Menopauza – Velika promena u životu žene

Ljudsko telo je prirodno namenjeno stalnom procesu reprodukcije i produženju svoje vrste, kao i kod svakog drugog živog bića na planeti. Međutim, sposobnost reprodukcije je vremenski ograničena, jer organizam stari i sa godinama ne može podneti teret koji ovaj proces sa sobom nosi.

Tokom godina žensko telo prolazi kroz mnoge promene. Međutim, sa pravom možemo reći da je menopauza jedna od najvećih. Menopauzom se naziva period života kada prestaje produkcija jajnih ćelija i kada se nivo hormona estrogena u telu smanjuje. Menstruacije postaju sve ređe, a zatim se obustavljaju u potpunosti. Ali, to nisu jedine promene koje se javljaju u ovom prirodnom procesu.

Šta je menopauza?

Menopauza se definiše kao period života koji nastupa nakon što žena izgubi menstrualni ciklus. On nastupa kada žena godinu dana nema menstrualno krvarenje. Iako se godine kada ovaj period nastupa razlikuju, on se obično pojavljuje u ranim pedesetim godinama. Menopauza je rezultat smanjenog lučenja estrogena i progesterona u jajnicima i označava kraj reproduktivnih godina žene. Kod nekih žena ova funkcija jajnika smanjuje se godinama pre nego što sama menopauza usledi. Međutim, neke žene naglo ulaze u menopauzu. To je uglavnom rezultat hiruškog odstranjivanja jajnika ili nekog drugog medicinskog stanja.

Šta se zapravo dešava?

Kako starimo, reproduktivni ciklus, koji je neprestano funkcionisao od puberteta, se usporava. Sa približavanjem perioda menopauze, jajnici proizvode sve manje hormona – estrogena i progesterona. Kada njihov nivo padne, onda se menja i sama menstruacija. Jajnici više ne proizvode jajne ćelije. Zbog toga ciklus prvo postaje neredovan, a zatim dolazi i do njegovog potpunog prestanka.

Jajnik zapravo počinje da „stari“ već u toku fetalnog života jer od biološkog potencijala u 20. nedelji trudnoće pa do rođenja, broj jajnih ćelija se smanji čak 10 puta. U periodu do puberteta nestane još dosta jajnih ćelija a tokom reproduktivnog razdoblja života žene se sa svakom ovulacijom, stvaranjem 1 zrele jajne ćelije, u kvalitativnoj selekciji „potroši“ još 1000 – 2000 jajnih ćelija.

Onda kada nije rezultat nekog medicinskog stanja ili intervencije, menopauza je zapravo postepen proces.

Zato se mogu izdvojiti njene tri faze:

  1. Perimenopauza ili „prelazak u menopauzu“
  2. Menopauza
  3. Postmenopauza

Perimenopauza

Ova faza počinje čak osam do deset godina pre same menopauze. Ovo se dešava jer jajnici proizvode sve manje estrogena. Obično ovaj stadijum počinje u četrdesetim godinama, ali ponekada se dogodi da počne i u tridesetim godinama. Perimenopauza traje sve dok ne nastupi menopauza, odnosno dok jajnici ne prestanu da proizvode jajne ćelije. U poslednje dve godine ove faze, pad nivoa estrogena u telu se značajno ubrzava. U početku mesečni ciklusi postaju češći, a onda promakne po koji ciklus. Takođe, menstruacije su prvo duže, a onda kraće. Čak se menja i obilnost menstrualnog krvarenja. Mnoge žene tada imaju jake simptome menopauze. Međutim, tokom ovog perioda žena i dalje ima menstrualni ciklus i može da zatrudni.

Menopauza

Menopauza se dijagnostikuje onda kada žena više nema menstrualni ciklus dvanaest uzastupnih meseci. U ovoj fazi, jajnici više ne proizvode jajne ćelije, kao ni estrogen.

Žene savremenog doba prosečno žive preko 70 godina što znači da gotovo trećina svog života provedu u periodu postmenopauze. Žene u Srbiji sve češće ulaze u menopauzu praktično čim zakorače u petu deceniju života, što je za čak deset godina ranije od uobičajenog prestanka menstrualnog ciklusa. Nekadašnje nepisano pravilo da će žena da izgubi menstruaciju onda kad i njena majka, više se ne potvrđuje u praksi. Genetiku su “prevarili” savremeni način života i stres, koji umnogome utiču na hormonalni disbalans i već krajem tridesetih uvode ženu u ranu fazu perimenopauze. Činjenica da devojke ranije dobijaju prvu menstruaciju, još jedan je od razloga što neke žene ulaze prerano u ovo stanje, jer se količina hormona ranije i istroši.

