Kako žlezda veličine kestena utiče na zdravlje muškarca

Vaša prostata, muška polna žlezda, je važan deo reproduktivne anatomije i seksualnog zdravlja muškarca. Možda mislite da je zdravlje prostate briga za srednju životnu dob ili kasnije, ali to nije cela istina. Počnite na vreme sa razumevanjem zdrave funkcije prostate i najboljih načina da se brinete o sebi. Rizik od zdravstvenih problema povezanih sa prostatom povećava se kako ulazite u srednje godine, zato, ako ste muškarac znajte da ste u potencijalnoj opasnosti.

Razumevanje funkcije prostate je od velikog značaja

Prostata je mišićno-žlezdani organ, smešten u maloj karlici ispod dna mokraćne bešike i ispred završnog dela debelog creva koje se zove rektum. Njena veličina i oblik podsećaju na kesten, te se zbog toga često naziva i „kestenjača“. Prostata je muška polna žlezda koja predstavlja deo muškog reproduktivnog sistema i proizvodi materije koje ulaze u sastav ejakulata (sperme).

Kroz prostatu prolazi mokraćna cev i završni delovi izvodnih semenih kanala. Prostata je mesto gde se ukrštaju mokraćni putevi i putevi kojima odlazi sperma. Zajedno sa semenim kesicama učestvuje u stvaranju semene tečnosti, koja olakšava kretanje spermatozoida, stvara povoljnu kiselost i u sebi sadrži brojne nutritivne i energetske materije važne za život i kretanje spermatozoida. Pored toga, prostatični sekret predstavlja prirodni mehanizam borbe protiv infekcije. Prostata ima tri uloge:

  1. Učestvuje u stvaranju semene tečnosti i materija koje služe ishrani i održavanju pokretljivosti spermatozoida.
  2. Luči lizozim, cink i sekretorna antitela koje štite mokraćni kanal i bešiku od infekcije.
  3. Daje mehanički oslonac mokraćnoj bešici i održava dužinu i tonus mokraćnog kanala.

Oboljenja prostate

Statistika pokazuje, da od svih organa kod muškaraca najviše oboljeva upravo prostata. Gotovo da ne postoji muškarac koji jednom u životu nije imao neki problem sa prostatom. Rizik od pojave se povećava starenjem. Zbog toga se procenjuje da svaki drugi muškarac u svetu, stariji od 60 godina, pati od oboljenja prostate. Razlog leži u činjenici da vremenom organizam gubi elastičnost i postaje teži, tako da karlica trpi veći pritisak. To za posledicu ima otežani rad prostate. Nažalost, sa tegobama se suočava i sve veći broj mladih. Što potvrđuju i statistički podaci. Oboljenja prostate su registrovana kod jedne trećine jačeg pola.

Najčešća oboljenja su upala prostate (prostatitis), karcinom prostate i benigno uvećanje prostate (BHP). Svako od ovih oboljenja na različit način utiče na zdravlje i život muškarca.

Upala prostate – Prostatitis

Upala prostate je oboljenje koje može da nastane bez obzira na životnu dob. Ovo je česta bolest koja bar jednom u životu pogađa 10 – 15% muškaraca. Prostatitis je zapaljenje prostate. Zapaljenje predstavlja odbrambenu reakciju organizma na štetne agense. Ti agensi mogu biti biološki (bakterije, virusi, gljivice i sl.), hemijski, fizički i mehanički. Zapaljenje prostate najčešće izazivaju biološki agensi. Bolest se manifestuje pojavom bola u predelu karlice, povišenom telesnom temperaturom, učestalim i bolnim mokrenjem. U ređim slučajevima može se pojaviti krv u spermi ili iscedak u vidu gnoja. Upala prostate obično se manifestuje nakon izlaganja hladnoći, pada prirodne otpornosti organizma zbog drugih bolesti i sl.

Uzimajući u obzir brzinu nastanka tegoba vezanih za upalu prostate kao i dužinu toka bolesti, prostatitis može biti akutan, kog karakterišu brz nastanak i veoma izraženi simptomi ili hroničan, kada se tegobe vezane za zapaljene prostate razvijaju polako i traju dugo. Upala prostate se dijagnostikuje urološkim pregledom, ultrazvukom abdomena i prostate, zatim brisom uretre i laboratorijskim analizama krvi i urina (urinokultura).

