, nos može postati iritiran ili nas golicati. Kada se to dogodi, telo radi ono što mora kako bi se pročistio nos – izaziva kijanje koje može biti alergijskog tipa. Alergija se javlja kada imuni sistem osobe preterano reaguje na inače bezopasnu supstancu, poznatu kao alergen. Alergeni su materije koje izazivaju alergijsku reakciju i teško ih je pri uobičajenom načinu života izbeći. Oni su svuda oko nas – u hrani, lekovima, sredstvima za pranje, odeći, prirodi i okolini u kojoj živimo.

Najveći izvor alergija je polen – sićušne čestice koje se oslobađaju u vazduh sa drveća, trava i korova. Udisanjem polenovih zrna dolazi do preterane reakcije imunog sistema. Imuni sistem greškom polen prepoznaje kao strano telo koje ugrožava organizam, pa proizvodi antitela – supstance koje identifikuju i napadaju bakterije, viruse i druge organizme izazivače bolesti. Antitela napadaju alergene, što dovodi do oslobađanja hemikalija u krvi koje se zovu histamini. Kada osoba ima alergiju, telo proizvodi antitela koja putuju do ćelija koje oslobađaju histamin i druge hemijske supstance. Histamin izaziva oticanje u nosu i očima u pokušaju da spreči ulazak alergena u telo. Histamin takođe izaziva kijanje kako bi uklonio alergene iz nosa.

Kada se sezona prehlade i gripa konačno završi, sigurno pomislite da sada sigurno možete spakovati maramice i uživati u prirodi koja se budi. Ali dolazak toplijeg vremena takođe donosi povratak pomenutih prolećnih alergija i njihovih dosadnih simptoma. Drveće koje pupi, cveće i korov šalju polen u vazduh, izazivajući curenje iz nosa i svrab u očima kod mnogih od nas. Pored ovih klasičnih znakova, simptomi prolećne alergije se mogu pojaviti na mnogim drugim mestima, od vašeg lica do grla, kože i ušiju. Prolećne alergije mogu izazvati sledeće simptome: crvene i suzne oči, kijavicu, curenje iz nosa, svrab očiju, nosa, ušiju i usta, zapušen nos, začepljenost, natečene oči, post-nazalno curenje, gde postoji osećaj da sluz curi niz zadnji deo grla, kašalj, piskanje glasa ili otežano disanje. Prolećne alergije obično počinju u martu i mogu da traju do juna. Čak i ako u blizini nema drveća, polja ili trave, polen nas i dalje može pronaći i izazvati reakciju.

Kako lečiti simptome prolećne alergije?

Preparat Kolostrum + D3 od najveće je pomoći našem imunitetu kada je u pitanju zaštita organizma od alergijskih reakcija, bakterija i virusa. Veoma bogat nutrijentima i antitelima koji pomažu bebi da već u prvim danima izgradi jak imuni sistem, Kolostrum + D3 na isti način pomaže i odraslim ljudima kako bi nadoknadili ono što im nedostaje i dobili vid zaštite koju i deca dobijaju od ovog „tečnog zlata.“ Veliki deo antitela u kolostrumu služi za prevenciju infekcija gornjih disajnih puteva i infekcija digestivnog sistema, a najzastupljeniji su imunoglobulini G (IgG antitela), praćeni sa IgA i IgM antitelima. Pored pomenutog, tu je i vitamin D3 čija je uloga da održava ravnotežu imunog sistema.

Imunoglobulin G (IgG), prepoznaje antigene sa visokim afinitetom i pojedinačno vezuje ćelijske Fc receptore sa malim afinitetom. Ove interakcije se javljaju u obliku imunoloških kompleksa, što rezultira interakcijama visoke vrednosti.

Imunoglobulin M (IgM), nalazi se uglavnom u krvi i limfnoj tečnosti, ovo je prvo antitelo koje telo proizvodi kada se bori protiv nove infekcije. IgM ne samo da služi kao prva linija odbrane domaćina od infekcija, već takođe igra važnu ulogu u imunološkoj regulaciji i imunološkoj toleranciji.

Imunoglobulin A (IgA) je prva linija odbrane u otpornosti na infekciju, putem inhibicije bakterijske i virusne adhezije na epitelne ćelije i neutralizacijom bakterijskih toksina i virusa, kako spoljno tako i intracelularno. IgA takođe eliminiše patogene ili antigene putem posredovanog IgA gde je vezivanje za IgA praćeno transportom imunih kompleksa posredovanim poliimunoglobulinskim receptorom.

Svaki dan izloženi smo delovanju virusa, bakterija i alergena, zato je važno da i pre nego što oni stignu da se razmnože i postanu opasni po naš organizam, osnažimo imuni sistem kako bi naše telo pronalašlo snagu da ih pobedi i poštedi sebe upornih i iscrpljujućih simptoma. Proleće je najkritičnije doba, zato o svom organizmu treba brinuti tokom cele godine, pripremajući ga za ovaj period. Uz preparat Kolostrum + D3 koji karakteriše visok sadržaj proteina, faktora rasta, vitamina, koenzima Q10, minerala i amino-kiselina neophodnih za pravilan rast i razvoj, bićete još sigurniji u snagu svog imunog sistema u odbrani protiv alergija, virusa i bakterija.

Brinimo o sebi uz najbolje savete, prave informacije i proverene preparate, koji su u skladu sa čovekom i njegovom prirodom.

Više o kolostrumu i kako ovaj preparat osnažuje i čuva vaš imunitet, možete pročitati u nekom od naših blog tekstova:

Moja snaga je moj imunitet
Priča o kolostrumu
Kolostrum za jak imunitet
Kako ojačati imunitet, a kako ga dovesti u ravnotežu?

Korisni linkovi:
https://www.stetoskop.info/alergijski-metabolicki-i-imunoloski-poremecaji/alergije
https://www.prevention.com/health/g35244565/spring-allergy-symptoms/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/160665

Podeli ovaj članak