Kako ojačati imunitet, a kako ga dovesti u ravnotežu?

Pravo vreme za prava pitanja! Na prelasku godišnjih doba naš imunitet je na ozbiljnom testu, a naročito indikativan period je vreme hladnih dana, od kasne jeseni do ranog proleća. U hladnijem periodu naše telo troši više energije da bi se zagrejalo, što ga čini manje otpornim na infekcije. Preterivanjem u drugim aktivnostima bez unosa dovoljno kalorija, minerala i vitamina, stvaraju se odlični uslovi da bolest nadjača.

Imunitet predstavlja odbrambeni sistem organizma od određenih spoljašnjih faktora koji mogu biti uzročnici brojnih infekcija. Briga o imunom sistemu ne bi trebalo da bude trenutna ili samo u onim situacijama kada infekcija već nastupi, već je važno kontinuirano raditi na njegovom očuvanju.

Kada dođe do slabljenja imuniteta telo postaje izloženo brojnim bolestima i zarazama, odnosno ne uspeva da se izbori sa infekcijama, a to može dovesti do ozbiljnih posledica. Zato je neophodno postupati odgovorno i posvetiti punu pažnju svom imunom sistemu kako bi on bio u stanju da na pravi način odreaguje kada dođe u kontakt sa uzročnicima bolesti.

Simptomi pada imuniteta. Kako prepoznati slabljenje imuniteta?

Pad imuniteta predstavlja smanjenu sposobnost organizma da se odupre određenoj infekciji ili toksinima. Kada je organizam oslabljen, on nema više sposobnosti da se njegova antitela izbore sa spoljašnjim uzročnicima (virusi, bakterije, gljivice). To dovodi do izraženije reakcije tela na infekciju i težeg savladavanja bolesti, što u pojedinim slučajevima može imati i fatalan ishod.

Imuni sistem štiti organizam od raznih uzročnika bolesti. Imuni sistem nije lokalizovan već predstavlja mrežu ćelija, tkiva  i organa koji zajedno deluju u odbrani organizma. Kada se uzročnik oboljenja nađe u telu, aktivira se imunski odgovor organizma, a ukoliko ne uspe da se izbori sa napadačem, nastaje bolest.

U borbi sa virusima i bakterijama koje pokušavaju da ugroze naš organizam, jak imunitet skoro bez problema izlazi na kraj sa osnovnim uzročnicima bolesti, dok oslabljen imunitet ima velikih problema da zaštiti organizam kako bi čovek ostao zdrav. Simptomi koji se često ponavljaju jasno ukazuju da je organizmu potrebna pomoć u vidu suplemenata, tj. superhrane.

Na tržištu postoji veliki broj suplemenata za koje se tvrdi da su dobri za naš imuni sistem.U stvari, čini se da gde god pogledamo u supermarketu ili prodavnici zdrave hrane, postoje proizvodi koji promovišu njihove imunološke prednosti, od žitarica, preko sokova i čajeva. Zatim, postoji široka lepeza proizvoda za koje se tvrdi da podstiču imunološku funkciju, uključujući vitamine, selen, ekstrakt zelenog čaja, probiotike (korisne bakterije), prebiotike (hranljive materije koje podržavaju rast probiotika), betaglukane i razne biljke, kao što su ehinacea i mnoge druge.

Jedan od najboljih proizvoda je kolostrum, prvo mleko koje majka proizvodi nakon rođenja bebe. Utvrđeno je da goveđi, odnosno kravlji kolostrum predstavlja najbolji izvor i za odrasle i za decu, jer ima najviše imunoglobulina G (IgG), prirodnog antitela koje obezbeđuje sistemski imunitet, dok ljudski kolostrum sadrži pretežno IgA antitela, koja obezbeđuju samo lokalni imunitet.

Istina, ne postoji proizvod koji zaista jača imunološku funkciju našeg organizma. Ono što je potrebno je proizvod koji vraća/uravnotežuje imunološku funkciju na normalne nivoe, povećavajući ili smanjujući imunološki odgovor po potrebi.

Kolostrum + D3 je jedan od proizvoda koji naš imuni sistem vraća u balans. Postoje i drugi proizvodi ali čini se da naša tela najbolje prihvataju prolin bogate proteine (PRP) koji se nalaze u kolostrumu, moćne imunomodulatore imunog sistema. PRP deluju tako da modulišu i balansiraju imuni sistem tako što pojačavaju odgovor ili ga smanjuju po potrebi da bi se održao normalan nivo funkcije. Efekat koji imaju ovi proteini je jedinstven po tome što je reverzibilan, odnosno može da podiže imuni sistem a zatim i da ga smanjuje po potrebi. PRP je jedini poznati imunomodulator koji ima tu sposobnost.