Akutni prostatitis nastaje uglavnom kao posledica infekcije bakterijama ešerihija koli, pseudomonas, enterokok i sl. Ove bakterije  dolaze do prostate preko mokraćne cevi i to kada se savladaju mehanizmi prirodne odbrane organizma.  Akutni prostatitis počinje naglo sa skokom temperature i preko 39 stepeni. Javljaju se glavobolja, malaksalost, gubitak apetita, povraćanje, jeza i drhtavica. Bolovi su locirani u predelu male karlice (između testisa i analnog otvora). Mokrenje je otežano, učestalo i bolno. Lečenje ovog oboljenja podrazumeva mirovanje, suzbijanje temperature i unošenje dovoljno tečnosti. Pored simptomatske terapije primenjuje se i antibiotska terapija prema utvrđenom uzročniku. Lečenje mora da se izvede do kraja jer u protivnom može dovesti do nastanka hroničnog prostatitisa.

Hronična upala prostate nosi naziv “hronična” jer ona označava dugotrajan tok infekcije i obično se upotrebljava za bolesti koje traju duže od tri nedelje. Hronična infekcija se može razviti iz akutne ili bolest od početka ima hroničan tok. Nastanak hroničnog zapaljenja prostate olakšava postojanje urinarnih infekcija, oboljenja prostate kao i postojanje kamena u prostati. Simptomi mogu biti odsutni u potpunosti, ili veoma blagi. Povremeno se mogu naći bakterije u mokraći. Mokrenje može biti učestalo i otežano, naročito noću. Nasuprot akutnom zapaljenju, hronično zapaljenje prostate može postojati sa minimalnim simptomima u vidu nejasne nelagodnosti, osećaja hladnoće u maloj karlici i u predelu polnog organa. Bolovi, ako postoje, nisu jaki već tupi, neprijatni i iritirajući. Uglavnom se javljaju u predelu testisa, penisa, prepona itd. Lečenje hroničnog prostatitisa predstavlja problem zbog toga što u hronično zapaljeno tkivo prostate antibiotici teško prodiru. Pre svega treba identifikovati uzročnike zapaljenja. Ponekad pregled mokraće nije dovoljan pokazatelj, zato što negativna urinokultura ne znači da infekcija prostate ne postoji. Zbog toga treba preduzeti specifične dijagnostičke metode i laboratorijske analize.

Karcinom prostate

Karcinom prostate je drugi po učestalosti karcinom kod muškaraca u Srbiji, posle karcinoma pluća. Pravi uzrok nastanka karcinoma prostate još nije poznat. Zna se da postoje  nasledne forme u oko 10% obolelih, za koje je karakteristično obolevanje oko 50. godine života. Sa starošću rizik od obolevanja od karcinoma prostate sve je veći. Najčešće se javlja kod muškaraca starijih od 45 godina, dok kod mlađih predstavlja retkost. Tri dobro poznata faktora rizika za nastanak karcinoma prostate su: starenje, etnička pripadnost i genetska predispozicija. Klinički podaci ukazuju da faktori rizika kao što su dijeta, seksualno ponašanje, konzumiranje alkohola, izloženost ultravioletnim zracima, takođe igraju značajnu ulogu u nastanku karcinoma prostate.

Karcinom prostate sporo raste u odnosu na druge vrste karcinoma i veliki broj njih dugo ne bude otkriven. Ne postoje specifične simptomi koji bi pacijenta upućivali na sumnju o postojanju ovog oboljenja. On se obično otkrije tokom rutinskih pregleda kod urologa ili kada se digitorektalni pregled ili PSA test urade zbog nekog drugog urološkog oboljenja: benigne hiperplazije prostate, urinarne infekcije i sl.

Iako je po učestalosti drugi najčešći rak kod muškaraca, on ne spada u najčešće uzroke smrti. Kada se karcinom prostate otkrije u ranom stadijumu, procenat izlečenja je izrazito visok (oko 98%). Rano otkrivanje raka je danas moguće redovnim godišnjim skriningom muškaraca između 40 i 50 godina digitorektalnim pregledom i određivanjem vrednosti prostate specifičnog antigena (PSA) u krvi.

Benigno uvećanje prostate (BHP)

Već od 30. godine života kod mnogih muškaraca dolazi do povećanja veličine prostate. Oboljenje je veoma često, do te mere da se, iako pogrešno, često veruje da je to normalna pojava. Sa godinama starosti raste i učestalost ovog oboljenja tako da 50-90% muškarca starosti između 50 i 80 godina ima znake benignog uvećanja prostate. Pojava ovog oboljenja se najčešće dešava između 50. i 80. godine života i smatra se da su godine najvažniji faktor rizika.

Dobroćudno uvećanje prostate (benigna hiperplazija prostate) nastaje kao posledica uvećanja dela prostate koji se naziva „prelazna zona“, čime ostali delovi prostate bivaju potisnuti ka periferiji (kapsuli prostate), a mokraćna cev stisnuta. Proces nastanka BHP se odvija najpre na mikroskopskom nivou, a potom dolazi do vidljivog uvećanja prostate. U procesu nastanka oboljenja su uključeni hormonski faktori, faktor starenja i životne navike (dugo sedenje, konzumacija alkoholnih i gaziranih pića, ljute hrane, gojaznost, fizička neaktivnost, itd.). Uvećanje prostate prati lagani pad nivoa testosterona u organizmu koji počinje već u četrdesetim godinama, a najizraženije je u šezdesetim kada nastupa i andropauza.

