Vreme je za pregled prostate

Oko 25% muškaraca starijih od 55 godina ima neku vrstu bolesti prostate. Do 70. godine života, ovaj broj se povećava na čak 50%. Tri najčešća oblika bolesti prostate su zapaljenje (prostatitis), nekancerozno povećanje prostate (benigna hiperplazija prostate ili BHP) i rak prostate.

Kako izgleda pregled prostate?

Ultrazvuk prostate ili rektuma je test provere koji koristi zvučne talase za pregled i pouzdano dijagnostikovanje. Na samom pregledu tehničar koristi malu sondu zvanu transduktor da napravi zapis u slikama. Transduktor je veličine prsta i šalje zvučne talase koji se odbijaju od organa i drugih okolnih struktura. Ultrazvuk prostate se može koristiti za proveru veličine, lokacije i oblika ovog organa, takođe može biti od pomoći u postavljanju igle za uzimanje uzorka tkiva – biopsija, ukoliko vaš lekar sumnja na maligno oboljenje. Često je ultrazvuk prvi seldeći korak nakon nalaza povišenog antigena specifičnog za prostatu u testu krvi.

Da li je test krvi dovoljan?

Test krvi se prvenstveno koristi za otkrivanje potencijalnog raka prostate, jer meri količinu antigena specifičnog za prostatu. PSA u krvi je protein koji proizvodi i kancerozno i nekancerozno tkivo, i uglavnom se nalazi sastavu materija koje ulaze u sadržaj ejakulata, odnosno sperme. Visok nivo PSA u krvi može ukazivati na prisustvo malignih ćelija prostate. Međutim, mnoga druga stanja, kao što je uvećana ili upaljena prostata, takođe mogu povećati nivoe ovog prametra, zato rezultete uvek prepustite svom lekaru na tumačenje i odlučivanje o daljim pretragama.

Uvećanje prostate BHP

Ne-kancerogeno povećanje prostate, ili benigna hiperplazija prostate (BHP), češća je kako muškarci zalaze u pozniju životnu dob. Ovo stanje nije opasno po život, ali može značajno uticati na kvalitet vašeg života. Povećanje prostate koja okružuje vrh uretre, dovodi do njenog sužavanja, što stvara pritisak na osnovu bešike i može dovesti do delimične blokade u protoku urina.

Simptomi se obično iskazuju u donjem urinarnom traktu koji ponekad dovodi do toga da urin ostaje u bešici kada bi trebalo da se oslobodi. Kada se to dogodi iznenada, stanje se zove akutna retencija urina. Ovo je veoma bolno stanje i obično se privremeno ublažava umetanjem katetera.

Hronično zadržavanje, koje je manje uobičajeno, može dovesti do opasnog, bezbolnog nakupljanja urina u bešici. Neuobičajen oblik hroničnog zadržavanja mokraće povezan je sa visokim pritiscima bešike, što može oštetiti funkciju bubrega.

UtiBHP – jer neka uvećanja treba kontrolisati!

Muči vas učestalo mokrenje, osećaj urgentne, često lažne potrebe za odlaženjem u toalet, skladištenje ili nepotpuno pražnjenje bešike? Nemojte trpeti, već se informišite koji su sve načini pomoći. Preparat UtiBHP ima odgovor koji se krije u pažljivo kreiranom sastavu. Ekstrakt polena raži pomaže u održavanju zdrave prostate i mokraćne bešike kod muškaraca. Esencijalne aminokiseline iz polena raži iz Plasys 300® ekstrakta koji ulazi u sastav proizvoda UtiBHP ispoljavaju antiinflamatorno dejstvo. Beta-sitosteroli iz Plasys 300® ekstrakta pomažu u inhibiciji enzima 5-α-reduktaza koja je odgovorna za regulaciju nivoa testosterona, pa se na ovaj način smanjuje nivo testosterona u prostati što olakšava tegobe kod benigne hiperplazije. Istovremeno, ove supstance pomažu u inhibiciji rasta ćelija prostate. Pravilnom i kontinuiranom upotrebom UtiBHP dovodi do inhibicije uvećanja prostate i poboljšanja neprijatnih simptoma.

Strah ne pomaže…

Većina ljudi se razumljivo plaši svog prvog pregleda prostate. Ako se dobro informišete o procesu, to vam može pomoći da ublažite strahove ili nesigurnosti koje imate. Razgovarajte sa svojim lekarom o opcijama pregleda. Pregled prostate je prvi korak u ranom otkrivanju raka prostate – a rano otkrivanje je ključ uspešnog lečenja. Brinite o sebi.

Još korisnih informacija o uvećanoj prostati, kao i o načinima na koje možete olakšati to stanje, možete pronaći u nekim od naših blog tekstova:
Kako žlezda veličine kestena utiče na zdravlje muškarca
Priznanje ili ne. Klimaks kod muškaraca. Istina ili solidarnost sa ženama.
Urinarni problemi kod žena i muškaraca
Neka uvećanja treba kontrolisati
Stanje koje zahteva kontrolu

 

Podeli ovaj članak