Hemoroidi za vreme i nakon trudnoće – velika nelagoda za buduće mame

Trudnoća je dar i blagodet i pored svih stanja i tegoba u koje zapada žensko telo. Nije lako devet meseci nositi plod u sebi i bukvalno mu prepustiti svoje telo u potpunosti. Među svim promenama koje telo žene doživi tokom perioda trudnoće, dobijanje hemoroida svakako je promena koja spada u najneprijatnije. Hemoroidi koji nastaju u trudnoći mogu vas u potpunosti sprečiti da uživate u ovom periodu i prelepom životnom iskustvu. Najgore od svega je to što hemoroidi mogu da se zadrže i nakon porođaja.

Progesteron, hormon koji se luči tokom trudnoće, jedan je od glavnih za pojavu hemoroida. Pojačano lučenje progesterona drastično utiče na slabljenje zidova krvnih sudova, pa se oni pri najmanjem pritisku šire. Dobro je znati da se u većini slučajeva hemoroidi tokom trudnoće mogu prirodno lečiti, ili još bolje, možete pokušati da ih izbegnete u potpunosti.

 

Kako nastaju hemoroidi u trudnoći?

Hemoroidi nastaju kada spoljašnje ili unutrašnje hemoroidne vene postanu proširene, uvećane i otečene, što izaziva svrab, sluzavi iscedak, peckanje u predelu anusa, bolne otoke u anusu, neprijatno pražnjenje creva, krvarenje bez bola tokom pražnjenja creva i senzaciju da creva nisu potpuno prazna. Jak bol prilikom pražnjenja creva i krvarenje su često prvi znaci hemoroida. Hemoroide je jako bitno lečiti na vreme kako bi se sprečile ozbiljnije komplikacije, uključujući upalu, trombozu (perianalna tromboza nastaje zgrušavanjem krvi u malim površinskim venama koje okružuju analni otvor, što može biti izuzetno bolno) i prolaps.

Hemoroidi su zapravo proširene (otečene) vene u oblasti anusa i rektuma. Hemoroidi su jedna od zdravstvenih tegoba koje su stalnom porastu. Nisu prateći simptom svake trudnoće, ali su veoma česti. Najčešće se pojavljuju nakon problema sa opstipacijom – zatvorom u trudnoći, ali i zbog toga postojanja određene genetske predispozicije.  U trudnoći postoje posebni razlozi za javljanje hemoroida, pre svega – uvećana materica koja stvara pritisak na vene trbuha i na donju šuplju venu i vene male karlice, čime se usporava protok venske krvi u predelu rektuma i donjih ekstremiteta. Osim toga, okidač za pojavu hemoroida u trudnoći mogu biti i hormoni, estrogen i progesteron, koji se u ovom periodu pojačano luče.

Hemoroidi, oni u trudnoći, kao i svi ostali, klasifikovani su u dve opšte kategorije:

  • unutrašnji hemoroidi (poreklom iz rektuma)
  • spoljašnji hemoroidi (poreklom iz anusa)

Detaljnjije o hemoroidima, kako i usled čega nastaju, možete pročitati u našem tekstu Hemoroidi – neželjeni gosti.

Iako se hemoroidi mogu pojaviti u bilo kom trenutku, većina budućih mama ih dobije u trećem trimestru, nakon 20. nedelje, kada se žene sve teže pokreću, smanjuje se fizička aktivnost, ali se upravo tada pojavljuju i druge tegobe koje mogu uticati i na pojavu novih ili aktivaciju već postojećih hemoroida.

Iako mogu predstavljati sastavni deo trudnoće i biti njen neprijatni simptom, hemoroidi u trudnoći nemaju nikakav uticaj na razvoj bebe u stomaku. Iako nema komplikacija zbog ovog stanja, neprijatnost ipak postoji, ali i bol, tegobe, peckanje, svrab – razlog su za posebnu brigu i reagovanje.

 

Zašto su hemoroidi češći tokom trudnoće?