Uvećana prostata pritiska uretru, pa pacijenti imaju različite smetnje pri mokrenju: otežano i učestalo mokrenje, nepotpuno pražnjenje bešike i isprekidan mlaz tokom mokrenja. Takođe, muškarci koji pate od ovog oboljenja su često primorani da ustaju noću radi mokrenja, što može biti posebno neprijatno.

Medicinska i porodična istorija igra veliku ulogu u dijagnostikovanju potencijalnog kliničkog stanja. Benigno uvećanje prostate se utvrđuje kliničkim pregledom, laboratorijskim analizama krvi i ultrazvukom prostate sa transrektalnom sondom. Klinički pregled može pomoći u dijagnostikovanju uzroka problema sa prostatom.

Tegobe koje izaziva uvećana prostata mogu nastajati sporo i dugo se javljati bez intenziviranja tegoba, ili uz lagano pogoršanje. Sa druge strane, nekada se kao prva tegoba javlja potpuna nemogućnost mokrenja i to najčešće nakon prehlade, sedenja na hladnoj podlozi i slično. Kao komplikacije BHP se mogu javiti: urinarna infekcija, krvarenje iz prostate i pojava krvavog urina, stvaranje kamena u mokraćnoj bešici , divertikulum mokraćne bešike, slabljenje bubrežne funkcije koje je udruženo sa proširenjem gornjih mokraćnih puteva…

Šta je UtiBHP i kako pomaže?

UtiBHP je prirodni preparat, u vidu kapsula, namenjen stanju benignog uvećanja prostate. Ove kapsule pomažu muškarcima u održavanju zdravlja prostate i mokraćne bešike kod kojih postoje tegobe izazvane benignom hiperplazijom. Glavne komponente ovih kapsula sadrže Plasys 300®, suvi ekstrakt polena raži i beta-sitosterola iz kore bora, esencijalne aminokiseline i selen. Ekstrakt polena raži pomaže u održavanju zdravlja prostate i mokraćne bešike, dok esencijalne aminokiseline iz polena raži ispoljavaju antiinflamatorno dejstvo. Beta-sitosteroli pomažu u inhibiciji enzima 5-α-reduktaza koja je odgovorna za regulaciju nivoa testosterona, pa se na ovaj način smanjuje nivo testosterona u prostati, kao i tegobe uvećanja. Selen podstiče spermatogenezu i na taj način pozitivno utiče na plodnost muškarca, a neophodan je i za zdravlje prostate. Zbog svog antioksidativnog svojstva ovaj mineral učestvuje u zaštiti ćelija i tkiva od štetnog uticaja slobodnih radikala koji usporavaju starenje.

Nakon jednog meseca primene dolazi do smanjenja inflamacije i sprečavanja daljeg uvećanja prostate.

Prirodne preparate kombinujte sa namirnicama iz prirode

Dobro rešenje za probleme sa prostatom može se pronaći u namirnicama koje su bogate flavanoidima. Poželjno je unositi što više voća i povrća, integralnih žitarica, kao i vitamin C i E. U vašem jelovniku Omega 3 masne kiseline zamenite Omega 6 masnim kiselinama. Ukoliko nastupe tegobe sa prostatom, potrudite se da unos kafe i alkohola svedete na minimum i zamenite ih unosom dovoljne količine vode (8 – 10 čaša dnevno).

Na putu brige o sebi važne su prevencija, redovne kontrole, kao i pažljivo slušanje sopstvenog organizma. Taj put će vam svakako olakšati i prirodni preparati koje je Pharmanova pažljivo odabrala za vas.

Brinite o sebi. A mi ćemo o vama.

Više o prostati, mogućim oboljenjima i preparatima možete pročitati u našim blog tekstovima:
https://pharmanova.rs/vesti/priznanje-ili-ne-klimaks-kod-muskaraca-istina-ili-solidarnost-sa-zenama/
https://pharmanova.rs/vesti/neka-uvecanja-treba-kontrolisati/
https://pharmanova.rs/vesti/neka-uvecanja-treba-kontrolisati-2/

Korisne informacije o ovoj temi možete pronaći na sledećim linkovima:
https://www.stetoskop.info/zdravlje-muskarca/prostata
https://www.belmedic.rs/bolesti-od-a-do-s/prostata-polozaj-uloga-i-bolesti-prostate
https://www.urologycenterofflorida.com/blog/what-every-man-should-know-about-prostate-health
https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/prostate-problems

Podeli ovaj članak