Prolećna polenska uzbuna

Proleće je šareno, mirisno i lepo, ali ne svima. Ovo doba godine je ključno za sezonske alergije i izazovno za sve ljude koji od njih pate. Kako biljke počnu da oslobađaju polen, milioni ljudi sa polenskom groznicom kreću da kijaju i kašlju. Krajem zime i početkom proleća, otapanje snega uzrokuje poplavu reka, a zajedno sa aprilskim pljuskovima, u kombinaciji, stvaraju idealne uslove sa povišenim procentom vlage, za rast i razmnožavanje plesni. Buđ oslobađa spore kao deo svog reproduktivnog procesa i sve dok sunčani dani kasnog proleća ne donesu sušne uslove, različite plesni takođe mogu pokrenuti vaše simptome alergije.

Proliferacija polena ili spora

Alergije spadaju u slučajeve pogrešne identifikacije čestica iz vazduha kao pretnje po vaš organizam, od strane imunog sistema. Ako pokušamo da razumemo osnov svega, nema ničeg štetnog u vezi sa polenom ili plesni. Problem dolazi od neodgovarajućeg odgovora vašeg imunog sistema kada ove supstance uđu u telo nekoga ko je osetljiv na alergene. Imuni sistem pogrešno vidi polen kao opasnost i oslobađa antitela koja napadaju alergene. Hemijski lažni alarmi počinju da prete, jer vaše telo greškom smatra polen za uljeza koji može ugroziti vaše zdravlje. Najčešće možete osetiti instant simptome kao što su curenje iz nosa, suzne oči, kijavica, kašalj, svrab očiju i nosa, tamni krugovi ispod očiju.

Šta je rinitis?

Reč rinitis znači „upala nosa“, tj. nosne sluznice. Nos proizvodi tečnost koja se zove sluz ili mukus. Ova tečnost je obično retka i bistra. Ona pomaže da čestice prašine ili alergena ne uđu u pluća. Sluz zadržava polen, bakterije i viruse i u organizmu se ponaša kao svojevrsna barijera odbrane. Alergije mogu dovesti do oticanja nosnog tkiva zbog čega su vazdušni prolazi tada znatno uži i nos zapušen, što ponekad otežava disanje. Nos takođe može stvarati dodatnu sluz, koja može začepiti nosne prolaze ili izazvati curenje iz nosa, ili slivanje, obično niz zadnji deo grla. Većinu vremena niste svesni toga, jer je mala količina u pitanju. Ali, kada nos postane iziritiran, može proizvesti više sluzi, koja postaje gusta i bledo žuta. Sluz može početi da teče iz prednjeg dela nosa ili niz grlo – postanazalno. Supstance u sluzi mogu iritirati zadnji deo grla i izazvati kašalj. Ne postoji lek kojim možete instant zaustaviti neželjene alergijske reakcije, ali možete preduzeti korake da obuzdate prolećne alergije, uz pomoć suplemenata, pa i praktikovanjem poželjnih kućnih navika. Hysera® pomaže kod problema respiratornog trakta, zapušenog nosa i pomenutog slivanja sluzi niz ždrelo, kao i u razređivanju nakupljene sluzi i za olakšavanje iskašljavanja i smanjenje otoka sluzokože, uz visoko izraženu enzimsku aktivnost jednaku 60.000 serapeptidaznih jedinica. Enzim serapeptidaza iz preparata ima snažno antiinflamatorno, antiedematozno, mukolitičko i fibrinolitičko dejstvo. Ove kapsule se koriste još i kod različitih povreda i edema, u stomatologiji i oralnoj hirurgiji, kod zapaljenja sluzokože usta i desni praćenih otocima, ili slučaju koštano zglobnih, mišićnih i reproduktivnih intervencija koje zahtevaju primenu ovog preparata.

Uzrok:

Iritansi ili alergeni, supstance koje izazivaju alergijski odgovor, mogu vrlo lako izazvati rinitis. Ćelije vašeg tela reaguju na ove iritanse ili alergene oslobađanjem histamina i drugih hemikalija. Rinitis je često privremeno stanje. Za mnoge ljude nestaje sam od sebe nakon nekoliko dana. Kod drugih, posebno onih sa alergijama, rinitis može biti hroničan problem, skoro uvek prisutan ili koji se često ponavlja. Rinitis može trajati nedeljama, do mesecima, uz izlaganje alergenu. Višegodišnji alergijski rinitis izazivaju alergeni koji su prisutni tokom cele godine. Primarni uzroci ove vrste rinitisa su alergije na grinje, buđ, životinjsku perut i ostatke bubašvaba.

Nealergijski rinitis nije uzrokovan alergenima. Dim, hemikalije ili drugi iritantni uslovi okoline mogu izazvati nealergijski rinitis. Hormonske promene, fizički defekti nosa poput devijacije septuma i prekomerna upotreba sprejeva za nos takođe mogu izazvati alergijske reakcije. Uzrok ove vrste rinitisa još uvek nije dovoljno dobro istražen.

Infektivni rinitis je verovatno najčešći tip rinitisa. Takođe je poznat kao obična prehlada ili infekcija gornjih disajnih puteva. Prehlada nastaje kada se virus prehlade slegne u sluzokožu nosa i sinusne šupljine i izazove infekciju.

Brinite o sebi na vreme uz prave preparate i njihovu pravilnu primenu. Takođe, uvedite korišćenje filtera za vazduh u svoj životni prostor, koji deluju kao prečišćivači alergena. Odmah operite odeću koju ste nosili napolju kako biste sprečili prenos polena u vaš dom. Obavezno se istuširajte nakon boravka u prirodi ili pre spavanja, kako ne biste udisali polen koji se zadržao na vašem telu ili u kosi preko noći. Učinite ovo proleće podnošljivim.

Više o prolećnim alergijama kao i preparatu Hysera možete pročitati u nekom od naših blog tekstova:
Alergijska kijavica i pustoš koju stvara
Za prohodne i zdrave respiratorne puteve
Otok zahteva umanjenje, povreda zalečenje

Korisni linkovi:
https://www.lakeshoreent.com/blog/common-spring-allergies-and-what-you-can-do-to-relieve-symptoms
https://www.webmd.com/allergies/spring-allergies
https://www.mojeoko.rs/saveti-za-zdrave-oci/ocne-bolesti-i-poremecaj-vida/alergija-na-polen
http://www.alergijaija.com/

Podeli ovaj članak