Priznanje ili ne. Klimaks kod muškaraca. Istina ili solidarnost sa ženama.

Kada se govori o klimaksu prvo pomislimo na žene, ali da li ste znali da i muškarci doživljavaju slične promene u određenoj starosnoj dobi? Za razliku od menopauze kod žena, gde se proizvodnja ključnog polnog hormona – estrogena potpuno obustavlja, kod muškaraca je to postepeno. Istina je i da je ova pojava medicinski manje proučavana, pa samim tim još uvek nedovoljno poznata javnosti i  muškarcima. Usled nedovoljnog znanja i informisanosti, muškarci su skloni da promene koje uočavaju na sebi i u svom telu tumače pogrešno. Biološka istina je da ulaze ili prolaze kroz period takozvane andropauze.

Testosteron – glavna karika u životu muškarca

Testisi sekretuju nekoliko muških polnih hormona koji se zajedno nazivaju androgenima. To su testosteron, dihidrotestoseteron i androstendion. Testosteron se luči znatno više od ostalih hormona, te je najvažniji hormon testisa. On je primarni polni hormon i anabolički steroid kod muškaraca. Igra ključnu ulogu u razvoju muških reproduktivnih tkiva (testisi i prostata), u formiranju sekundarnih polnih karakteristika (povećanje mišićne i koštane mase, pojačana maljavost, Adamova jabučica), kao i u održavanju funkcije prostate i seminalnih vezikula.

Testosteron inicira razvoj muških unutrašnjih i spoljašnjih reproduktivnih organa tokom razvoja fetusa i neophodan je za proizvodnju spermatozoida u odraslom životnom dobu. Ovaj hormon takođe daje signal telu da stvara nove krvne ćelije, osigurava da mišići i kosti ostanu jaki, za vreme i nakon puberteta, a takođe poboljšava libido. Testosteron je povezan sa mnogim promenama koje se vide kod dečaka tokom puberteta (uključujući povećanje visine, rast tela i stidnih dlaka, povećanje penisa, testisa i prostate, kao i promene u ponašanju u smislu osetljivosti na stres, impulsivnosti i seksulanosti). On takođe reguliše izlučivanje luteinizirajućeg hormona i folikulstimulišućeg hormona. Za razliku od žena, čiji polni hormon – estrogen prestaje da se proizvodi sa nastupanjem menopauze, testosteron se kod muškarca proizvodi i luči do kraja života. Međutim, nakon određenih godina života, nivo muškog polnog hormona počinje da opada.

Šta je andropauza?

Andropauza je svojevrsna muška verzija klimaksa – menopauze. Ovo je jako osetljivo životno doba za većinu muškaraca. Dolazi do velikih promena, preispituju se vrednosti, intenzivnije se razmišlja o prolaznosti života. Simptomi mogu biti depresija i nervoza, kao i naglo gojenje u predelu stomaka. U ovom životnom dobu, muškarci su dosta podložniji srčanim tegobama, osteoporozi, a ne zaobilaze ih ni iznenadni naleti vrućine, poznatiji kao valunzi. U stanju andropauze, proizvodnja sperme, kao i količina testosterona postepeno opadaju. Proizvodnja testosterona i spermatozoida su dve osnovne funkcije testisa, i one se kod muškaraca usled starenja polako menjaju.

Uzrok andropauze?

Glavni uzrok je starenje, a brzina razvoja sindroma u mnogome zavisi od načina života, stalne konzumacije alkohola, pušenja i stresa. Testisi imaju dve funkcije. Produkuju hormon testosteron – sekretorna funkcija i proizvode spermatozoide – reproduktivna funkcija. Andropauza se razvija u toku dužeg vremenskog perioda. Postepeno i neprekidno raste nivo FSH (folikulostimulirajući hormon) paralelno sa padom obe funkcije testisa. Nivo testosterona stalno pada, smanjujući metabolizam proteina, što se najviše ispoljava na koži i mišićima, koji postaju atrofični. Razvitak daljih simptoma menopauze kod muškaraca je posledica sve slabije snabdevenosti testisa kiseonikom, do koje dolazi usled sklerotičnih promena na krvnim sudovima u određenoj životnoj dobi.

Simptomi?

Za razliku od menopauze, kod koje dolazi do relativno naglog prestanka lučenja ženskih polnih hormona (estrogen), andropauza je suptilan i postepen proces koji će muškarce uvesti u starije životno doba. Prvi simptomi se mogu javiti već oko 30. godine života, iako se tipično, u najvećem broju slučajeva, javljaju između 50. i 55. godine. Neki od znakova i simptoma su deo normalnog procesa starenja, međutim u andropauzi njihov intenzitet i učestalost su veći. Najčešći znaci da je ovo stanje nastupilo su:

Pad testosterona – testosteron se kod muškaraca luči do kraja života i mogućnost oplodnje je očuvana, a smatra se da svoj najveći nivo dostiže u 17. godini života. Međutim, nakon 40. godine, sekrecija testosterona iz testisa postepeno opada za 0,5 – 2% godišnje.