Svako može da dobije hemoroide –  ne dešavaju samo u trudnoći, ali povećan protok krvi u predelu karlice, kao i pritisak sve veće materice i rastuće bebe, mogu izazvati oticanje vena koje prolaze kroz anus. Usled dejstva hormona, creva se usporavaju tokom trudnoće, što iziskuje naprezanje radi pražnjenja, koje vrši dodatni pritisak na vene u rektalnoj regiji, uzrokujući da se neke od njih upale i izboče. Takođe, nivoi progesterona izazivaju opuštanje zidova vena i omogućavaju im da lakše oteknu.

Hemoroidi u trudnoći su najčešće povezani sa opstipacijom, koja je veoma česta pojava u tom periodu. Zatvor u kombinaciji sa pojačanim pritiskom na rektum i perineum je primarni razlog za pojavu hemoroida u trudnoći. Produženi položaj koji žena zauzima tokom trudnoće takođe može biti i faktor koji doprinosi razvoju hemoroida.

Budući da se tokom trudnoće materica širi, ona može da vrši pritisak na veliku zadnju venu (donju šuplju venu), što utiče na protok krvi do i od srca. Upravo to može da podstakne razvoj proširenih vena tokom prvog tromesečja ili u kasnijim fazama trudnoće.

Proširene vene, pa tako i hemoroidi, imaju tendenciju da se poboljšavaju nakon porođaja, posebno ako ih žena nije imala pre trudnoće. Dešava se da hemoroidi prolaze sami tokom trudnoće ili ubrzo nakon porođaja.

Ako ste imali hemoroide pre trudnoće, veća je verovatnoća da ćete ih imati i tokom trudnoće. Hemoroidi se takođe mogu razviti nakon porođaja kao rezultat naprezanja tokom porođajnih napona. Trudnoća i vaginalni porođaj predisponiraju žene za razvoj hemoroida zbog hormonalnih promena i povećanog unutrašnjeg abdominalnog  pritiska. Procenjuje se da čak 25% do 35% žena ima ovaj problem u određenom stadijumu.

 

Kako ih sprečiti ili sanirati?

Tokom trudnoće – na određene faktore nastanka hemoroida u trudnoći nije moguće uticati, dok postoje uzroci, svojstveni upravo drugom stanju, koje bi trebalo ublažiti ili ukoliko je moguće izbeći. Posle porođaja, bez obzira na to da li su se hemoroidi pojavili tokom trudnoće ili tek nakon porođaja, ukoliko se nisu povukli potrebno je nastaviti sa načinima za ublažavanje tegoba koje prate ovu pojavu. Operacija i lekovi su način na koji se leče hemoroidi nakon konsultacije sa lekarom i u slučajevima kada je nemoguće ublažavanje tegoba i kada ovo stanje potraje ili se često ponavlja. Praćenje hemoroidalne bolesti redovnim kontrolama i pregledima najbolji je način da se pronađe najbolji način da se ovaj zdravstveni problemi i sanira na vreme.

Uvek se prvo konsultujte sa svojim lekarom pre uzimanja bilo kakvih lekova za hemoroide u trudnoći.

 

Lečenje i nega

* Preporuke za saniranje hemoroida nakon porođaja u kućnim uslovima:

1. Koristite led za smanjenje otoka hemoroida posle porođaja

Hemoroidi se mogu smanjiti primenom hladnih obloga, što pomaže u smanjenju otoka i bola. Nanesite led umotan peškirom na svoj anus, ali ga nemojte koristiti duže od 10 do 15 minuta, kako biste sprečili prekomerno hlađenje. To možete činiti nekoliko puta dnevno.

 

2. Topla kupka za olakšanje bola kod hemoroida posle porođaja

Kupanje toplom vodom 40-50°C u trajanju od 10 minuta obično ublažava anorektalni bol. Napunite kadu s nekoliko centimetara tople vode i sedite u kadi 10-ak minuta. To možete raditi nekoliko puta dnevno kako biste olakšali bol i nelagodnost usled pojave hemoroida posle porođaja. Ova metoda pomaže u ublažavanju iritacije, grčenja mišića i svraba. Nakon kupke obrišite mesto suvim mekim peškirom, ali nemojte trljati ili brisati. Ako su hemoroidi bolni, pokušajte koristiti fen za kosu na najnižoj temperaturi kako biste osušili osetljivu kožu.

