Hemoroidi u zrelijoj životnoj dobi – bol u stražnjici nije samo stara šala

Bez obzira na to koliko pokušavamo da zadržimo njegove efekte, starenje se dešava svima nama. Kako starimo, prolazimo kroz mnoge fizičke, emocionalne i društvene promene. Mnogi sistemi tela se usporavaju i njegove regenerativne moći se smanjuju. Svi ovi faktori čine starije ljude sklonijim određenim bolestima i stanjima, a najbolji primer su hemoroidi. Starija populacija spadu u najrizičniju grupu za dobijanje hemoroida.

U različitim delovima sveta naziv za hemoroide je drugačiji, negde čak i poetičan, na turskom „lale stražnjice“, na holandskom “anus bobice”, kod nas „šuljevi“, a za mnoge koji imaju problem sa hemoroidima, oni su jednostavno – bol u stražnjici, koji nije samo žargonskog karaktera.

Hemoroidi su otečene vene unutar anusa tj. rektuma ili oko spoljašnje strane anusa. Žene u reproduktivnom dobu ih često razvijaju tokom trudnoće ili nakon porođaja. U proširenim hemoroidalnim venama otežano je oticanje krvi, javlja se otok tkiva koje okružuje vene, a ukoliko dođe do zapaljenja, hemoroidi mogu biti i veoma bolni. Prema vrsti ćelija koje oblažu deo creva i nervima koji ih oživčavaju (inervišu), takođe postoji razlika između unutrašnjih i spoljašnjih hemoroida. Deo creva iznad zupčaste linije obložen je ćelijama koje su iste kao i u drugim delovima creva, dok deo ispod zupčaste linije oblažu ćelije koje su slične ćelijama kože. Usled ovih strukturnih razlika, postoji razlika i u ispoljavanju simptoma hemoroida:

O hemoridima, vrstama i stadijumima tegoba, smo detaljnije pisali u tekstu Hemoroidi – neželjeni gosti.

Faktori koji povećavaju rizik od razvoja tegoba sa hemoroidima:

 • Nedostatak vlakana u ishrani,
 • Gojaznost – prekomerna težina može da izvrši pritisak na hemoroidno tkivo,
 • Starenje – kako starimo, vezivno tkivo u rektumu i anusu postaje slabije, što potencijalno dovodi do hemoroida,
 • Trudnoća – kako fetus raste i vrši pritisak na stomak, vene u rektumu i anusu mogu se povećati, problem obično nestaje nakon porođaja.

Hemoroidi su veoma česti i kod muškaraca i kod žena i pogađaju oko 20% stanovništva Evrope i SAD. Ovo se posebno odnosi na one koji su u nekom periodu života imali ovaj problem, što je oko 75 odsto populacije. Najčešći period za dobijanje hemoroida je između 45 i 65 godina.  Do 50. godine, otprilike polovina nas je iskusila simptome hemoroida, kao što su: svrab, krvarenje i rektalni bol. Primera radi, otprilike 4% odraslih Amerikanaca ima hemoroide, a procenjuje se da će 75% njih imati hemoroide u nekom trenutku svog života.

U odnosu na mlađu populaciju, starije osobe (45-65 godina) češće imaju problem sa hemoroidima. Razlog za to je smanjena elastičnost krvnih sudova koja se prirodno javlja u kasnijim godinama života. Vrlo raširena hemoroidalna bolest, koja prema nekim procenama pogađa od 50 do čak 80 odsto osoba u srednjim i starijim godinama, ne ubraja se u ozbiljna oboljenja ali veoma remeti svakodnevni život.

Svako ih može dobiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali hemoroidi su sve češći kod starijih ljudi. Do 50. godine, oko polovine dijagnostički ispitanih muškaraca i žena ih provereno ima. Stariji muškarci često imaju problema i sa uvećanom prostatom, te se kod naprezanja pri mokrenju javljaju hemoroidi.  Bili unutrašnji ili spoljašnji, hemoroidi često nisu opasni po život, ali jesu ugrožavajući. Čak i ako se pojave u starijoj životnoj dobi, hemoroidi mogu biti protumačeni kao vrsta poziva da se probudite i budete prisutniji u svom životu, čineći ga kvalitetnijim i boljim, putem raznovrsne ishrane, povećanog unosa tečnosti, redovnog vežbanja ili šetnji.

Kako sprečiti dobijanje hemoroida u poznoj dobi?

Kako punimo određeni broj godina, naš organizam se menja, pa tako i naša životna rutina. Mlađe telo je snažnije i spremnije da se izbori čak i sa lošijim navikama koje uključuju prekomerenu konzumaciju alkohola (ne pogoduje osobama koje imaju problem sa hemoroidima, posebno crna vina i koncentrovani alkoholi – rakijska pića), cigareta, nezdrave i previše začinjene hrane koja nije naklonjena našem zdravlju. Kada se uspostavi zdrav životni balans navika i dobrih obrazaca ponašanja, pojava hemoroida čak i u starijim godinama života može se u velikom broju izbeći. Važna je zdrava ishrana i dovoljno vežbanja. Ako ih već imate, možete sprečiti da postanu bolna „gnjavaža“ tretirajući ih prirodnim preparatima. Preporučujemo Avaricon® Hemor krem za prirodan tretman hemoroida. Kao jedinstveno medicinsko sredstvo može se pohvaliti oznakom usaglašenosti sa evropskim kvalitetom – obeleženo prepoznatljivom oznakom CE. Korišćenje ovog preparata se savetuje svima koji boluju od hemoroida i pate od bola i osećaja pečenja, svraba i krvarenja, upaljene i iziritirane kože i sluzokože analne regije. Avaricon® Hemor krem sadrži natrijum-hijaluronat, ekstrakt nevena, ekstrakt hamamelisa i esencijalno ulje nane kao glavne komponente i namenjen je kao pomoć u terapiji za otklanjanje tegoba izazvanih hemoroidima. Koriščenje preparata prarti prijatan osećaj hlađenja na vašoj koži.