Promene u seksualnom funkcionisanju – one podrazumevaju erektilnu disfunkciju, smanjenje seksualne želje, izostanak jutarnjih erekcija, smanjenje testisa, sterilitet.

Fizičke promene – povećanje količine masnog tkiva, smanjenje mišićne mase, snage i izdržljivosti, smanjenje koštane gustine (što dovodi do osteoporoze), tonusa kože, gubitak dlaka, otečenost, talasi toplote i preznojavanje (valunzi).

Emotivne promene – promene raspoloženja, smanjen ili otežan fokus, oslabljena koncentracija, kao i pamćenje. Češće su epizode sumornog raspoloženja, nekada čak i depresivnog, osoba u andropauzi lakše „plane“ i sklonija je svađi.

Promene u obrascu spavanja – najčešće se javljaju u vidu otežanog uspavljivanja, buđenja ranije nego inače, kao i povećane potrebe za snom.

 A šta je sa uvećanom prostatom?

Prostata je žlezda koju imaju samo muškarci, ona je deo muškog reproduktivnog sistema, a uključena je u proizvodnju muške semene tečnosti. Sekret prostate sadrži i materije koje štite reproduktivne i mokraćne puteve od infekcije. Prostata je sačinjena od žlezdanog, mišićnog i vezivnog tkiva. Podeljena je na zone – prednja, periferna, centralna i prelazna. Svaka zona ima različit značaj i svoje karakteristike u smislu funkcije i oboljevanja.

Već od 35. godine života kod mnogih muškaraca dolazi do povećanja veličine prostate. Obično se radi o benignom uvećanju i ono se naziva benigna hiperplazija prostate ili BHP. Dobroćudno uvećanje prostate (BHP) nastaje kao posledica uvećanja dela prostate koji se naziva „prelazna zona“, čime ostali delovi prostate bivaju potisnuti ka periferiji (kapsuli prostate), a mokraćna cev stisnuta. Poznato je da je proces vezan za starenje i da hormon testosteron i njegovi derivati imaju značajnu ulogu u kontroli rasta prostate. U određenom životnom dobu dolazi do naglog razmnožavanja ćelija,  stare ne odumiru, a usled nagomilavanja ćelija dolazi do uvećanja prostate. Simptomi u početku počinju postepeno, pa je potrebno i nekoliko godina da bi se pojačali i ukazali na ovaj problem. Kod pacijenata koji imaju dobroćudno uvećanje prostate (BHP) najčešće se javljaju tegobe u smislu čekanja na otpočinjanje mlaza, naročito kod prvog jutarnjeg mokrenja, naprezanje pri mokrenju, slabiji mlaz mokraće, tanak mlaz, prekidanje mlaza mokraće tokom mokrenja, potpuna nemogućnost mokrenja i sl. Ove tegobe se nazivaju „opstruktivni simptomi“, a njima mogu da prethode, ili se zajedno sa njima jave, simptomi „nadražaja (iritacije)“ mokraćne bešike, odnosno simptomi donjeg urinarnog trakta, a to su: mokrenje noću češće od jednog puta, jak, nezadrživ nagon za mokrenjem, osećaj nepotpunog pražnjenja bešike, učestalije dnevno mokrenje.

Šta je UtiBHP i kako može pomoći tokom ovog perioda života?
U vezi s promenama u statusu hormona promene se manifestuju i čestom potrebom za mokrenjem u bilo koje doba dana, osećajem da bešika nije do kraja ispražnjena. U ovom životnom razdoblju povećan je rizik i od benignog uvećanja prostate, a jedan od znakova ove promene može biti upravo problem sa mokrenjem.
UtiBHP je prirodan proizvod na bazi polena raži, sitosterola iz bora i selena koji kontinuiranom upotrebom smanjuje uvećanje prostate, ali i poboljšava kvalitet života i smanjuje učestalost simptoma, posebno značajno je njegovo korišćenje za vreme trajanja andropauze. UtiBHP kapsule sadrže Plasys 300® i selen. Selendoprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i normalnoj spermatogenezi čak i za vreme andropauze.
UtiBHP kapsule su namenjene muškarcima kao pomoć u održavanju zdrave prostate i mokraćne bešike, sa tegobama izazvanim benignim uvećanjem prostate. Smanjenjem simptoma donjeg urinarnog trakta poboljšava se kvalitet života i optimizuje svakodnevno funkcionisanje. Takođe, za rešenje simptoma i tegoba ovog stanja, preporučujemo vam da se obratite vašem urologu i endokrinologu.
Velike promene zahtevaju pojačanu brigu o sebi. Iako možda „neprimetne“, o njih se ne treba oglušiti, već krenuti tragom istih u cilju otkrivanja, prevencije i samopomoći. Put zdravlja je put blagostanja.
 
Korisni linkovi:
https://www.stetoskop.info/zdravlje-muskarca/klimaks-kod-muskaraca
https://www.belmedic.rs/bolesti-od-a-do-s/benigna-hiperplazija-prostate-bph
https://www.hirurgijadrdraskovic.rs/uvecana-prostata
https://dijetamesecevemene.com/andropauza-simptomi-trajanje/

Podeli ovaj članak