Ovo je naravno za očekivati, s obzirom da je kolostrum prva hrana majke za bebu. Šta bi moglo biti sigurnije?

Međutim, ako bismo uzeli proizvod koji je zaista ojačao naš imuni sistem i samo ga pojačao, to bi moglo pogoršati neka stanja kao što su Kronova bolest, multipla skleroza, reumatoidni artritis ili skleroderma. Ova stanja karakteriše preaktivan imuni sistem koji je počeo da napada sopstvena tkiva organizma. Stimulacija imunog sistema u takvom slučaju samo bi pogoršala stanje.

Zbog čega je važna ravnoteža imuniteta?

Da bi mogao uspešno da brani organizam od zaraza, imunitet mora biti u ravnoteži. Oslabljeni imunitet nije dovoljno efikasan da se bori protiv bolesti, ali i nekontrolisano aktivan imunitet takođe može da ima suprotan efekat i da ošteti sopstveni organizam. Svako narušavanje ravnoteže imuniteta ima za posledicu češće infekcije, alergije, pa čak i maligne bolesti.

Ravnoteža je bolja od jačanja vašeg imunološkog sistema. Jačanje imuniteta postalo je aktuelna tema naročito zbog pandemije COVID-19. Iako se preporučuje uzimanje megadoza suplemenata za jačanje imuniteta, većina stručnjaka širom sveta ipak misli da je cilj da održavamo naš imunitet u ravnoteži.

Imuni sistem obavlja izvanredan posao štiteći naše telo od bilo koje bolesti ili infekcije, deluje kao odbrambeni mehanizam tela za prepoznavanje i identifikaciju infekcija ili bolesti sa ciljem vraćanja našeg tela u normalne funkcije. Možda niste svesni da su simptomi koje obično primećujemo dok smo bolesni zapravo znaci da imunološki sistem reaguje na bolest ili povredu.

Ali ponekad možda neće uspeti da odgovori. Povreda može dovesti do većeg zdravstvenog problema ili infekcija može učiniti da se razbolite još više. To je zato što Vaš imuni sistem nije uravnotežen da deluje efikasno nakon što su bakterije i virusi napali sistem.

Dakle, mogli biste pomisliti na jačanje imunološkog sistema kako bi ste bili zaštićeni. Međutim, koncept jačanja imunološkog sistema je pogrešan. Umesto toga, fokus bi trebao da bude na održavanje imunog sistema u ravoteži.

Vašem imunološkom sistemu je potrebna ravnoteža i harmonija, a ne pojačanje.

Postoji uobičajena zabluda da je jači imunološki sistem ono što najbolje funkcioniše za vaše telo. Imuni sistem je složen sistem, mora biti dovoljno jak da se izbori sa raznim bolestima, ali ne toliko da preteruje sa izazivanjem alergija i drugih autoimunih stanja. Potrebna je ravnoteža i harmonija, a da bi radio u harmoniji potrebne su zdrave odluke. U jednom broju slučajeva, za slab imunitet možemo optužiti genetiku. U najvećem broju slučajeva ipak je problem u nekim našim navikama. Zajedno sa unosom suplemenata, potrebna je i zdrava ishrana, vežbanje, zdrav način života, upravljanje stresom i drugim faktorima koji utiču na uravnoteženje imunološkog sistema. Naime, ima smisla da će zdrav život verovatno ojačati Vaš imunološki sistem.

Simptomi pada imuniteta

  1. Nedostatak vitamina

Nedostatak vitamina uzrokuje pad imuniteta ali i ostavlja danak na izgledu kože, kose i noktiju. Pomanjakanje ovih, za život neophodnih, supstanci lako je uočiti na suvoj ili problematičnoj koži, beživotnoj kosi bez sjaja i sa ispucalim krajevima kao i problemi sa krtim i slabim noktima. Vitamini imaju glavnu ulogu u procesu razmene hranljivih materija u organizmu. Ne obnavljaju se i ne stvaraju u organizmu, ujedno se brzo izlučuju preko telesnih tečnosti zato je potrebno svakodnevno ih unositi, i to iz prirodnih izvora, voća i povrća, a ne samo putem dodataka ishrani.