Ne mora da boli…

Starije odrasle osobe su podložnije dobijanju hemoroida, jer tkiva koja podržavaju vene u predelu rektuma i anusa imaju tendenciju da slabe i rastežu se kako telo stari. Obično je zatvor jedan od uzročnika, a on se može ublažiti ili rešiti ishranom bogatom vlaknima koja se nalaze u hrani od celog zrna, svežem voću i povrću. Uvrstite i obavezno ispijanje najmanje šest čaša tečnosti dnevno, koje ne uključuju alkohol i kofein, jer mogu dovesti do dehidriratacije organizma. Ovakva vrsta režima ishrane omekšava i dodaje masu stolici kako bi joj pomogla da lakše nađe svoj put kroz creva. Preporuka se odnosi i na smanjenje unosa rafinisane ili prerađene hrane. Dobar ukus koji kratko traje biće uskoro zamenjen bolnim osećajem koji će uzrokovati saobraćajna gužva te iste hrane u vašem digestivnom traktu, povećavajući opterećenje na venama anusa koje stradaju pretvarajući se u hemoroide. Konstipacija takođe može biti posledica nedostatka vežbanja – to jest, usled previše sedenja! Zamenite sedenje pred televizorom, aktivnošću koja će vam poboljšati život i raspoloženje, a da to ne bude čitanje celih novina dok ste na toaletu. Zapamtite, dugo sedenje na toaletnoj šolji takođe može dovesti do pritiska ili opterećenja na vene oko anusa ili rektuma. Nežno čišćenje anusa nakon pražnjenja creva često pomaže u sprečavanju iritacije tog područja.

Hemorodi i rizici od komplikacija u zavisnosti od starosti i stepena nebrige

Istraživanja govore da se broj hirurških zahvata znatno povećao kod starije populacije u poslednjih nekoliko decenija. Pacijenti u poznoj životnoj dobi koji su bili podvrgnuti nekoj od operacija su pod povećanim rizikom od mortaliteta i morbiditeta, usled pridruženih bolesti. Ne čekajte ovaj stadijum, jer postoji velika šansa da će vaš oporavak biti neizvestan. Ne dozvolite vašem lekaru da dođe do situacije gde vam može predložiti operaciju. Drugi minimalno invazivni tretmani uključuju skleroterapiju, hemijsku injekciju koja smanjuje hemoroide i lasersku ili toplotnu terapiju, tretman koji uzrokuje da se unutrašnji hemoroidi suzbiju na manju meru i samim tim skupe.

Za saniranje postojećih i sprečavanje pojave novih hemoroida, starijim osobama se savetuje:

 • sprečavanje zatvora održavanjem meke stolice i redovnim pražnjenjem creva,
 • balansirana dijeta sa povećanim unosom vlakana i tečnosti (25–30 g vlakana i 1,5–2 L vode dnevno), ishrana mora da bude bogata vlaknima
 • izbegavanje ljute i slane hrane,
 • izbegavanje unosa kofeinskih i alkoholnih napitaka
 • redovno pražnjenje creva, bez zadržavanja i naprezanja,
 • pri defekaciji (pražnjenju), izbegavanje naprezanja i sedenja u toaletu duže od 10 minuta,
 • perianalna higijena može olakšati simptome: nakon svakog pražnjenja creva anorektalnu regiju čistiti blagim sapunom i vodom ili Avaricon® Hemor vlažnim higijenskim maramicama,
 • praktikovanje “sedeće kupke” – ovo je topla plitka kupka koja posebno cilja na to područje, većina apoteka prodaje plastični komplet za ovu namenu,
 • održavanje čistim i suvim analni deo nakon svakog pražnjenja creva,
 • izbegavanje nošenja težih predmeta,
 • umerena fizička aktivnost, 30 minuta svaki dan,
 • ne provoditi mnogo vremena u sedećem položaju,
 • smanjenje telesne mase,
 • pratiti povlačenje simptoma za 7 dana,
 • korišćenje kreme i melema za ublažavanje simptoma, pre svega svraba i bola, poput Avaricon® Hemor Krema,
 • izbegavanje iritacije anusa ili rektuma,
 • upotreba sredstava za omekšavanje stolice, ukoliko je prepisana od strane lekara; u slučaju  zatvora, može se koristiti i suplement vlakana, koji će pomoći u omekšavanju stolice

Da li ste spremni da rizikujete ostatak svog života?

Nema potrebe za tim, kada imate pri ruci prirodne preparate  Avaricon® Hemor linije. Brinite o sebi na najbolji način, jer to niko ne može uraditi bolje od vas samih. Mi vam možemo u tome pomoći. Na početku se promena životnog stila i navika može činiti teškom, ali jedina veća neprijatnost od neophodne promene je dosadni bol, svrab i nelagoda, koji mogu trajati čitavog života. Neadekvatnim lečenjem rizikujete svoj život, zato pobedite strah od promene i pozdravite dobre navike i zdrave preparate koji će vašu svakodnevicu učiniti kvalitetnijom, bez bola i neprijatnih osećaja.

Korisni linkovi:
https://consumer.healthday.com/encyclopedia/digestive-health-14/digestion-health-news-200/seniors-and-hemorrhoids-647501.html
https://hemoroidi.co.rs/
https://epoteka.rs/blog/hemoroidi-vrste-simptomi-lecenje-prevencija/#h-faktori-koji-pove-avaju-rizik-od-razvoja-hemoroida

Podeli ovaj članak