 

3. Održavajte čistoću da biste izbegli svrab i iritaciju hemoroida posle porođaja

Držite kožu oko vaših hemoroida čistom i suvom što je više moguće. Svaki dan očistite kožu toplom vodom, ali važno je da izbegavate previše sapuna, naročito onih sa alkoholom ili parfemom, na tom području, jer mogu pogoršati probleme s hemoroidima. To može uzrokovati svrab anusa, oticanje i iritaciju. Možete i naneti sodu bikarbonu (bilo navlaženu ili suvu) na područje sa hemoroidima kako biste ublažili svrab.

 

4. Koristite vlažne maramice

Da biste se očistili između kupki, koristite vlažne maramice nakon svakog pražnjenja creva. Nakon toaleta, očistite anus Avaricon® HEMOR vlažnim maramicama koje sadrže jedinstvenu formulu koja pruža olakšanje, nasuprot suvog toaletnog papira koji može izazvati osećaj velike neprijatnosti i povrede. Nežno tapkajte vlažnim maramicama koje će vam dobro doći u delikatnim situacijama. Natopljene ekstraktima lekovitog bilja kao što su hamamelis, kamilica i aloja, predstavljaju bezbednu formulu za održavanje higijene i nege iritirane kože i sluznice analne regije. Pantenol, bisabolol i hidrantna emulzija, dodatno štite i neguju osetljivu kožu. Avaricon® HEMOR vlažne maramice su prijatne i nežne teksture koja pruža osećaj čistoće i svežine tokom celog dana. Dodatni kvalitet je biorazgradivost materijala, te je možete baciti u toaletnu šolju nakon upotrebe. Ukoliko trenutno nemate Avaricon® vlažne maramice pri sebi, navlažite toaletni papir. Koristite beli toaletni papir jer oslikani toalet papir može uzrokovati iritaciju.

 

5. Ne sedite na toaletnoj šolji duže od potrebnog

Kako biste olakšali bol prouzrokovanu hemoroidima nakon porođaja, nemojte sediti na toaletnoj šolji duže vremena no što je to potrebno. To povećava pritisak na vene u rektumu. Ukoliko ne možete odmah da ispraznite creva, ne zadržavajte se sedeći.

 

6. Koristite proverene kreme protiv hemoroida

Kreme za hemoroide vam mogu pomoći u smanjenju svraba i nelagodnosti, kao i u smirivanju upale. Uvek sledite uputstva proizvođača, kako bi oporavak bio brži i delotvorniji.

 

7. Saznajte više o uzrocima zatvora

Zatvor je izuzetno loš za hemoroide. To je jedan od vodećih uzroka pojave hemoroida, što znači da zatvor čini samo loše vašim hemoroidima – pogotovo u trudnoći i posle nje. Naprezanje povećava pritisak na vene, što uzrokuje da rastu, postaju nadraženi i potencijalno krvare.

 

8. Vežba

Da biste sprečili zatvor, svakodnevno vežbajte. Pronađite vežbe za hemoroide koje volite da radite, ono što ćete lako raditi svaki dan. Razgovarajte sa svojim lekarom koje to nisu naporne vežbe za vas konkretno, koje možete da radite obzirom da je to period nakon trudnoće.

Plivanje, trčanje i hodanje mogu povećati cirkulaciju i sprečiti razvoj hemoroida. Stezanje i opuštanje mišića anusa osam do deset puta uzastopno, više puta na dan, jednostavna je vežba, koja likvidira zastoj krvi. Može se raditi stojeći, sedeći, ležeći, ali i prilikom hodanja.

