Ples sa hormonima

Vreme je da umesto pauze kliknemo play i nastavimo dalje u ritmu dobrog života, jer je moguće. Umesto zbog manjka estrogena, znojimo se od viška dobrog raspoloženja. Zamenimo vrtoglava obeshrabrenja valovima samopouzdanja. Doživimo toplotne udare samo od naleta nežnih emocija. Podelimo ljubav i usvojimo znanja koja nam mogu pomoći da živimo bolje i osećamo kvalitetnije.

Maksimalna pošteda je moguća

Sa svih strana mogu se čuti strašne priče i zastrašujuča iskustva žena koje prolaze kroz ovaj osetljiv period života o kome se i dalje ne priča puno. Simptomi koji pogađaju 75% žena u menopauzi su iznenadni osećaji vrućine u gornjem delu tela, noćno znojenje, promene raspoloženja i pojačano lupanje srca”, što može otežati spavanje. Menopauza je prelazni period koji ne ukazuje na to da je telo bolesno ili da osoba postaje slaba, već na veliki hormonalni disbalans koji se reflektuje na sve sfere života. Hormoni igraju glavnu ulogu u našem telu određujući raspoloženje, ciklus spavanja, nivo energije, žudnju za hranom, fluktuaciju težine i naš reproduktivnom ciklus, pomažući nam da zatrudnimo i održimo trudnoću.

Hormoni iz dana u dan

Nivo naših hormona se menja iz dana u dan, iz meseca u mesec i kroz ceo životni vek, čak nije isti ni u toku jednog dana! Fluktuacija hormona je prirodna stvar, zato ćemo se fokusirati na te raspone koji mogu da utiču negativno na naš kvalitet života. Nakon ovulacije, pad nivoa progesterona utiče na različite hemikalije u mozgu kao što je serotonin. Žene sa predmenstrualnim sindromom nemaju abnormalne nivoe hormona, ali su osetljivije na efekte promene novoa progesterona i estrogena. Stepen do kojeg ovi procesi utiču na ženu zavisiće od njenog sveukupnog stanja u tom određenom trenutku. Naše telo će nas samo upozoriti da treba nešto preduzeti! U periodu perimenopauze telo će nam samo dati signale, a na nama je da nešto preduzmemo i pomognemo sebi. Taj period može trajati i do 10 godina, a počinje oko 40. godine života.

Šta možemo da uradimo?

Perimenopauza je period tranzicije kada se ženski organizam priprema za menopauzu i nakon izvesnog vremena, postepeno dođe i do potpunog izostanka ciklusa. Tokom ovog perioda nivo estrogena u telu počinje da varira i to neravnomerno. Tačan uzrok predmenstrualnog sindroma još nije sa sigurnošću utvrđen, pa je lečenje usmereno na ublažavanje simptoma. Početni tretman podrazumeva podsticanje na zdraviji način života, u smislu uravnotežene ishrane, redovnog vežbanja i minimiziranja stresa, kao i izbegavanja soli, kofeina i alkohola. Postoji veliki broj biljnih i vitaminskih suplemenata koji se predlažu za lečenje predmenstrualnog sindroma. Neke manje studije sugerišu da dobar unos vitamina B, tiamina i riboflavina, kao i kalcijuma i vitamina D može smanjiti rizik od predmenstrualnog sindroma. Prirodni preparat crvene deteline Osteofact E donosi podršku i olakšava prolazak kroz ovaj buran period života žene, kakav je menopauza. Prirodna hormonska supstitucija fitoestrogenima je savremen pristup rešavanju problema ovog prelaznog doba. Redovnom upotrebom proizvoda Oestrofact® E očekivani pozitivni efekti se ispoljavaju, u zavisnosti od jačine izraženih tegoba, već posle dve nedelje, a optimalni efekat se u većini slučajeva postiže posle četiri do pet nedelja kontinuirane upotrebe. Svakoj ženi je u svakom trenutku važan izgled, zato je bitno znati da ovaj preparat ne utiče na pojavu gojaznosti i predstavlja efikasno i bezbedno rešenje u smanjenju i ublažavanju sindroma.

Period perimenopauze je takođe i uobičajeno vreme da žena doživi stres u svom životu, jer deca možda napuštaju dom i stariji roditelji postaju sve zavisniji. Sindrom „praznog gnezda” odnosi se na tugu koju mnogi roditelji osećaju kada se njihova deca isele iz kuće. Ovo stanje je obično češće kod žena, za koje je veća verovatnoća da su imale ulogu primarne negovateljice. Izazovi koji predstoje u ovom peridou su uspostavljanje nove vrste odnosa sa svojom odraslom decom, ponovo postati par sa partnerom nakon godina deljenja doma kao i popunjavanje praznine u dnevnom rasporedu, umesto rutine koju ste imali sa decom. Nedostatak simpatije ili razumevanja od strane drugih koji smatraju da je iseljavanje dece normalan i zdrav događaj, je samo još jedna od poteškoća koju treba prevazići. Psiholozi sugerišu da ovo prilagođavanje može potrajati između 18 meseci i dve godine kako bi se napravila uspešna tranzicija od „mame“ do nezavisne žene. Ako su se vaša deca iselila, a vi pritom doživljavate i prve simptome pred menopauzu, biće vam potrebna sva raspoloživa pomoć i podrška. Svakoga dana se usavršavamo i napredujemo u novim otkrićima koja vam mogu biti od koristi. Delimo znanje koje imamo, kako bismo na kvalitetan način brinuli o svom zdravlju, jer to je ono najvrednije što imamo.

 

Korisni linkovi:
(Meno)pauza ne znači kraj
Ginekološki problemi tokom različitih životnih razdoblja jedne žene
Menopauza – Velika promena u životu žene
Hormoni u zdravlju žene od A do Š

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/empty-nest-syndrome

https://www.yourhormones.info/endocrine-conditions/premenstrual-syndrome/#:~:text=Women%20with%20premenstrual%20syndrome%20do,particular%20time%20in%20her%20life.

Podeli ovaj članak