Kada krvare, hemoroidi ne bole…

Treba li se umiriti ovom konstatacijom ili ne? Ako imate hemoroide, simptomi mogu biti suptilni, posebno kada nisu praćeni bolom ili nelagodnošću. Mnogi ljudi čak i ne shvataju da imaju hemoroide osim ako ne iskuse intenzivan svrab, neprijatnost ili primete svetlo crvenu krv u stolici. Naša preporuka je da se pozabavite ovim stanjem, zato se dobro informišite kroz tekst koji sledi.

Postoje dve vrste hemoroida, unutrašnji i spoljašnji. Unutrašnji hemoroidi se razvijaju unutar analnog kanala, što znači da će vene nabubriti i napuniti se krvlju usled: zatvora, naprezanja, pritiska ili sličnih razloga. Unutrašnji hemoroidi se obično manifestuju bezbolnim svetlocrvenim rektalnim krvarenjem, uglavnom na donjem vešu ili na toalet papiru nakon pražnjenja creva. Spoljni hemoroidi se razvijaju na spoljašnjoj strani analnog otvora i pojavljuju se u dva oblika, bolni i bezbolni.

Šta nam je činiti ako ipak osećamo bol?

Bolni hemoroidi su tipično trombozirani spoljašnji hemoroidi, sastojani iz krvnog ugruška tik ispod osetljive kože analnog otvora, gde lako može doći do prolapsa, pucanja i izlivanja. Pod nežnom kožom pomenute regije stvara se krvni ugrušak koji postaje izuzetno bolan. Bol kod tromboziranih spoljašnjih hemoroida obično traje tokom 72 sata, nakon čega počinje da jenjava sam od sebe, međutim, krvni ugrušak i „kvržica“ mogu i dalje ostati prisutni i nakon mesec dana nakon što ih telo apsorbuje. Ukoliko je bol prevelik ili se ne smiri nakon 72 sata, obično u slučaju ne tako normalnih proporcija krvnog ugruška, potrebno ga je hirurški ukloniti. Ova rutinska procedura se uglavnom može izvršiti pod lokalnom anestezijom, malim rezom koji će osloboditi krv pritiska.

Ako ne osećamo bol, znači da je sve OK?

Unutrašnji hemoroidi nalaze se unutar rektuma. Obično ih ne možete videti ili osetiti, a retko izazivaju nelagodnost ili bol. Bezbolno krvarenje ovih hemoroida dešava se uglavnom tokom pražnjenja creva. Možda ćete primetiti male količine jarko crvene krvi na toaletnom papiru ili u toaletnoj šolji. Ako su hemoroidi zaista uzrok, onda je najbolje prvo primeniti strategiju izbegavanja dugotrajnog sedenja i naprezanja tokom pražnjenja creva, održavajući idealnu konsistenciju stolice. Ako se problem nastavi ili se pogorša, onda ćete želeti da saznate više o nekim od najboljih hirurških tretmana za hronične hemoroide. Važno je da simptome prvo proveri hirurg specijalizovan za bolesti debelog creva i rektuma pre nego što pokušate sa samo lečenjem. Oni će izvršiti detaljan pregled i preporučiti lečenje. Blagi simptomi se često mogu ublažiti i bez operacije, uz pomoć prirodnih preparata. Kod ne hirurškog lečenja, bol i otok se obično smanjuju za dva do sedam dana, čak i čvrsta „kvržica“  bi trebalo da se povuče u roku od četiri do šest nedelja. Nemojte pretpostavljati da je rektalno krvarenje posledica hemoroida, posebno ako imate promene u crevnoj peristaltici, praćene promenom boje stolice ili konsistencije. Rektalno krvarenje se ponekad može udružiti sa drugim bolestima i ukazati na rak debelog creva.

Kako uspostaviti pravu dijagnozu?

Vaš lekar često može da dijagnostikuje hemoroide na osnovu vaše medicinske istorije i fizičkog pregleda. Spoljašnje hemoroide mogu konstatovati prilikom jednostavnog pregleda tako što će vizuelno proveriti područje oko vašeg anusa. Da bi dijagnostikovali unutrašnje hemoroide, lekari će obaviti digitalni rektalni pregled, po mogućstvu i združene procedure za pregled vašeg anusa i rektuma.

Kako možemo uticati na nastajanje hemoroida?

Najbolji način da sprečite natanak hemoroida je da se pobrinete putem ishrane da vaša stolica bude mekana, što će olakšati pražnjenje, zato sledite ove savete: jedite hranu bogatu vlaknima, unosite više voća, povrća i integralnih žitarica, što će vam pomoći da izbegnete naprezanje koje može izazvati nastanak hemoroida. Vlakna dodajete ravnomerno u ishranu kako biste izbegli probleme sa nastankom gasova. Pijte puno tečnosti, do osam čaša vode ili drugih tečnosti (ne uključuje alkohol) svakog dana, kako biste održali poželjnu konsistenciju stolice. Jako je bitno ne naprezati se, jer zadržavanjem daha prilikom olakšavanja stvarate veći pritisak u venama u donjem rektumu. Važno je da ostanete aktivni, jer vežbanje može pomoći da izgubite višak kilograma koji doprinose tegobama. Brinite o sebi i sačuvajte sebe od bola i neprijatnih situacija uz dokazano učinkovite Pharmanova preparate.

 

Više o temi hemoroida, mogućih simptoma, kao i kako da ublažite bol ukoliko postoji, možete pronaći u nekom od naših prethodnih blog tekstova:
Hemoroidi u zrelijoj životnoj dobi – bol u stražnjici nije samo stara šala
Hemoroidi za vreme i nakon trudnoće – velika nelagoda za buduće mame
Hemoroidi – neželjeni gosti

Podeli ovaj članak