Za proleće bez osećaja umora uz Pharmanovu

Nekako s proleća na sve strane čuje se radosna pesma neumornih ptica, bude se prvi cvetovi iz zimskog sna, vazduhom širi miris novog početka, a mi se osećamo potpuno podmlađeni ili potpuno pogođeni ozloglašenim „prolećnim umorom“. Dani postaju svetliji i razdraganiji, a neke od nas umesto radosti pogađa duboki umor i težak korak. Šta uzrokuje našu iscrpljenost i šta je potrebno našim ćelijama za novi početak u još jednoj sezoni?

Više svetlosti znači disbalans melatonina i serotonina

Moramo prestati da krivimo proleće i smesta pomognemo našem organizmu! Kako dani postaju s proleća duži, koncentracija melatonina u krvi počinje da se smanjuje. Ovo dovodi do primetno veće energije, međutim duži dani mogu poremetiti ravnotežu melatonina i serotonina, dok porast temperature može proširiti krvne sudove i sniziti krvni pritisak.

Našem organizmu je potrebna vitaminska i mineralna podrška

Na početku treba objasniti suštinu vitamina i minerala, šta oni predstavljaju i koja je njihova uloga kada je naš organizam u pitanju. Vitamini i minerali su neophodni za normalno funkcionisanje organizma tokom života i optimalno odvijanje svih procesa koji se dešavaju u telu. Ako bi organizam imao svoje “gorivo”, to bi bili upravo vitamini i minerali koji imaju ogroman uticaj razvoj i zdravlje organizma.

Vitamini su jedinjenja neophodna telu da bi ono moglo da funkcioniše: postoji 13 različitih vrsta vitamina, a svaki ima svoju specifičnu ulogu. Oni su uglavnom aktivni u razvoju nervnog sistema, brojnih reakcija u organizmu, ali i u mineralizaciji kostiju. Esencijalne hranjive materije se ne mogu sintetisati u organizmu, bilo u potpunosti, ili u dovoljnoj količini, i zbog toga se moraju unositi putem ishrane. Vitamini su organizmu neophodni zbog učešća u metaboličkim procesima, gde svoju funkciju ostvaruju kao sastavni delovi enzimskih sistema.

Dijetetski minerali (mineralni nutrijenti) su hemijski elementi koji su neophodni svim živim organizmima, pored četiri elementa ugljenik, vodonik, azot, i kiseonik, koji su prisutni u većini organskih molekula. Minerali po redu zastupljenosti u ljudskom telu obuhvataju sedam glavnih minerala: kalcijum, fosfor, kalijum, sumpor, natrijum, hlor i magnezijum. Organizmu su potrebni za rast, razvoj, energiju, proizvodnju hemoglobina, transport kiseonika, izgradnju jakih zuba i kostiju, pravilan rad bubrega, mišića i nerava i mnoge druge procese.

Zašto osećamo „prolećni umor“ i kako ga se rešiti?

Kako su svi procesi u organizmu međusobno povezani na mnogo načina, tako se smatra da nedostatak vitamina, odnosno minerala, loše utiče na jedan segment našeg zdravlja, indirektno izazvajući nepovoljnu situaciju i za druge procese u telu, zbog čega se unošenje vitamina i minerala smatra vrlo važnim na svakodnevnom nivou.

Nedostatak vitalnosti može biti posledica toga što vašem telu nedostaje neophodna rezerva vitamina po izlasku iz zime. Na primer, dobijanje najvažnijih pojačivača energije, kao što su vitamini D i C, zavisi od naše izloženosti sunčevoj svetlosti i unosa svežeg voća i povrća. Ukoliko se ne izlažete dovoljno sunčevoj svetlosti, nedostatak vitamina D možete nadoknaditi uz pomoć nekog od preparata iz Soldevit porodice. Na raspolaganju su vam SolD3evit® 400 i SolD3evit® 1000, koji su prvi proizvodi vitamina D3 na našem tržištu sa dozirnom pumpom za laku i jednostavnu primenu, a SolD3evit®2000 sadrži vit D3 u kapsulama. Ukoliko ste u deficitu kada je vitamin C u pitanju, za vas smo pripremili Vitamin C + Zn kapsule. Dodatak ishrani koji na brz i jednostavan način obezbeđuje organizmu korisno dejstvo vitamina C i cinka. Ukoliko niste ljubitelj kapsula, u pomoć stiže Vitamin C Direkt + Zn. Preporučuje kao svakodnevni dodatak ishrani tokom cele godine, a posebno u proleće kao podrška imunom sistemu. Vitamin C i cink mogu da doprinesu poboljšanju stanja sluznice i tako povećaju njenu potencijalnu otpornost na spoljašnje činioce koji mogu da uzrokuju nastanak kijavice i prehlade.

Znamo da proleće donosi promenljivo vreme, sa smenom sunca, kiše, vetra, a samim tim i velike temperaturne razlike. Da biste očuvali ili pojačali svoj imunitet, potrebna vam je dobra kombinacija kvalitetnih sastojaka. Kravlji kolostrum i vitamin D3 biće vaši saveznici u borbi protiv sezonskih prehlada, gripa, ali i pomoćiće vam da ojačate svoj imunitet. Kolostrum + D3, prašak za direktnu upotrebu, je dijetetski suplement sa vitaminom D i kravljim kolostrumom, namenjen imunitetu.