2. Česte prehlade i infekcije – osećaj umora i iscrpljenosti

Ukoliko ste često bolesni, imate učestale bolove u grlu, prehlade, kijavice, nos vam stalno curi i prilično često zakačite stomačni virus – to je više nego jasan znak pada imuniteta. Vaš organizam je oslabio, u smislu da nema više sposobnost da se njegova antitela bore sa spoljašnjim „neprijateljima“ (virusima, bakterijama i gljivicama).

Bakterijske infekcije zahtevaju primenu odgovarajućih antibiotika, ali kada su virusne u pitanju, obično su savet za oporavak odmor, čajevi i da pustite da se organizam „sam izbori sa tim“ . Vašem telu biće potrebno više vremena da izađe na kraj sa simptomima, a vrlo često to i neće odraditi kako treba. Organizam će postati ranjiv i podložan ponovnim infekcijama.

Da li ste čuli za laktoferin? To je protein koji se nalazi u kolostrumu, pomaže usvajanje gvožđa u organizmu, i igra značajnu ulogu u normalnom funkcionisanju imunog sistema. Laktoferin deluje antibakterijski i antivirusno, igra značajnu ulogu u odbrani organizma od potencijalnih opasnosti.

Laktoferin deluje i protivupalno pa smanjuje zapaljenske procese u organizmu. Pored ovoga ima i probiotsko dejstvo, stimuliše naše probiotske bakterije, čuva intestinalnu probiotu.

Takođe, veliki broj virusnih infekcija povezan je sa niskim koncentracijama vitamina D3, kao rezultat manjka sunčevih zraka tokom zime. Ovaj manjak uzrokuje umanjenje sinteze vitamina D3 u koži. Srećom, imate nas, a mi smo obogatili kolostrum vitaminom D3 i dobili „suvo zlato”, koje pomaže našem imunom sistemu da ostane u ravnoteži bez obzira na godišnje doba. On podstiče stvaranje ćelija imunog sistema, i veoma je dragocen organizmu zbog svog antiinflamatornog dejstva.

3. Česte promene na koži – slab imunitet

Iako uglavnom znake slabog imunieta vezujemo za česte prehlade i slične probleme, to ne mora uvek biti tako. Zavisi sve od organizma do organizma i od toga koja je vaša najslabija karika. Tako se mogu pojaviti simptomi pada imuniteta na koži. To mogu biti alergije, ekcemi, psorijaza, ali i bradavice i keratoze i herpes. Takođe, jedan od pokazatelja lošeg imuniteta na koži je i sporo zarastanje rana.

U našem Kolostrumu+D3 prisutan je prečišćeni kravlji kolostrum, namenjen za ljudsku upotrebu. U njemu su najzastupljeniji imunoglobulini G (IgG antitela), praćeni sa IgA i IgM antitelima. Uz snažnu zaštitu protiv jako velikog broja virusa i bakterija, oni pružaju i zaštitu i od alergija. Iako su nastupili hladni meseci, imajte na umu da je jako bitno spremiti imune odgovore na alergene na vreme, zato sa pripremama valja krenuti puno pre početka sezone alergija. Stoga, kolostrum + D3 predstavlja pravo olakšanje za sve ljude koji pate od alergija i ekcema, značajno im poboljšavajući kvalitet života.      

4. Osećaj naduvenosti i nelagode – varijacije u kilaži

Koliko znaci oslabljenog imuniteta mogu biti različiti govore dve krajnosti – gojaznost ili preterana mršavost. Gubitak apetita sa jedne strane , koji može da dovede do neuhranjenosti, nedostataka vitamina, opadanja kose, naglog mršavljenja i opšte slabosti, pa i do anoreksije. Sa druge strane, i gojaznost i neodoljiva potreba za slatkišima mogu biti pokazatelji narušenog imunog sisitema, što povratno može uzrokovati kandidijazu.

Ukoliko stalno imate osećaj naduvenosti u stomaku, to može biti znak netolerantnosti na neke namirnice, kao što je na primer gluten. Sa druge strane, to je definitivno znak da se creva i digestivni sistem ne bore sa hranom kako treba.

Imunoglobulini u kolostrumu (IgG i IgA antitela), su važni za prevenciju infekcija gornjih disajnih puteva i infekcija digestivnog sistema. Omotač antitela, zadužen je za uništavanje i onesposobljavanje stranih čestica, kao što su bakterije i virusi ili štetni toksini, koji ugrožavaju naš organizam. Kolostrum takođe sadrži mnoge vrste probiotskih sojeva i time dodatno doprinosi zdravlju gastrointestinalnog trakta i imunog sistema. Sreća je veća, kada je stomak zdrav.