To je period kad kod žena prestaje reproduktivna faza zbog odumiranja funkcija jajnika što se manifestuje trajnim prekidom menstrualnog ciklusa. Individualno je kako će svaka žena proći kroz ovaj period, jer se kod nekih simptomi ne moraju pojaviti uopšte. To dosta zavisi od toga kakve su joj životne navike, da li je rađala, koliko je izložena stresu, da li je pušač, kao i to da li boluje od neke hronične bolesti.

Postmenopauza

Kada nastupi period postmenopauze, simptomi menopauze mogu da se značajno smanje. Kod nekih žena već na početku ovog razdoblja dolazi do značajnog smanjenja inteziteta simptoma, dok se kod nekih žena simptomi znaju povremeno javljati i godinama nakon menopauze. U razdoblju postmenopauze, žene su pod povećanim rizikom od razvoja brojnih zdravstvenih komplikacija poput osteoporoze i srčanih bolesti, urogenitalna atrofija, hronične infekcije urinarnog trakta, učestalih valunga, vaginalne suvoće i drugih degenerativnih promena.

Koji su simptomi?

Najbitnije je znati da su svi simptomi, ali i celo iskustvo stupanja u ovaj period života, drugačiji za svaku ženu. Neke žene ne moraju imati nikakve simptome, dok druge imaju više fizičkih i psihičkih simptoma. Količina i jačina simptoma varira od žene do žene.

Prvi i osnovni simptom jeste neredovan menstrualni ciklus. Neke žene nemaju problema sa abnormalnim krvarenjima pre menopauze. Kao što smo već pomenuli, mogu biti učestalije, ređe, obilatije, kraće ili duže. Ne postoji normalan ili ustaljen šablon kako bi trebalo da izgleda krvarenje tokom perimenopauze. Takođe je bitno naznačiti da svaka žena koja ima neredovne menstruacije, bez obzira na period života, treba da se posavetuje sa svojim lekarom.

Čak 75% žena ima valunge kao prvi simptom menopauze. Oni se mogu javiti tokom dana ili u toku noći. Valunzi podrazumevaju osećaj toplote u telu, koji je najintenzivniji u predelu glave i grudnog koša. Oni traju od 30 sekundi do nekoliko minuta, a rezultat su smanjenja nivoa estrogena koji dovodi do hormonskih promena, ali i promena u biohemijskim procesima u organizmu. Ne postoji način da se utvrdi kada će valunzi prestati, ali često sa vremenom opada njihova jačina, učestalost i trajanje. Sa druge strane postoje i noćni valunzi. Kao što im samo ime kaže, javljaju se noću i dovode do preznojavanja. Ovaj tip valunga je često i razlog učestalog buđenja i nesanice kod žena u menopauzi.

Kako žensko telo proizvodi manje estrogena, tako dolazi i do promena u samoj vaginalnoj flori. Zbog toga, tkiva vagine postaju sve tanja i manje elastična. Pored toga, javlja se problem vaginalne suvoće, kako žlezde koje održavaju vaginu gipkom i vlažnom, a koje oblažu zidove vagine tankim slojem bistre tečnosti, ne mogu da obavljaju svoju ulogu, kao što je to ranije bio slučaj.

Žene u perimenopauzi mogu da imaju i niz psihičkih simptoma kao što su često zaboravljanje, nagli umor, učestale i brze promene raspoloženja, lupanje srca, upala mokraćnih puteva, urinarna inkontinencija, bol u grudima, problemi sa seksom, promena kvaliteta kože i kose, opuštanje mišića, izbegavanje društva, kao i razdražljivost. Ovi simptomi se dovode u vezu sa oscilacijom nivoa lučenja hormona.

Naravno tu su i fizičke promene…

Mnoge žene u menopauzi suočavaju se sa povećanjem telesne mase. Količina i raspored masti u telu se menja sa godinama, a u menopauzi se masti više talože u predelu struka i stomaka. Uz to, menja se i tekstura kože. U menopauzi se javljaju bore, ali i akne jer telo još uvek proizvodi male količine testosterona. Pored toga, bitno je naznačiti da estrogen utiče na način na koji žensko telo koristi kalcijum i održava nivo holesterola u krvi. Zbog toga je od presudne važnosti da se koriste svi oni suplementi važni za održavanje zdravlja žene. Menopauza nije period kada žena sme da zaboravi na brigu o sebi, već period života kada je potrebno da jača svoju ženstvenost i da vodi računa o svom zdravlju u još većoj meri kako bi joj njeno telo bilo zahvalno.

Kako se nositi sa simptomima?