 

Kolostrum+D3 je dijetetski suplement koji se značajno razlikuje od svih ostalih  suplemenata za imunitet zbog visokog sadržaja antitela i faktora rasta, kvalitetnih proteina, bogato zastupljenih vitamina, minerala, aminokiselina i vitamina D3.

Magnezijum je mineral koji igra ključnu ulogu u proizvodnji energije kada se osećamo iznureno. Magnezijum 300 Direkt idealan je suplement za dane proleća, jer doprinosi smanjenju umora i zamora, normalnom funkcionisanju nervnog sistema i funkcije mišića. Učestvuje u aktiviranju više od 300 enzima koji neumorno služe kao podrška organizmu. Dobra zaliha njegovog fiziološkog saveznika kalijuma je takođe neophodna. On pomaže u stabilizaciji nepravilnog srčanog ritama i ima ulogu da uravnoteži unos natrijuma. Nalazi se u bananama, lisnatom zelenilu, suvom grožđu i mleku.

Suplementi koji su potrebni našem telu su prilično individualni, zavise od više različitih faktora, kao što su naše zdravstveno stanje, godine i već postojeća svakodnevna ishrana. Kalcijum se uglavnom nalazi u mlečnim proizvodima, a ovaj mineral je važan za održavanje zdravih kostiju bez obzira na doba godine i sprečavanje osteoporoze, ako je u pitanju starija osoba. OsteoK2® sadrži, pored kalcijuma i vitamina D3, i MenaQ7® i prirodni vitamina K2. Sva tri mikronutrijenta u sastavu preparata su potrebni za održavanje normalnih kostiju.

 Folna kiselina je vitamin rastvorljiv u vodi koji ljudski organizam ne može drugačije da sintetiše, pa se preporučuje njegova suplementacija. Gvožđe je važan oligoelement koji je neophodan čovekovom organizmu za obavljanje velikog broja vitalnih funkcija. Nalazi se prirodno u jetri i mesu, ali ga možete dobiti i iz spanaća, pasulja i suvog voća, ali ako ne uživate u nekoj od navedenih namirnica postoji i kao viskokokvalitetan dodatak ishrani. Ovaj element doprinosi normalnom formiranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina. Sjajan saveznik u predstojećim prolećnim danima je Gvožđe Direkt, koji predstavlja najkomforniju i ukusnu primenu gvožđa, folne kiseline, vitamina B12 i vitamina C. Dovoljna vam je jedna kesica dnevno, koja ima prijatan i osvežavajući ukus crne ribizle. Gvožđe, folna kiselina i vitamin B12 zajedno doprinose normalnom formiranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, dok vitamin C povećava apsorpciju gvožđa. Udruženim delovanjem svih komponenata preparata obezbeđuje se normalan transport kiseonika u telu, održava se normalan energetski metabolizam čime se smanjuje prolećni umor i iscrpljenost.

Zaštita ćelija u proleće

Kada se iscrpimo ili kada provodimo previše vremena na prolećnom suncu, slobodni radikali se akumuliraju u našim ćelijama izazivajući oksidativni stres. Selen i cink su važni minerali koji jačaju zdravlje celog organizma. Oni neutrališu slobodne radikale i tako pomažu u zaštiti ćelija od pojave oksidativnog stresa. Povećana metabolička aktivnost usled iscrpljenosti takođe dovodi do povišenog zasićenja kiselosti organizma. Cink, s druge strane, podržava naše telo u održavanju acido-bazne ravnoteže. Upravo su selen i cink jedni od najmoćnijih antioksidanata koji vam garantuju najbolju moguću odbranu vašeg zdravlja! Spoj ovog moćnog vitamina i minerala možete pronaći u Selen + Zn kapsulama, kao dodatak ishrani.

Nije potrebno mnogo da biste u potpunosti uživali u proleću. Nešto od svega navedenog već imate u rezervama, nešto će vam podariti proleće, a za sve ostalo, a tiče se najboljih suplemenata smo tu mi. Brinite o sebi i osluškujte svoj organizam. Za početak, provedite kvalitetno vreme sa omiljenim ljudima na suncu koje greje srce. Izađite na svež vazduh i uživajte, jer do sada već znate da ono stimuliše sintezu hormona serotonina koji podiže raspoloženje i popravlja osećaj radosti. Nema veće sreće od adekvatne brige o sebi i lepog vremena koje nam donosi ljubav.

O temi minerala i vitamina smo dosta pisala, a sve korisne i zanimljive informacije možete pronaći u nekom od sledećih blog tekstova:
https://pharmanova.rs/vesti/prolecni-umor-i-sta-sa-njim/
https://pharmanova.rs/vesti/koje-sve-dodatke-ishrani-bi-trebalo-davati-bebama-i-deci/
https://pharmanova.rs/vesti/vitamini-i-minerali-za-zdravlje-zene/
https://pharmanova.rs/vesti/koji-sve-dodaci-ishrani-nam-mogu-biti-potrebni/
https://pharmanova.rs/vesti/minerali-u-borbi-protiv-virusa/
https://pharmanova.rs/vesti/za-dvostruko-jaci-imunitet-cele-porodice/
https://pharmanova.rs/vesti/kako-da-znamo-da-su-dodaci-ishrani-ispravni-za-koriscenje/

Korisni linkovi:
https://www.stetoskop.info/pravilna-ishrana/vitamini-i-minerali–potreba-ili-hir
https://www.biogena.com/en-GB/knowledge/biogena-news/detail/blog.spring-fatigue.html
https://www.medi.de/en/healthy-life/beauty/fit-for-spring/

Podeli ovaj članak