5. Teško zarastanje rana

Kao pomoć u zarastanju rana veoma su korisni faktori rasta iz kolostruma. Faktor rasta je prirodna supstanca koja ima sposobnost stimulisanja celularnog rasta, proliferacije i ćelijske diferencijacije. Određen broj faktora rasta ima značajne karakteristike popravljanja mišića i hrskavice, kao i važno dejstvo u pospešivanju zarastanja rana. Vreme koje je potrebno organizmu da ranu zaceli postaje kraće, a regenerativni odgovor brži.

6. Simptomi slabog organizma na jeziku i u ustima i suv nos

Jeste li znali da se simptomi lošeg zdravlja organizma mogu manifestovati u ustima ili na jeziku? Pojavljuju se u vidu afti – belih promena na sluzokoži usne duplje, ili u vidu belih naslaga na jeziku koje uglavnom ukazuju na preveliko prisustvo kandide.

Iako su stalne prehlade i začepljen nos koji stalno curi jedan od očiglednih pokazatelja pada imuniteta, suv nos je ona druga krajnost koja ukazuje na isto. On ne bi trebao biti takav stalno. Sluz u nosu takođe ima odbrambenu ulogu, a suv nos može da ukazuje na nesposobnost organizma da se brani svim mehanizmima.

7. Otečeni limfni čvorovi

Limfni čvorovi filtriraju limfu i blokiraju neželjene ćelije, dok su limfociti ti koji su zaslužni za odbranu organizma. Onda kada u telu postoji neka bakterijska ili virusna infekcija, ovi čvorovi nateknu i postanu osetljivi i blago bolni na dodir. To je u redu u određenom meri tokom neke virusne infekcije. Problem je ako su oni stalno takvi, i onda kada niste boleseni. To je znak da je vaš imunitet oslabio.

8. Osećaj hladnoće

Da li vam je često hladno, čak onda kada drugima nije? I već ste zaključili da ste zimogrožljivi? Uzrok ovakvog stanja može biti pad imuniteta. U tome veliku ulogu igra ishrana. Postoje namirnice koje „hlade“ kao što su pšenica, paradajz, banana, jogurt, citrusno voće  i one koje „zagrevaju“, kao što su beli luk, cimet, đumbir, med, ovsene mekinje. U ovom slučaju je potrebno da se u vašem tanjiru nađu „tople“ namirnice koje će vam podići imunitet.

Lista stvari koja možete učiniti da Vaš imunološki sistem bude uravnotežen na zdrav način

Ishrana za jači imuni sistem, hranite se zdravo!

Naše telo lakše apsorbuje hranljive materije iz same hrane nego iz suplemenata, pa zdrava ishrana mora biti Vaša prva linija odbrane za uravnotežen imunološki sistem.

Postoje studije koje kažu da nedostatak različitih mikroelemenata, na primer cinka, folne kiseline, vitamina A i vitamina C može uticati na imunološki sistem.

Dijete koje su ograničene u raznovrsnosti i sa manje hranljivih materija, kao što je ishrana u kojoj prvenstveno nedostaje povrće i voće i sa puno prerađene hrane, smatra se da je Vaš  imunološki sistem negativno pogođen.

Da bi ste u organizam uneli optimalnu količinu hranljivih materija, potrebno je da imate dovoljno povrća, voća, mahunarki, nemasnih proteina i zdravih masti. Osim što Vašem imunološkom sistemu obezbeđuje neophodnu energiju, dobro izbalansirana ishrana takođe osigurava da dobijete dovoljno mikroelemenata za održavanje istrošenosti imunološkog sistema.

Fizička vežba nije samo za mišiće, već podržava i zdrav imunološki sistem

Odlazak u teretanu ili fizička aktivnost nisu samo da bi smo izgradili mišiće, redovne vežbe pomažu u regulisanju cirkulacije krvi i poboljšavaju metabolizam. A kada se reguliše cirkulacija krvi, imunološke ćelije lakše putuju po telu i bore se protiv mikroorganizama. Svakodnevni 30-minutni trening stimuliše Vaš imuni sistem i održava ga u ravnoteži.