Kako se jačina, učestalost i sami simptomi razlikuju od žene do žene, tako se način na koji možemo da olakšamo te tegobe razlikuju. Nekada je u pitanju samo nošenje tanje odeće, kao što je to slučaj sa ženama koje imaju učestale valunge. Ponekad je rešenje izbegavanje ljute hrane, kofeina, cigareta ili alkohola. Svakako je potrebno voditi računa o ishrani, ali i o tome da izdvojite dovoljno vremena za odmor, san i brigu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Obaveza ginekologa je da upozna pacijentkinju s mogućim dešavanjima, u razgovoru sa njom da prepozna rane znake navedenih promena, i da je uputi u mogućnosti lečenja, usporavanja ili smanjenja izraženosti promena kao i o mogućim rizicima hormonske supstitucione terapije.

Postoje i prirodna rešenja za ove tegobe. Naučno je dokazano da fitoestrogeni, odnosno biljni estrogeni, iz crvene deteline pozitivno deluju na tegobe koje su izazvane smanjenim lučenjem estrogena. Jedan takav proizvod je upravo Oestrofact® E. Ovaj prirodni farmaceutski proizvod pomaže ženama da smanje simptome perimenopauze, štiti srce i krvne sudove, ali i pomaže u prevenciji osteoporoze i poboljšava elastičnost kože i sluzokože i održava njihovu vlažnost. Redovnim korišćenjem ovog preparata, u zavisnosti od jačine simptoma, već posle prve dve nedelje mogu se osetiti poboljšanja, a najbolji efekat se postiže posle četiri do pet nedelja od početka upotrebe.

A šta je sa muškarcima? Da li muškarci imaju slične promene?

Da! Kako godine odmiču, nivo testosterona u muškom organizmu se takođe smanjuje, i to za oko 10% svake godine nakon što napune 30 godina. Tada telo muškaraca proizvodi sve manje spermatozoida. Istovremeno lučenje globulina koji vezuje polne hormone se povećava, što znači da on za sebe vezuje sve više testosterona. Ova pojava, slična menopauzi kod žena, se naziva andropauza. Pojam andropauze nije istoznačan s menopauzom, iako se odnosi na isto razdoblje života muškarca i žene, budući da se radi o promenama u različitim hormonima suprotnih polova.

Tada u telu ima manje slobodnog testosterona koje telo može da iskoristi. Kada se nivo ovog hormona u telu smanji, tkiva, za čije održavanje je on neophodan, ne dobijaju dovoljne količine testosterona. Zbog toga može doći do smanjenja seksualne želje, problema sa erekcijom, manjka energije, razdražljivosti, čestih promena raspoloženja, gubitka mišićne mase i snage, povećanja količine masti u telu. Simptomi mogu biti depresija i nervoza, kao i naglo gojenje u predelu stomaka. U ovom životnom dobu, muškarci su dosta podložniji srčanim tegobama, ali i osteoporozi (slično kao žene). Ne zaobilaze ih ni iznenadni naleti vrućine – valunzi. Ovo je jako osetljivo životno doba za većinu muškaraca. Dolazi do velikih promena, preispituju se vrednosti, intenzivnije se razmišlja o prolaznosti života. Češće su epizode sumornog raspoloženja, takva osoba puno lakše „plane“ i sklonija je svađi. Ono što je većini gotovo nepremostiva prepreka i prava noćna mora jeste impotencija kod muškaraca. Za rešenje simptoma prouzrokovanih ovim problemom potrebno je obratiti se urologu i/ili endokrinologu.

Menopause and andropause. Men and women sexual health. Main symptoms and causes. Beautiful vector illustration. Medical infographic useful for an educational poster graphic design.

Da zaključimo, menopauza je prirodan deo života svake žene. U ovom zrelom dobu nastupa period kada bi žena ponovo trebalo da nauči kako da sebi bude na prvom mestu. Zbog toga je jako važno da vodi računa o svom telu i odgovara na sve signale koje joj organizam šalje. Ne sme zaboraviti na dnevne rituale, odmor, negu lica i tela, unos dovoljne količine vitamina i minerala, fizičku aktivnost, niti sme da zaboravi da uočava simptome i odgovara na najbolji način na njih. Zato je tu i prirodno rešenje u vidu farmaceutskog proizvoda Oestrofact® E uvek tu za svaku ženu koja brine o sebi.

Izvori:

https://medbroadcast.com/condition/getcondition/andropause

https://www.nhs.uk/conditions/menopause/treatment/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397

https://www.medicinenet.com/menopause/article.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4046605/#:~:text=%E2%80%9CAndras%E2%80%9D%20in%20Greek%20means%20human,of%20testosterone%20in%20older%20man.

https://www.healthline.com/health/menopause/menopause-facts#symptoms

https://www.healthline.com/health/menopause/hrt-effects-on-body#Endocrine-system

https://medlineplus.gov/ency/article/004016.htm

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15224-menopause-perimenopause-and-postmenopause

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15224-menopause-perimenopause-and-postmenopause

https://feronaivf.rs/menopauza.php

Podeli ovaj članak