Osteoporoza – genetika ili posledica menopauze

Od kada se rodimo prolazimo kroz raznorazne promene, kako fizičke tako i psihičke. Neke podnesemo lakše, dok nam neke predstavljaju problem. Važno je da razumemo naš organizam i šta želi da nam poruči. Kod žena, menopauze je svakako jedno od težih perioda tokom života, jer su promene dosta velike i nagle. Ona sa sobom donosi i neke nove simptome, ali i bolesti. Ipak, rešenje za ublažavanje simptoma kao i bolesti postoji. Ključ svega leži u dobroj informisanosti i redovnoj poseti vašem izabranom lekaru. Zbog toga smo za vas pripremili tekst o „tihoj“ bolesti koja se najčešće javlja upravo u menopauzi.

 

Šta je osteoporoza?

Osteoporoza je zdravstveni problem u kome dolazi do gubitka normalne tvrdoće kostiju, usled čega one postaju lomljive. Kosti gube svoju tvrdoću pravih gradivnih materija i postaju sunđeraste. Gustina kostiju se postepeno smanjuje, pri čemu kosti postaju krhke i lako lomljive. Za osteoporozu su karakteristični takozvani prelomi na minimalnu traumu. Kod teske osteoporoze prelomi se nekad dešavaju prilikom kašlja – kada može da dođe do pucanja rebara, ili čak i spontano – što se nekada dešava sa kičmenim pršljenovima. Osteoporoza je najčešća kod žena u menopauzi, ali pogađa i muškarce i može se javiti i ranije kod pacijenata koji uzimaju određene lekove ili imaju različite bolesti koje dovode do gubitka koštane mase.

 

Osteoporoza dugo vremena ostaje klinički neupadljiva – ona nema karakteristične simptome i što je najvažnije, ne boli. Stoga se s pravom naziva “tihim kradljivcem” jer godinama osiromašuje koštanu masu sve dok ne spadne ispod takozvanog “praga za prelome” kada se javljaju klinički dramatične komplikacije bolesti – prelomi pršljenova. Prelom pršljenova najčešće nastaje pri naglom pokretu, savijanju, dizanju tereta, a ponekada i bez ikakvog vidljivog povoda. Prelom pršljena dovodi do pogurenog držanja karakterističnog za osteoporozu.

Kada nastupa i koga najviše pogađa osteoporoza?

 

Osteoporoza pogađa i muškarce i žene, ali većina žena, posebno starijih, su izložene najvećem riziku, sa ulaskom u menopauzu. Od osteoporoze boluje 8-10% svetske populacije. Najznačajniji faktor rizika za osteoporozu je starost. Osteoporoza je povezana sa ranim gubitkom estrogena kod žena, takođe sve žene koje su ušle u menopauzu pre 45 godine su u povećanom riziku od osteoporoze. Mala telesna masa, fizička neaktivnost, nedovoljan unos kalcijuma i vitamina D su takođe važni faktori rizika. Različiti lekovi dovode do osteoporoze, a od njih su najznačajniji kortikosteroidi. Međutim, uzimanje lekova za lečenje epilepsije, preparata protiv zgrušavanja krvi, nekih lekova koji se koriste u lečenju karcinoma dojke mogu takođe dovesti do ubrzanog gubitka koštane gustine i pojave osteoporoze.

Osteoporoza i menopauza

 

Već smo rekli da su od osteoporoze najviše ugrožene žene u menopauzi i još više u postmenopauzi, žene koje su rano izgubile menstrualni ciklus (pre 45 godina starosti), bilo zbog hirurškog uklanjanja jajnika i materice ili spontano. Žene koje su imale duže periode bez menstruacije, kao i one koje su kasno dobile prvu menstruaciju. Kod žena starijih od 50 godina rizik od preloma uzrokovanih osteoporozom jednako je velik kao i rizik od kardiovaskularnih oboljenja, a četiri do šest puta veći od rizika za pojavu karcinoma dojke. Smatra se da polni hormoni, konkretno estrogen kod žena, a testosteron kod muškaraca, imaju zaštitnu ulogu za kosti. Smanjenjem, a pogotovo gubitkom ovih hormona nakon menopauze, dolazi do progresivnog gubitka koštane mase, koje iznosi čak 2-4% godišnje kod žena u periodu 5-10 godina nakon menopauze.

 

Menopauza se dijagnostikuje onda kada žena više nema menstrualni ciklus dvanaest uzastopnih meseci. U ovoj fazi, jajnici više ne proizvode jajne ćelije, kao ni estrogen. To je period kad kod žena prestaje reproduktivna faza zbog odumiranja funkcija jajnika što se manifestuje trajnim prekidom menstrualnog ciklusa. Individualno je kako će svaka žena proći kroz ovaj period, jer se kod nekih simptomi ne moraju pojaviti uopšte. To dosta zavisi od toga kakve su joj životne navike, da li je rađala, koliko je izložena stresu, da li je pušač, kao i to da li boluje od neke hronične bolesti.

Glavna promena koja nastupa u menopauzi je prestanak reproduktivne funkcije jajnika. Ovaj period karakteriše i prestanak hormonske funkcije jajnika, te se više ne luče polni hormoni (estrogeni i progesteron). Estrogen je najvažniji od svih polnih hormona, on generiše prelazak u seksualnu zrelost stimulacijom rasta dojki i kreiranjem fertilne sredine u materici, dok estrogen priprema matericu za oplođenu jajnu ćeliju, progesteron to podržava. Tokom svakog ciklusa nivo tih hormona raste, a zatim pada. Menstruacija započinje ako jajna ćelija nije oplođena. Ovi hormoni imaju brojne funkcije u celom organizmu, te smanjenje njihovog lučenja prirodno dovodi do niza promena. Mozak prepoznaje njihov nedostatak, pa se luče velike količine stimulišućih hormona, koji više ne uspevaju da nateraju jajnik da proizvodi polne hormone. Smanjena količina polnih hormona dovodi do metaboličkih promena, koje prave dugoročni rizik za nastanak bolesti.