Kegelove vežbe za hemoroide poboljšavaju cirkulaciju rektalnog i vaginalnog dela, te mogu pomoći u zadržavanju hemoroida. To su vežbe koje služe za jačanje mišića dna karlice, odnosno, onih mišića koji daju podršku uretri, mokraćnoj bešici, materici i rektumu. Kegelove vežbe se izvode tako što je potrebno stezati analni mišić i držati ga tako nekoliko sekundi, a zatim opustiti. Trebalo bi ponoviti ovaj postupak više puta tokom dana kako bi se dobio najveći efekat.

Veliki uspeh u lečenju hemoroida pokazuje i joga. Dokazano je da određeni položaji hata joge može pomoći kod hemoroida. Za početak pokušajte sa položajem „sveća“. Potrebno je da legnete ravno na leđa i spojite stopala, ruke stavite sa strane, a dlanove na pod. Podignite lagano noge i leđa u vertikalni položaj, koristeći ruke kao poluge. Savijte laktove da učvrstite leđa pritiskajući ih dlanovima. Podvucite ramena kao da hoćete da spojite lopatice kako bi težina tela ležala na nadlakticama, ramenima i temenu glave, a vrat ostao slobodan i bez pritiska. Trup i noge bi trebalo da stoje pod pravim uglom u odnosu na vrat, a brada da pritiska grudnu kost. Veoma važno je da kontrolišete disanje, dišite lagano i ravnomerno. U ovom položaju ostanite toliko koliko vam je prijatno, pa sa izdahom polako, pridržavajući se rukama, pršljen po pršljen spuštajte telo na pod. Videćete kako problemi sa hemoroidima polako nestaju.

O blagodetima joge za cirkulaciju, jačanje zglobova i tehnikama pravilnog disanja možete pročitati u našem tekstu “Joga brine o snazi vaših zglobova”.

 

9. Idite u tolet čim osetite potrebu

Kada osetite potrebu za pokretom creva, idite u kupatilo što je pre moguće. Nemojte da suzbijate želju. Što je duže stolica u vašem debelom crevu, više vode se uklanja. To je čini težom za prolazak i povećava pritisak.

 

10. Pijte dovoljno vode

Pijte dovoljno vode svaki dan, tako da je vaš urin svetlo žute boje. To će se razlikovati od osobe do osobe. Ako je vaš urin gotovo čist, više ste hidrirali. Ako je tamno žute boje, potrebno je da pijete mnogo više vode. Voda je neophodna organizmu, a naročito ukoliko imate hemoroide u trudnoći i posle nje. Preporučuje se od 8-10 čaša dnevno.

 

11. Jedite hranu bogatu vlaknima

Hrana bogata vlaknima pomaže vašoj stolici da zadrži više vlage, što će vam pomoći u izbegavanju konstipacije.

Izbegavajte prerađenu hranu, kao što su čips, beli hleb, hrana od belog brašna i drugo, jer može uzrokovati zatvor.

Jedite hranu bogatu vlaknima kao što su: integralni hleb, povrće, voće, sušeno voće, pasulj, semenke.

 

12. Vodite računa o kilaži tokom trudnoće

Idealna težina je veoma važna ako želite smanjiti rizik od dobijanja bolesti, poboljšati zdravlje i imati savršeno telo. Gojaznost je noćna mora za svakoga i to nije samo faktor koji može uticati na hemoroide, ali ona je uzrok i raznih drugih bolesti, kao što su bolesti srca, krvnog pritiska ili dijabetesa. Čini se teškim ublažavanje simptoma hemoroida, ako ste gojazni, jer težina će stvoriti pritisak na anus.

 

13. Uzmite probiotike uz obroke

Probiotski dodaci mogu pomoći u ublažavanju konstipacije. Probiotik ponovno popunjava želudac dobrim bakterijama potrebnim za probavu i pravilnom formiranju stolice. Probiotike bi trebalo uzimati uz obroke, a najčešće se preporučuje uzimanje s doručkom. Preporučujemo naš DuoBiotic®, koji pospešuje funkciju creva i reguliše varenje, pomaže u održanju zdrave mikroflore creva i ponovno uspostavlja prirodni sastav narušene mikroflore, učestvuje u jačanju imuniteta i povoljno utiče na zdravlje organizma.

