Koliko jajnih ćelija žena ima?

Kada govorimo o ženskoj plodnosti i ideji zamrzavanja jajnih ćelija, jedno od najčešćih pitanja je „koliko ih žena ima?“ Ovaj odgovor u velikoj meri zavisi od životne dobi žene, kao i opšteg stanja organizma.

Da li su kvantitet i kvalitet povezani?

Najveći broj jajnih ćelija koje žena ikada ima je u vreme pre njenog rođenja! Oko 20. nedelje trudnoće, dok je embrion još uvek u majčinoj utrobi, broj jajnih ćelija koji se već formira iznosi otprilike 6-8 miliona. Nakon ovog trenutka, telo buduće žene više nikada neće proizvesti niti jedno, već trošiti ove zalihe u godnima koje dolaze. Kasnije tokom života, jajne ćeije će prolaziti kroz proces ćelijske smrti poznat kao atrezija. Počevši od puberteta, svakog dana vrši se odabir nove serije jaja koja će početi da se razvijaju. Broj koji svakoga dana napušta „sobu za čekanje“ u velikoj meri zavisi od životne dobi žene. Tokom vrhunca reproduktivnih godina, otprilike 30-40 jajnih ćelija će napustiti ovu sobu za ćekanje svakog dana i oko hiljadu njih će se razviti mesečno. Od ovog broja, samo 1/10 će dospeti do menstrualog ciklusa, dok se obično samo jedno jaje u potpunosti razvije i ovulira. Kako mnoge jajne ćelije počnu da se razvijaju, ali i da odumiru pre ovulacije, žena prolazi kroz razvojni proces otprilike 300 do 400.000 jajnih ćelija u svojim reproduktivnim godinama, ali preživi i ovulira samo oko 10% , tj. 300 – 400 njih.

Koliko imam vremena?

Žena u proseku ostane bez jajnih ćelija kada otpočne njena menopauza, oko 52. godine života. Kvalitet jajnih ćelija, iako nije direktno povezan sa količinom, jeste u korelaciji. Kako žena dobija godine, kvalitet i kvantitet jajnih ćelija generalno opada. Imaju i kratak životni rok od trenutka kada napuste jajnik tokom ovulacije, tako da žive samo 12-24 sati. Kada uopšteno govorimo o tome koliko jajnih ćelija žena ima u svojim životnim dekadama, dinamika se zna.

Koliko imam u rezervi?

Žene u ranim tridesetim su generalno plodnije nego u svojim u kasnim tridesetim, jer rezerva jajnika tada naglo opada. Na primer, žena sa 30 godina često ima oko 100.000 do 150.000 jajnih ćelija u rezervi, a do 35, taj broj iznosiće oko 80.000. Krajem tridesetih, broj bi mogao biti oko 25.000, 10.000 ili manje. Nakon naglog pada broja jajnih ćelija počevši od 37. godine, do trenutka kada napuni 40 godina, rezerva jajnih ćelija se često procenjuje na oko 5 do 10.000. Iako je šansa za trudnoću u 40-im godinama generalno prilično mala, ne dajte se obeshrabroti, postoje žene koje sasvim prirodno i lako zatrudne u 40-im godinama života. Do 50. godine, žene će verovatno imati samo nekoliko stotina, ako uopšte ostane zaliha jajnih ćelija. Kada ponestanu rezerve, jajnici prestaju da proizvode estrogen i žena tada ulazi u menopauzu.

Kako da znam kolko jajnih ćelija imam sada?

Nažalost, ne postoji siguran način da tačno znate koliko jajnih ćelija imate, ali uz pomoć raznih testova možete imati ideju o tome kolike su vaše rezerve. Test Anti-Milerovog hormona u krvi meri količinu koja se proizvodi unutar folikula ćelija i pomaže lekarima da procene broj jajnih ćelija u jajnicima. Što je veći vaš nivo AMH, veća je verovatnoća da imate brojniju rezervu. Prosečan rezultat ovog hormona za plodnu ženu je negde u rasponu od 1,0–4,0 ng/ml, ali može dosta da varira u zavisnosti od godina. Vaš lekar može da uradi ultrazvuk na kom će prebrojati broj vidljivih folikula. Svaki folikul sadrži nezrelo jaje koje bi moglo da sazre i potencijalno ovulira. Videvši koliko folikula postoji, lekar bi mogao da ekstrapolira i proceni koliko će njih opstati.

Kada je pravo vreme za trudnoću?

Ne postoji pravo vreme, jer spremnost i želja za roditeljstvom rađaju se i stasavaju u svakom čoveku različito na prirodan način. Uživajte u seksu redovno uz zaštitu, ako još uvek niste spremni, ili bez, pogotovo u vreme ovulacije, ako želite da postanete roditelj. Roditelji se rađaju u isto vreme kada i bebe, zato brinite o sebi i svom telu pre, za vreme i nakon trudnoće. Ne opterećujte se medicinskim testovima i analizama pre nego što se u vama rodi želja. Medicina je napredovala pa je danas moguće trudnoću ostvariti sve dok ne uđete u menopauzu, sa manjim ili većim prihvatljivim rizicima. Ukoliko sumnjate u plodnost, mlađi ste od 35 godina, a prošlo je godinu dana nezaštićenih odnosa, odnosno posle 6 meseci za žene starije od 35 godina, posavetujte se sa lekarom. Do tada probajte da smanjite unos nikotina, kofeina i alkohola. Svakoga dana rađaju se lepe stvari zbog kojih je lepo živeti.

 

Korisni linkovi:
Intimno i bitno za zdravlje svake žene
Hemoroidi za vreme i nakon trudnoće – velika nelagoda za buduće mame
Ginekološki problemi tokom različitih životnih razdoblja jedne žene
Urinarna inkontinencija kod trudnica i porodilja
Menopauza – Velika promena u životu žene
Hormoni u zdravlju žene od A do Š

https://www.cnyfertility.com/how-many-eggs-do-women-have/#:~:text=Because%20many%20eggs%20start%20to,around%20the%20egg%20of%2052.

Podeli ovaj članak