Važni molekuli za borbu protiv infekcija proizvode se dok spavamo

Nedostatak sna može uticati na Vaš imunološki sistem. Studije su pokazale da će ljudi koji spavaju manje od potrebnog imati veće šanse da se razbole. Mnogo se važnih aktivnosti dešava dok spavamo. Jedna od njih je proizvodnja molekula za borbu protiv infekcija koji cirkulišu našim telom da bi ga odbranili od bolesti. Važno je znati koliko sna vam je potrebno svake noći.

Odmarajte povremeno!

Naše telo nije predviđeno da non-stop bude pod fizičkim, psihičkim, emotivnim i mentalnim naporom. Sve se to smatra stresom, usled kojeg ćete vremenom primetiti da se umarate i od uobičajenih stvari. Preporuka je da, ukoliko je hroničan umor vaš problem, vodite dnevnik svojih aktivnosti. Probajte da ustanovite šta ste radili, šta vas umara, kada i da li su neki posebni uslovi doveli do toga. A onda naučite da:  promenite ono loše, pojednostavite, bolje isplanirate obaveze i da jednostavno usporite povremeno.

Stres može oslabiti Vaš imuni sistem

Imuni sistem i stres mogu uticati jedno na drugo na recipročne načine. Ako ste pod stresom, posebno ako se suočite sa hroničnim stresom, Vaše telo reaguje pokretanjem odgovora na stres. Ovaj stresni odgovor može dominirati imunološkim odgovorom čineći Vas podložnijim bolestima.

S obzirom na svoju prirodu, stres različito utiče na sve. Bilo da se bavite meditacijom ili se bavite sportom, trebali bi ste se usredsrediti na upravljanje i smanjenje stresa. Naučite da se borite sa stresom! Možda ga ne možete izbeći, ali ga onda morate prihvatiti i promeniti svoj stav prema njemu i način kako reagujete na stresne situacije.

Suplementi i zdrava ishrana idu ruku pod ruku

Iako suplementi jačaju Vaš imunološki sistem, najbolje deluju kada se kombinuju sa zdravom ishranom. Ako tražite načine za izgradnju uravnoteženog imunološkog sistema, razmislite o traženju saveta od lekara o suplementima koje ćete koristiti i ishrani koja bi vam najbolje odgovarala.

Pijte dovoljno vode!

Kao što je telu potrebna određena količina sna i odmora za lečenje pada imuniteta i za normalno funkcionisanje, potrebna mu je i voda – bar 8 čaša dnevno. Koliko je to bitno govori i sama činjenica da ćete lakše preživeti par dana bez hrane, nego bez odmora i bez vode. Od koristi vam u hidrataciji mogu biti i čajevi za imunitet.

Ako prepoznajete kod sebe neke od navedenih simptoma, informišite se odmah o preparatu Kolostrum+D3 i kako vam može pomoći da svoj imunitet ojačate i izbalansirate. Kolostrum+D3 na tržištu se izdvaja kao jedinstven preparat upravo zbog svog visokog sadržaja antitela, faktora rasta, kvalitetnih proteina, bogato zastupljenih vitamina, minerala i aminokiselina koje nam omogućavaju da poboljšamo vitalnost organizma, osnažimo odgovor imuniteta kada je ugrožen, očuvamo normalnu funkciju organa i metaboličkih procesa u organizmu. Kolostrum, poznat i kao prvo majčino mleko, bebama obezbeđuje prekopotrebne nutrijente i antitela kako bi izgradila jak imuni sistem koji će je u životu čuvati. Naš preparat je tu, da da podršku na duge staze za sve starije od 3 godine.

Od rođenja, svaki naš dan, u kome smo rasli i razvijali se, podrazumevao je kvalitetnu negu i brigu koju smo dobijali od drugih. Danas je ta ista nega tu, u jedinstvenom preparatu iz naše kompanije, koji brine o vama kao od prvog dana. Brinite o sebi sa puno ljubavi, na adekvatan način i uz pomoć pouzdanih prijatelja.

Više o preparatu Kolostrum+D3, pročitajte u sledećim tekstovima:
https://pharmanova.rs/vesti/moja-snaga-je-moj-imunitet/
https://pharmanova.rs/vesti/prica-o-kolostrumu/
https://pharmanova.rs/vesti/kolostrum-za-jak-imunitet/
https://pharmanova.rs/vesti/andjeo-cuvar-vaseg-imunog-sistema/

Izvori:
https://www.stetoskop.info/pravilna-ishrana/pad-imuniteta
https://minutzamene.com/pad-imuniteta-simptomi-i-lecenje/
https://www.mauryregional.com/health-feed/infographic-5-immune-boosters

Podeli ovaj članak