Prvi ginekološki pregled (seksualno vaspitanje)

Prvi ginekološki pregled predstavlja važan korak u seksualnom vaspitanju svake devojke. Mnoge devojke se pitaju kada treba da urade prvi ginekološki pregled, šta da očekuju tokom pregleda i kako da se pripreme. U ovom blog tekstu ćemo dati odgovore na ova pitanja i pružiti nekoliko saveta kako da se pripremite za prvi ginekološki pregled.

Kada treba obaviti prvi ginekološki pregled?

Preporučljivo je da prvi ginekološki pregled uradite kada stupite u seksualne odnose ili kada napunite 21 godinu, ukoliko niste seksualno aktivni. Međutim, ukoliko primetite neke probleme kao što su bol u donjem delu stomaka, nepravilne menstruacije ili neobičan vaginalni iscedak, ne bi bilo loše uraditi pregled ranije. Takođe, ukoliko imate porodičnu istoriju raka grlića materice, preporučuje se da uradite pregled ranije, čak i pre stupanja u seksualne odnose.

Šta očekivati tokom pregleda?

Ginekološki pregled je procedura kojom se proverava zdravlje ženskih reproduktivnih organa. Tokom pregleda, ginekolog će pregledati spoljne i unutrašnje genitalije kako bi se uverio da su zdravi. Pored toga, ginekolog će obaviti i PAPA test, koji je namenjen otkrivanju promena na grliću materice koje mogu ukazivati na razvoj karcinoma.

Većina devojaka se oseća nelagodno i uplašeno tokom prvog ginekološkog pregleda. Međutim, važno je da znate da je pregled potpuno bezbolan i da ne traje dugo. Ginekolog će vas uvesti u prostoriju za pregled i zatražiti da skinete donji veš i legnete na krevet. Potom će obaviti pregled spoljnih genitalija kako bi proverio da li postoji neki vid oštećenja ili infekcije.

Nakon toga, ginekolog će obaviti pregled unutrašnjih genitalija. Ukoliko niste imali seksualne odnose, pregled će biti kraći i manje neprijatan. Međutim, ukoliko jeste imali seksualne odnose, pregled će biti nešto duži i može biti malo neugodan. Važno je da se opustite i da dišete duboko tokom pregleda, kako biste smanjili osećaj nelagodnosti.

Kako se pripremiti za pregled?

Priprema za prvi ginekološki pregled je važna kako bi pregled bio što manje neprijatan. Evo nekoliko saveta kako se pripremiti:

 1. Razgovarajte sa ginekologom – pre pregleda razgovarajte sa ginekologom o svemu što vas brine. Pitajte ga sve što želite da znate o pregledu, uključujući i to koliko dugo pregled traje i šta se može očekivati tokom pregleda. Ovo će vam pomoći da se osećate spremnije i manje nervozno tokom pregleda.
 2. Izbegavajte seksualni odnos dan pre pregleda – ukoliko ste seksualno aktivni, izbegavajte seksualni odnos dan pre pregleda kako biste smanjili osetljivost i nelagodnost tokom pregleda.
 3. Ne koristite vaginalne supozitorije, sprejeve ili kreme – ne koristite vaginalne supozitorije, sprejeve ili kreme dan pre pregleda, jer mogu uticati na rezultate pregleda.
 4. Obucite se udobno – obucite se u udobnu odeću koju lako možete skinuti i obucite čist i suv donji veš.
 5. Idite u toalet pre pregleda – pre pregleda bi bilo poželjno da odete u toalet kako biste se oslobodili mogućih neprijatnosti tokom pregleda.
 6. Pripremite se na nelagodnost – prvih nekoliko minuta pregleda može biti malo neugodno, ali nemojte se brinuti, to je normalno. Ginekolog će se potruditi da smanji osetljivost i nelagodnost tokom pregleda.

 

Testovi koji se obično rade pri ginekološkom pregledu

Prvi ginekološki pregled obično uključuje niz testova koji se rade kako bi se procenilo zdravlje žene, odnosno devojke ili devojčice. Ovi testovi obično uključuju:

 • Pregled spoljašnjih genitalija – ginekolog će pregledati spoljašnje genitalije kako bi utvrdio da li postoji bilo kakva abnormalnost.
 • Pregled unutrašnjih genitalija – ginekolog će umetnuti instrument koji se naziva spekulum u vaginu kako bi pregledao unutrašnje genitalije, uključujući cerviks i vaginu. Ovaj deo pregleda može biti malo neugodan, ali traje samo nekoliko minuta.
 • Papanikolau (Papa) test – ovaj test se koristi za otkrivanje abnormalnih ćelija koje mogu ukazivati na rak grlića materice. Tokom Papa testa, ginekolog uzima uzorak ćelija sa cerviksa i šalje ih na analizu.
 • Test na seksualno prenosive infekcije – ginekolog može uzeti uzorak sekreta iz vagine kako bi testirao na seksualno prenosive infekcije, kao što su hlamidija, gonoreja i trihomonijaza.
 • Krvna slika – u nekim slučajevima, ginekolog može preporučiti određene krvne testove kako bi se procenilo zdravlje žene, ali i pre upotrebe kontraceptivnih pilula.

Sve ove testove ginekolog će uraditi sa ciljem da otkrije bilo kakve probleme ili abnormalnosti koje mogu biti prisutne u reproduktivnom i seksualnom zdravlju žene. Važno je da se žene redovno javljaju na ginekološke preglede kako bi se otkrile potencijalne probleme u ranoj fazi i kako bi se očuvalo zdravlje žena.

Zašto su važni redovni ginekološki pregledi?

Redovni ginekološki pregledi su važni za sve žene, uključujući i mlade devojke i tinejdžerke. Oni pomažu u ranoj detekciji i prevenciji reproduktivnih problema i bolesti, kao što su rak grlića materice, policistični jajnici, endometrioza, fibroidi i druge. Kada se otkriju rano, ove bolesti su lakše lečive i imaju bolju prognozu. Posebno kod mladih devojaka i devojčica koje tek ulaze u pubertet i još uvek se upoznaju sa svojim telom., poseta ginekologu je važna zato što vam ginekolog pruža konkretne i važne informacije o menstrualnom ciklusu, simptomima i promenama koje se javljaju tokom ovog perioda. Kod ginekologa možete pričati o zdravom seksualnom ponašanju, odnosno prevenciji seksualno prenosivih bolesti, važnosti zaštite prilikom seksa i drugim zdravstvenim aspektima seksualnosti.

Ginekološki pregledi uključuju i opšte zdravstvene provere, poput merenja krvnog pritiska i testiranja krvne slike, mogućeg prisustva anemije… Ovo može pomoći u otkrivanju drugih zdravstvenih problema koji nisu direktno povezani sa reproduktivnim zdravljem.

Upravo zbog toga, redovni ginekološki pregledi su ključni za očuvanje reproduktivnog i opšteg zdravlja žena. Mlade devojke i tinejdžerke treba da počnu sa redovnim pregledima u skladu sa preporukama ginekologa, čime će se osigurati da imaju najbolju moguću brigu o svom zdravlju!

Više na temu seksualnog zdravlja mladih možete pročitati u nekom od naših prethodnih blog tekstova:
Polno prenosive bolesti
Pilula za dan posle / za ili protiv?
ZA ili PROTIV HPV vakcinacije?
Ginekološki problemi tokom različitih životnih razdoblja jedne žene
HPV virus i tinejdžeri

Podeli ovaj članak