Šafran – borac protiv stresa

Koliko puta si se našla/o u situaciji na poslu kada je vreme kratko, a rokovi sve bliži? A onda je stigao i novi projekat koji ne možeš da završiš danas. A prihvatila/o si i obećala da možeš. Tenzija, pritisak u glavi i grudima, hladan znoj, panika…

A možda si se posvađala sa partnerom ili si imala jedan dug razgovor sa roditeljima u kome su te po ko zna koji put podsetili šta nisi uradila, završila, a možda…. si ok sa svima oko sebe, ali se osećaš usamljeno i kao da nigde ne pripadaš. Lista situacija je duga i za svakog od nas specifična. Pored onih svakodnevnih trenutaka u odnosima, ne zaboravimo i na velike okidače poput bolesti ili gubitka bliske osobe kao i drugih nepredviđenih životnih okolnosti.

Jedna reč stoji iza svega: Stres

Stres je prirodna reakcija tela na određene zahteve, situacije ili događaje koji se percipiraju kao pretnja ili izazov za nas. U osnovi, stres predstavlja fizički i emocionalni odgovor organizma na izazovne ili opasne situacije, koje mogu da dovedu do poremećaja ravnoteže u organizmu.

Kada smo pod stresom, naš organizam oslobađa hormone stresa, poput kortizola i adrenalina, što dovodi do povećanja krvnog pritiska, ubrzanja otkucaja srca, povećanja disanja i drugih fizičkih simptoma.

Malo stresa može biti korisno i podstaći nas na akciju, ali mi ovde govorimo o prekomernom i dugotrajnom stresu koji može biti štetan po naše mentalno i fizičko zdravlje, i dovodi do raznih mentalnih stanja, poput anksioznosti, depresije, povećanja rizika od srčanih bolesti, dijabetesa, problema sa spavanjem i drugih problema. Zato je važno naučiti kako da se nosimo sa stresom na zdrav i konstruktivan način.

Šta može pomoći da se osećamo bolje? Tehnike opuštanja svakako pomažu. Među njima, tu je svesno disanje nekoliko minuta, kada se fokusiramo na duboke udahe na nos, a izdahe na usta. Kada to radimo samo 3 minuta u toku izloženosti stresogenim situacijama, dolazi do jednog smirivanja na nivou tela. Pomaže i ako odeš u jednu šetnji ili istreniraš kako bi izbacio/la tu negativnu energiju iz tela.

Zatim je tu proces prihvatanja svojih misli i osećanja. Da li dozvoljavamo sebi da se osećamo kako se osećamo? Ili se mučimo jer mislimo da nije prihvatljivo da nam ne bude dobro, da smo time manje savršeni.

Prirodom protiv stresa

Od prirodnih boraca za smanjenje stresa i bolje raspoloženje tu je šafran. Moć ovog prirodnog začina je neverovatna.  Iako je biljka prepoznata u kulinarstvu zbog svog prepoznatljivog ukusa i mirisa, šafran ima i lekovita svojstva koja mogu da utiču na naše telo i um.

Kada se koristi kao lek, šafran utiče na naše raspoloženje, poboljšava osećaj zadovoljstva, stvara entuzijazam, podiže energiju i čini da se osećamo srećnijim. Takođe, može pomoći u ublažavanju simptoma anksioznosti i depresije, smanjiti stres, povećati koncentraciju i poboljšati kvalitet sna.

Šafran je poznat i po svojim antioksidativnim svojstvima, što znači da pomaže u sprečavanju oksidativnog stresa u telu, koji je uzrok nastanka ozbiljnih bolesti.

Osim toga, šafran je bogat vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, magnezijum, gvožđe, fosfor i kalijum, koji mogu pomoći u održavanju zdravog imunološkog sistema i opšteg zdravlja.

Ukratko, biljka šafran pomaže u poboljšanju raspoloženja, smanjenju stresa i anksioznosti, povećanju energije i koncentracije, kao i poboljšanju kvaliteta sna. Šafran doprinosi balansu našeg emotivnog stanja.

Nije jednostavno doći do šafrana u prirodi. Za proizvodnju samo jednog kilograma šafrana potrebno je čak 150000 cvetova. Lekoviti deo biljke je tučak i upravo se ovaj deo koristi u medicini. Proces u kome se najveći broj aktivnih sastojaka obezbeđuje je sušenje na niskim temperaturama, bez dodataka.

Mi smo upravo na ovaj način proizveli preparat Atensu, od čistog, prirodnog šafrana. Prepoznajući važnost lakoće upotrebe, odlučili smo da donesemo proizvod u direkt formi. Kesica Atense se lako otapa u ustima, bez tečnosti. Još jedan novitet je i ukus koji je karakterističan za Atensu. Izabrali smo višnju kako bismo i u ovom segmentu doneli nešto neuobičajeno.

Atensa je naš odgovor na pravu epidemiju stresa i podrška u postizanju emotivnog balansa.

Svakome od nas koji smo se prepoznali u nekoj od situacija i načina reagovanja želimo da poručimo da je mentalno zdravlje izuzetno važno, da razumemo koliko je proces oslobađanja od stresa zahtevan i da znamo da nije lako, ali da smo tu jedni za druge, da se podržimo i razgovaramo o mentalnim stanjima, jer je uvek važno da brinemo o sebi.

Zato čestitaj sebi na svakom danu i malim pobedama, svim dobrim odlukama, prepoznaj okidače stresa i radi na tome da razviješ mehanizme da ih rešiš, #budibolje Atensa.

 

Više o temi anksioznosti, stresa, napadima panike možeš pročitati u nekom od naših prethodnih blog tekstova:
Briga o mentalnom zdravlju kao osnovna briga o sebi
Mentalna stanja – tabu u društvu – šta kažu statistike?
Anksioznost – kako misliš tako i živiš
Panični strah – ko nas to napada?
Atensa® Direkt prašak 28mg

Podeli ovaj članak