Urinarni problemi kod žena i muškaraca

Urološki problemi kod žena i muškaraca su česti i mogu značajno ometati osobu da uživa čak i u svojim najjednostavnijim svakodnevnim aktivnostima. O ovim temama se ne govori često, što je pogrešno. Intimno zdravlje je podjednako važno, kao i zdravlje ostatka vašeg tela. Uz redovno informisanje, ali i prave preparate svi ovi problemi se mogu lečiti!

Inkontinencija za vreme i nakon trudnoće

Da li ste već iskusili simptome nekontrolisanog curenja urina nakon smejanja, kašljanja, kijanja, skakanja ili bilo koje fizičke aktivnosti, a koji najčešće dolaze u kasnim 30-im, ženama obično nakon rađanja dece? Ovo stanje se odnosi na nevoljno curenje urina koje tek nastale majke mogu doživeti nakon porođaja. Postoje razne vrste inkontinencije, tj. nevoljnog „bežanja” urina. Prevencija se sastoji u smanjenju unosa vode i kofeina, kao i u upražnjavanju vežbi za mišiće karličnog dna, Kegelove vežbe, koje mogu biti od velike pomoći u izgradnji snage mišićnog tkiva. Urinarna inkontinencija može biti posledica različitih stanja kao što su trudnoća, usled promene hormonalnog balansa i težine fetusa, kao i sam porođaj, gde dolazi do slabljenja mišića karličnog dna i određenog oštećenja nerava koji mogu usloviti ovo stanje. UTIDRY® je prirodni preparat čiji jedinstven sastav biljnih ekstrakata standardizovanog kvaliteta obezbeđuje podršku pravilnom funkcionisanju organa urinarnog trakta.

Hiperosetljive, reaktivne bešike

Često se suočavate sa osećajem pune bešike koja vas uslovljava na hitno korišćenje toaleta u svako doba dana i noći, i to češće nego što je to normalno? Iznenadna, nekontrolisana potreba za mokrenjem ili čest nagon za olakšavanjem uslovljeni su kako starosnom dobi, tako i životnim stilom. Hiperaktivna bešika se ponekad naziva i nadražljiva bešika, zbog broja odlazaka u toalet – od četiri do osam puta dnevno smatra se normalnim, preko toga već možete razmisliti o upotrebi UTIDRY® preparata.

Infekcija urinarnog trakta

Urinarna infekcija može se razviti u bilo kom delu urinarnog sistema, ali najčešći slučajevi uključuju donji urinarni trakt, mokraćnu bešiku i uretru. Iako ovo stanje pogađa i muškarce i žene, žene su u većem riziku od razvitka ovog stanja koje se mora rešiti se odmah, jer u suprotnom može doći do ozbiljnih komplikacija, ako se infekcija proširi na bubrege. Kada je infekcija uzrokovana Ešerihijom koli, Utiemanoz je prirodni preparat sa aktivnim komponentama D-manoza i Ellirose dobijen iz cveta hibiskusa, koji može pomoći kod akutnih infekcija urinarnog trakta izazvanih Ešerihijom koli. Utiemanoz Direkt se veoma jednostavno primenjuje, otapanjem u ustima, ili rastvoranjem u najmanje 50 ml vode, tri puta dnevno. Deluje i preventivno pre pojave infekcije jednom do dva puta dnevno u periodu od dva do tri meseca. Jednako učinkovit je i preparat Utisept®, čija se aktivnost zasniva na delovanju komponenata biljnih ekstrakta i njegovih metabolita koji se nakon primene eliminišu putem urinarnog trakta. Ovaj uroantiseptik prirodnog je porekla i može se koristiti u tretmanu akutnih, i ponavljanih urinarnih infekcija, uz preporučenu antibiotsku terapiju ili samostalno u tretmanu. U slučaju da je vaša infekcija posledica anatomskih problema, vaš urolog može preporučiti upotrebu Pharmanova preparata za vaginalno zdravlje, kako bi se zadržala optimalna pH vrednost sredine i podstakao rast zdravih bakterija.

Prostatitis i uvećana prostataUtiBHP

Neugodna do jaka bol pogađa čak 10 – 15% klinički pregledanih muškaraca i uglavnom dolazi od dijagnostifikovane upale prostate. Najčešći uzroci su: bakterijska infekcija, najčešće crevne bakterije – (Proteus, Stafilococcus), autoimuna bolest, neuromišićne ili fizičke povrede. Simptoma ponekad uopšte i nema, a neretko su tako izraženi i nagli da pacijenti često traže hitnu pomoć. Razlikujemo akutnu upalu prostate koju karakterišu bolovi u donjem delu stomaka i leđa, otežano mokrenje, učestalo mokrenje čak i noću, gnojan ili krvav iscedak iz mokraćne cevi, kao i umor, ponekad praćen povišenom temperaturom. Hronična upala prostate može se razviti iz akutnog nelečenog stanja, simptomi su prisutni, ali blažeg intenziteta, a nije retkost da jedini simptom hronične upale prostate bude zapravo ponavljanje infekcija mokraćne bešike. UtiBHP kapsule su namenjene muškarcima kao pomoć u održavanju zdrave prostate i mokraćne bešike, i kod tegoba izazavanih benignim uvećanjem prostate. Preparat sadrži ekstrakt polena raži koji pomaže u održavanju zdrave prostate i mokraćne bešike kod muškaraca, prvenstveno zbog svojstva esencijalne aminokiseline koja ispoljava antiinflamatorno dejstvo. Regulacija nivoa testosterona u prostati olakšava tegobe kod benigne hiperplazije, dok istovremeno ove supstance pomažu u inhibiciji rasta ćelija prostate. Preporučena doza je jedna kapsula dnevno, nezavisno od obroka.

Urološki problemi kod muškaraca su uobičajene teme o kojima se u velikoj meri priča i piše, ali ovaj tip problema kod žena još uvek čini se nedovoljno zastupljenim. Bitno je preneti informaciju sa porukom da su ova stanja izlečiva, zato nemojte sprečavati sebe da zatražite odgovarajuću pomoć i negu. Brinite o sebi uz preparata koji vam pomažu da preuzmete kontrolu nad svojim zdravljem.

Više o urološkim problemima, kao i našim preparatima možete pročitati u nekom od naših prethodnih blog tekstova:

Intimno i bitno za zdravlje svake žene
(Meno)pauza ne znači kraj
Ginekološki problemi tokom različitih životnih razdoblja jedne žene
Vaginalna suvoća. „S tim treba živeti.“ „Ćuti i trpi.” Stav ili nedovoljna obaveštenost? Istorija ili realnost?
Urinarna inkontinencija kod trudnica i porodilja
Menopauza – Velika promena u životu žene
HPV virus i tinejdžeri
Suvoća u intimnoj regiji i kako se sa njom izboriti?
Urinarna inkontinencija – bauk ili stanje koje možemo rešiti?
Kako žlezda veličine kestena utiče na zdravlje muškarca
Priznanje ili ne. Klimaks kod muškaraca. Istina ili solidarnost sa ženama
Neka uvećanja treba kontrolisati
Stanje koje zahteva kontrolu

Korisni linkovi:
https://www.stetoskop.info/bolesti-i-stanja-kod-zena/spad-i-ispadanje-materice
https://www.stetoskop.info/bolesti-i-stanja-kod-muskaraca/upala-prostate-prostatitis

Podeli ovaj članak