 

Jedna od tih bolesti je svakako osteoporoza. Prestankom lučenja estrogena, kosti više nisu zaštićene, te dolazi do smanjenja koštane mase. Estrogen kod žene određuje količinu koštane mase, kako njegov nivo opada u menopauzi, kosti gube svoju tvrdoću. Estrogen čuva kalcijum u kostima žene. Ako nema dovoljno estrogena u organizmu žena, a ima dovoljno kalcijuma, fosfora i vitamina D, ipak će doći do osteoporoze. U prvih deset godina menopauze, žena izgubi 2 – 3% koštane mase godišnje.

 

Kako se izboriti sa osteoporozom?

 

Iako sve ovo izgleda pomalo zastrašujuće, postoji način da sebi olakšate tegobe i posledice o osteoporoze svedete na minimum. Pre svega, morate obratiti pažnju na svoj stil života. Kako se hranite, koje namirnice koristite u pripremi jela, da li se dovoljno krećete, da li ste pušač. Svi ovi faktori značajno utiču na vaš život, a samim tim i na osteoporozu. Prevencija i lečenje osteoporoze podrazumevaju da se određenim merama zaustavi napredak gubitka koštane gustine, pa i da se gustina poveća. Kada se zaustavi napredak gubitka koštane gustine, i posledični prelomi kostiju mogu biti izbegnuti ili bar ređi.

 

Prvenstveno povećajte unos vitamina D i kalcijuma koji daju snagu vašim kostima. Vitamin D i kalcijum možete uneti preko raznih namirnica. Našem telu je potreban vitamin D da bi pravilno apsorbovao kalcijum. To znači da nećete u potpunosti imati koristi od same ishrane bogate kalcijumom, ako nemate dovoljno vitamina D u organizmu. Namirnice bogate vitaminom D su: masne ribe – losos, haringa, sardina, tuna zatim jaja, junetina, teleća džigerica. Dok kalcijum možete pronaći u: mlečnim proizvodima kao što su mleko, sir i jogurt, u tamnozelenom povrću kao što su kelj, spanać i brokoli, u orašastim plodovima (kikiriki, orasi, seme suncokreta), pasulju, sardinama, žitaricama, proizvodima od soje (tofu sir, sojino mleko)i soku od pomorandže.

 

Pored pravilne ishrane, važno je da budete fizički aktivni. Redovno vežbanje može vam pomoći da izgradite jake kosti i usporite gubitak kostiju. Kombinujte trening snage sa vežbama tegova i ravnoteže. Trening snage pomaže jačanju mišića, kostiju u rukama i gornjem delu kičme. Vežbanje kao što su hodanje, trčanje, penjanje stepenicama, preskakanje konopca, skijanje i drugi sportovi – uglavnom utiču na kosti u nogama, kukovima i donjoj kičmi. Preporučuje se šetnja svakog dana u trajanju od minimum 30 minuta.

 

Jedno od najvećih otkrića poslednjih godina je važnost uloge vitamina K2 u borbi protiv osteoporoze. Poznato je da je vitamin K2 neophodan da bi se uneti kalcijum mogao pravilno iskoristiti u organizmu. Vitamin K2 je neophodan za aktivaciju proteina potrebnih za vezivanje kalcijuma i njegovo pravilno iskorišćavanje. Drugim rečima vitamin K2 aktivira materije koje omogućavaju vezivanje i uklanjanje kalcijuma iz krvnih sudova i njegovu ugradnju, tamo gde je kalcijum neophodan, u kost. Vitamin K2 jača kosti – povećava ugrađivanje kalcijuma u kosti, štiti krvne sudove i povećava koštanu snagu.

 

OsteoK2® je preparat sa jedinstvenom formulacijom koja pored kalcijuma i vitamina D3 sadrži i prirodni vitamin K2. OsteoK2® se preporučuje svim osobama srednjeg i starijeg životnog doba, posebno ženama, za očuvanje zdravlja kostiju i za krvne sudove.

 

Menopauza je jedno od najosetljivijih perioda svake žena i svakako period koji donosi najviše promena, kako fizičkih tako i psihičkih. Ipak, tu smo da vam pomognem da prevaziđete svaku prepreku, prvenstveno pomoću naših prirodnih proizvoda, ali i korisnih blog tekstova u kojima možete pronaći pregršt zanimljivih i neophodnih informacija. Mi smo tu da vam pomognemo da što lakše i bolje ispunite filozofiju Brini o sebi.

 

Kako je menopauza opširna i važna tema, napisali smo više blog tekstova koji vam mogu biti od koristi, a linkove ka tim tekstovima možete pronaći u nastavku:
OsteoK2® za jake kosti
(Meno)pauza ne znači kraj
Menopauza – Velika promena u životu žene
Predrasude o ženskim “slabostima” i na koje sve načine magnezijum “jača” ženstvenost
Ginekološki problemi tokom različitih životnih razdoblja jedne žene

Korisni linkovi:
https://www.stetoskop.info/zdravlje-zena/sve-sto-zene-treba-da-znaju-o-osteoporozi
https://www.reumatologija.rs/bolesti/osteoporoza/
https://krugzdravlja.rs/osteoporoza/
https://www.bolesti-zglobova.com/blog/sta-je-osteoporoza

Podeli ovaj članak