 

14. Izbegavajte određene položaje

Dugo sedenje ili stajanje stvaraju pritisak na rektalne vene. Dok dojite bebu, čitate knjigu ili gledate televiziju zauzmite ležeći položaj na boku.

 

15. Pažljivo sa toalet papirom

Prilikom kupovine toalet papira, birajte onaj koji je mekan, bez boja i mirisa. Takav papir neće iritirati analnu regiju i pogoršavati stanje krvnih sudova u okviru nje.

 

16. Nosite komotan veš

Nosite donji veš koji je napravljen od pamučnih materijala. Rektalna zona tako neće biti iritirana, a biće suva i čista.

Veš koji koristite nemojte prati uz pomoć jakih deterdženata i parfimisanih omekšivača.

 

*Medicinska pomoć kod hemoroida nakon porođaja:

Proverite odakle dolazi krv i njenu količinu. Posle porođaja, hemoroide ćete često rešiti tretmanima u kući, ali ako osetite tešku bol ili primetite više od samo nekoliko kapi krvi iz tog područja, odmah posetite svog lekara. Verovatno je da vaši hemoroidi krvare, ali krv može da dolazi od krvarenja unutar debelog creva, što je simptom drugog ozbiljnijeg stanja kao što je rak debelog creva. Ukoliko postoji više od samo nekoliko kapi krvi iz hemoroida, razgovarajte sa svojim lekarom.

Proverite da nemate anemiju. Komplikacija koja dolazi zbog hemoroida koji hronično krvare je anemija. Možda će to samo biti blaga anemija zbog samog porođaja. Ukoliko imate hronični umor, koji se ne odnosi na nedostatak sna, razgovarajte sa svojim lekarom kako biste proverili krvnu sliku.

Pazite na tromb – ugrušak. Hemoroidi takođe mogu dovesti do pojave tromba. To uzrokuje ekstremnu bol. Ukoliko se to dogodi, potrebno je odmah otići do lekara. Vaš lekar vam takođe može pomoći da kontrolišete bol i sprečite dalje komplikacije.

Koristite tretmane za negu kod kuće kako biste smanjili bol i nelagodnost hemoroida u trudnoći i posle trudnoće.

Ako vaša kućna nega nije efikasna nakon nekoliko dana, preporučujemo da se posavetujete s lekarom i razmislite o manjem hirurškom zahvatu koji može smanjiti simptome i kontrolisati krvarenje hemoroida.

Ukoliko su hemoroidi istrajni ili se pogoršavaju, ne odlažite odlazak lekaru kako biste dobili odgovarajući medicinski tretman. Hitnu medicinsku pomoć zatražite ukoliko uočite obilnije ili češće krvarenje i ako primetite sa su hemoroidi tvrđi i bolniji. Tvrdoća hemoroida ukazuje na formiranje krvnog ugruška pa je za tretiranje istog neophodna manja procedura koju može sprovesti samo stručno lice. U određenim, ređim slučajevima, neophodna je hirurška intervencija da bi se hemoroidi povukli.

Drugo stanje zahteva dodatnu brigu o sebi, jer buduća mama mora biti zdrava, bez bola i neprijatnosti kako bi njena beba bila srećna. Brinite o sebi i informišite se na vreme o prirodnim preparatima i savetima koji se tiču poboljšanja opšteg stanja organizma.

Drage mame, niste same, Pharmanova brine o vama!

Korisni linkovi:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2278306/
https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/piles/
https://www.honorhealth.com/healthy-living/hemorrhoids-during-pregnancy#:~:text=Although%20hemorrhoids%20can%20appear%20at,through%20the%20anus%20to%20swell
https://www.everydayhealth.com/hemorrhoids/guide/pregnancy/
https://www.vita34.co.rs/hemoroidi-u-trudnoci/
https://hemoroidi.co.rs/hemoroidi-u-trudnoci/
https://www.prirodnolecenje.com/lecenje-hemoroida-posle-porodjaja/
https://www.prirodnolecenje.com/vezbe-kao-lek-za-hemoroide-suljeve/

Podeli ovaj članak